reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Ciąża bliźniacza

Dziewczyny Kochane! Powiedzcie mi, wlasnie umawiałam się na usg 1 trymestru za 3 tygodnie i zdecydowałam się na test pappa, powiedzicie czy robilyscie coś jeszcze? Ja się totalnie nie orientujw, bo to pierwszy raz, a to jeszcze z dwójką, co Wy robilyscie i jak to wygląda?
Nie robiłam tych testów ale z tego co wiem pappa jest niemiarodajne przy bliźniętach

reklama
Dziewczyny Kochane! Powiedzcie mi, wlasnie umawiałam się na usg 1 trymestru za 3 tygodnie i zdecydowałam się na test pappa, powiedzicie czy robilyscie coś jeszcze? Ja się totalnie nie orientujw, bo to pierwszy raz, a to jeszcze z dwójką, co Wy robilyscie i jak to wygląda?
Ja robiłam Panoramę - można w ciąży mnogiej. Pappy akurat nie robiłam, bo ona często wychodzi przekłamana o nie chciałam się stresować a wiedziałam, że i tak będziemy robić Panoramę. Plus taki, że płaci się pojedynczo. 😅

Nifty też można zrobić przy ciąży mnogiej ale jest ono niemiarodajne - bo nie pokaże dzieci oddzielnie więc np. jak coś wyjdzie to nie wiadomo, czy oboje dzieci, czy jedno i ewentualnie które. Jeżeli to nie są dwie dziewczynki to również nie potwierdzi płci tzn. jak wykaże Y to wiadomo, że przynajmniej jedno jest chłopcem, ale co do drugiego nie wiadomo

Ja robiłam Panoramę - można w ciąży mnogiej. Pappy akurat nie robiłam, bo ona często wychodzi przekłamana o nie chciałam się stresować a wiedziałam, że i tak będziemy robić Panoramę. Plus taki, że płaci się pojedynczo. 😅
Kurde o tym pierwsze słyszę, możesz napisać coś więcej co to jest i ile to kosztowało?

Kurde o tym pierwsze słyszę, możesz napisać coś więcej co to jest i ile to kosztowało?
Kosztowało ok 2.000 zł (robiłam w październiku 2021). Link do: Gemma – Pracownia Badań Prenatalnych – Kielce » Test Panorama - tutaj dość dokładnie jest opisane (ale ja robiłam w innym miejscu), myślę że lepiej jak poczytasz, bo ja ekspertem nie jestem i mogę coś przekręcić 🙂. W naszym przypadku 2k2o można było sprawdzić te 3 podstawowe trisomie + płeć (u nas płci 😅). Nam ten test lekarz genetyk polecał. 🙂

Kosztowało ok 2.000 zł (robiłam w październiku 2021). Link do: Gemma – Pracownia Badań Prenatalnych – Kielce » Test Panorama - tutaj dość dokładnie jest opisane (ale ja robiłam w innym miejscu), myślę że lepiej jak poczytasz, bo ja ekspertem nie jestem i mogę coś przekręcić 🙂. W naszym przypadku 2k2o można było sprawdzić te 3 podstawowe trisomie + płeć (u nas płci 😅). Nam ten test lekarz genetyk polecał. 🙂

A długo czekałaś na wyniki?

Ja zrobiłam tylko USG u lekarza z certyfikatem. Moje zarodki miały badania genetyczne przed transferem do macicy, więc odpadło ryzyko aneuploidii. Nie zdecydowałam się na pappa i lekarz też nie zalecał jakoś specjalnie.

Witam i ja
Dzisiaj zaczęłam 8 tc 1o1k
O bliźniakach wiem od tygodnia bo na pierwszym USG widać bylo tylko jeden pęcherzyk, za to tydzień później usłyszałam już dwa pięknie bijące serduszka. Kolejne badanie mamy 6 lipca. Wiem, że przede mną najtrudniejszy i najcięższy wariant ale całym sercem mam nadzieję, że te dwa "Małe Człowieki" będą walczyć razem z nami, żeby nasza 5-latka mogła w końcu dumnie powiedzieć, że jest starszą siostrą. ❤️

reklama
Witam i ja
Dzisiaj zaczęłam 8 tc 1o1k
O bliźniakach wiem od tygodnia bo na pierwszym USG widać bylo tylko jeden pęcherzyk, za to tydzień później usłyszałam już dwa pięknie bijące serduszka. Kolejne badanie mamy 6 lipca. Wiem, że przede mną najtrudniejszy i najcięższy wariant ale całym sercem mam nadzieję, że te dwa "Małe Człowieki" będą walczyć razem z nami, żeby nasza 5-latka mogła w końcu dumnie powiedzieć, że jest starszą siostrą. ❤️
Gratulacje! Przed Tobą trudna ciąża. Trzymam kciuki, żeby wszystko było ok. Nie może być inaczej.

U mnie już 35 tydzień leci. Póki co nic niepokojącego się nie dzieje (odpukać). Oby tak dalej.

Ile jest nas teraz podwójnych ciężarówek? Odzywajcie się.

Do góry