reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Kochani, niech te Święta będą chwilą wytchnienia i zanurzenia się w tym, co naprawdę ważne. Zatrzymajcie się na moment, poczujcie zapach choinki, smak ulubionych potraw i ciepło płynące od bliskich. 🌟 Życzę Wam Świąt pełnych obecności – bez pośpiechu, bez oczekiwań, za to z wdzięcznością za te małe, piękne chwile. Niech Wasze serca napełni spokój, a Nowy Rok przyniesie harmonię, radość i mnóstwo okazji do bycia tu i teraz. ❤️ Wesołych, spokojnych Świąt!
reklama

Ciąża bliźniacza

reklama
hej mamusie! Jak się macie?
Czy mogę zadać mało dyskretne pytanie? Ile przytyłyście do tej pory? 🙈
U mnie 33tc i mam 23kg na plusie. Na początku tyłam bez sensu, bo nie mogłam jeść a waga szła jak głupia w górę (za wysokie tsh), potem jakoś tak tempo spadło, ale jednak w górę, potem cukrzyca ciążowa (wydaje mi się, że odkryta dość szybko i pojawiła się dość późno, bo jakiś miesiąc temu). Teraz waga stabilnie idzie w górę, choć w trzecim trymestrze zdecydowanie wolniej.

I jeszcze jedno pytanie - ile kupiłyście ciuszków? Pytam, bo ... Wydawało mi się, że na start kupiłam wystarczająco (czyli niewiele) różnego typu, choć ominęłam wszystkie zakładane przez głowę. Ale jak sobie tak skalkulowałam, to niektóre ubranka mogę łączyć w razie "przecieków", tudzież dzieci mogą się dzielić swoimi rzeczami. Ale teraz zaczęłam mieć wątpliwość, bo oglądałam wystąpienie pań położnych i one zalecały sporo! Znaczy się 7 bodziaków, 4 pajacyki itd (nie pamiętam dokładnie czego ile, tylko te dwa zapamiętałam) i no... Trochę mnie to zaskoczyło. Jak jest u was?

U mnie 33tc i mam 23kg na plusie. Na początku tyłam bez sensu, bo nie mogłam jeść a waga szła jak głupia w górę (za wysokie tsh), potem jakoś tak tempo spadło, ale jednak w górę, potem cukrzyca ciążowa (wydaje mi się, że odkryta dość szybko i pojawiła się dość późno, bo jakiś miesiąc temu). Teraz waga stabilnie idzie w górę, choć w trzecim trymestrze zdecydowanie wolniej.

I jeszcze jedno pytanie - ile kupiłyście ciuszków? Pytam, bo ... Wydawało mi się, że na start kupiłam wystarczająco (czyli niewiele) różnego typu, choć ominęłam wszystkie zakładane przez głowę. Ale jak sobie tak skalkulowałam, to niektóre ubranka mogę łączyć w razie "przecieków", tudzież dzieci mogą się dzielić swoimi rzeczami. Ale teraz zaczęłam mieć wątpliwość, bo oglądałam wystąpienie pań położnych i one zalecały sporo! Znaczy się 7 bodziaków, 4 pajacyki itd (nie pamiętam dokładnie czego ile, tylko te dwa zapamiętałam) i no... Trochę mnie to zaskoczyło. Jak jest u was?
U mnie jeśli chodzi o wagę to do tej pory przytyłam ok 7 kg. Mam 28 tydzień. W pierwszej ciąży ( pojedynczej) też nie przytyłam za wiele ,więc chyba poprostu tak mam.
A ciuszkow jeszcze nie mam żadnych;) Muszę się zmobilizować i coś kupić, bo przecież w szafie wszystko różowe a tym razem będzie dwóch chłopców;) Z doświadczenia wiem, że nie ma co szaleć ,bo też nigdy nie wiadomo jaka dzidzia będzie duża. Ja się spodziewałam malutkiej córki a wykluła się ptaszyna ponad 4 kg i 58cm długa;)
Koleżanka miała na odwrót ,spodziewała się ,,standardu,, a urodziła dziewczynkę w terminie nieco ponad 2 kg...

U mnie na wadze jest plus 10kg (32tc). Nie mam problemów z tsh czy cukrzycą, więc myślę, że przyrost jest ok. Ale to teraz zaczęłam tyć sporo w trzecim trymestrze tak naprawdę.
A ciuszków mam sporo i w różnych rozmiarach.. 8 sztuk bodziaków i pajacyków, 10 szt. body z krótkim rękawkiem, 10 szt. z długim, 6 czapeczek, 8 par skarpetek, 4 pary niedrapków, 2 sztuki sweterków, 6 par spodni... to na bank mam od rozmiaru 50. Dokupiłam też trochę 56,62 i dostałam 68 :D więc zapas mam spory. Ale nie kupowałam podwójnych, tylko takie jakie mi się rzuciły pod rękę, spodobały się. No i te najmniejsze to kupowałam, jak jeszcze płci nie znałam, więc większosć jest biała/ uniwersalna

Ja mam dziś 19i1 jeden chlopiec waży 230 a drugi 170 i się martwię chociaż lekarz uspokaja mówi że do obserwacji jest to ciąża 2k2o więc o podkradaniu nie ma mowy. Ale od samego początku jedna dzidzia wychodzi o tydzień młodsza.

Ja mam dziś 19i1 jeden chlopiec waży 230 a drugi 170 i się martwię chociaż lekarz uspokaja mówi że do obserwacji jest to ciąża 2k2o więc o podkradaniu nie ma mowy. Ale od samego początku jedna dzidzia wychodzi o tydzień młodsza.
Dobrze, że 2k2o. Bo wtedy istotnie nie podbierają sobie jedzonka. Może jakoś tak wyszło, że jeden z chłopców później się zagnieździł. Na razie nic się nie martw <3

reklama
Hej dziewczyny ile ważyły wasze maluszki w 19t.?
Nie wiem czy pomogę, ale nie miałam robionego USG w 19 tygodniu. W 17 dzidzie były mierzone w cm a na kolejnym badaniu w 21+3 Jeden chłopczyk miał 444g, a drugi 414 g. To jest jednak ponad dwa tygodnie różnicy, więc ciężko ci będzie z moich wyników coś wywnioskować. Nie martw się jednak na zapas! Ważne ,że ciążę masz 2k2o i nie ma mowy o podkradaniu. Buziaczki

Do góry