reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Ciąża bliźniacza

Hej🙂 moja ciąża niestety nie należy do tych "lekkich". Mdłości były na początku, ale bez szału, ustały ok 12tc. Za to dolegliwości bólowe doskwierają do tej pory. Bóle wiązadeł, pachwin i krocza 🤦 aktualnie ledwo chodze 😁31tc
Ja miałam okropne dolegliwości brzuchowe od 5 do 9 tyg😒myślałam ze po prostu umrę 😟brałam nospe bo nie mogłam wytrzymać, nawet jak leżałam s łóżku na boku to myślałam ze nie wyrobie 🥺na szczęście teraz już mi przeszły uff. Co do mdłości... ostatni tydzień miałam chyba apogeum 😡koszmar jakiś, ratowalam się pregna vomi i trochę pomagało , dzisiaj pierwszy dzień gdzie tylko rano było mi niedobrze (zjadłam banana i kilka ciastek plus herbata z cytryna i spokoj do obiadu) potem lekkie mdłości przez chwile i jak narazie spokuj 🤗mam nadzieje ze to już przechodzi bo inaczej się wykoncze 🥵

reklama
ja 26+5 i też coraz ciężej mi się chodzi. Chociaż nie z powodu dolegliwości fizycznych, a raczej dlatego, że mój brzuch jest już spory i zwyczajnie mi ciężko. Jak idę na dłuższy spacer, to zaplatam sobie dłonie w koszyczek pod brzuchem i go podpieram. A powiedz mi, będąc w tym tygodniu ciąży, masz opuchnięte ciało? Jeśli tak, to radzisz sobie jakoś z tym? I jeszcze jedno pytanie, szykujesz się na poród naturalny, cc, czy w zależności co wyjdzie? Masz już spakowaną torbę do szpitala? Jaki wózek wybrałaś? ☺️
Często mam tak, że swędzą mnie nogi a najbardziej stopy, nawet robią się czerwone...ale tylko chwilę i świąd ustępuje. Jutro mam wizytę i chcę o tym powiedzieć lekarzowi. No i dłonie mam czasem opuchnięte. Mój ginekolog nastawia mnie na CC. Chłopcy są ułożeni glowkowo/miednicowo...chyba że od ostatniej wizyty coś się zmieniło. Jeszcze nie jestem spakowana, zdaje sobie sprawę, że to mój błąd 🤦...ale w tym tyg chce się za to zabrać. Co do wózka to wybraliśmy TFK Duo combi. 🙂

aaaa. Hm. Jeśli się stresujesz to zadzwoń do lekarza i zapytaj. Lepiej być spokojnym. Jeśli to takie jednorazowe rzuty zabarwienia, to nie martwiłabym się bardzo, ale by być całkiem spokojną wolałabym jednak się upewnić u lekarza :) Te mleczne upławy to normalne, tylko ten róż może warto sprawdzić. Ale spokojnie, bez stresu. Tragedia się nie dzieje ☺️
Chyba spokojnie poobserwuję, bo widzę, że się powoli uspokaja. Jak rano jeszcze będzie róż widać to wtedy zadzwonię..
Dziękuję :*

Dziewczyny do kiedy stosowałyscie progesteron dopochwowo? Ja skończyłam 10 tydz i od dziś mam 2x1 w kolejnym tygodniu 1x1 i koniec. Pytanie: czy to nie za wcześnie? Trochę się obawiam. Do wczoraj brałam 3x1. Dzisiaj jest 10+1.

Dziewczyny do kiedy stosowałyscie progesteron dopochwowo? Ja skończyłam 10 tydz i od dziś mam 2x1 w kolejnym tygodniu 1x1 i koniec. Pytanie: czy to nie za wcześnie? Trochę się obawiam. Do wczoraj brałam 3x1. Dzisiaj jest 10+1.
Mi lekarka przepisała w 18 tyg. po tym jak zapytałam czy twardniejący wieczorem brzuch to normalka czy coś się dzieje. Biorę 1 tabletkę Luteiny na noc.

Super, że masz tyle ruchu! Moja lekarka cały czas podkreśla wagę spacerów, delikatnego rozciągania i ćwiczeń dla kobiet ciężarnych. Ostatnio jedna mama mi powiedziała, że ona pod koniec ciąży (tak gdzieś 2 miesiące przed porodem) przestała w ogóle się ruszać. W sensie, jedynie minimum i uważa to za ogromny błąd, bo nagle zaczęło ją wszystko boleć i chodziła jak połamana. Brawo zatem za te kilosy, które robisz! [emoji3059] Ale obiecaj, że jak już będzie ciężko to nic na siłę :)
Moja właśnie jest jak najbardziej z tych które zachęcają do ruchu jak tylko się da! Oczywiście jak czuję zmęcz to odpuszczam, kładę się i leżę, albo baaaardzo zwalniam tempo :) wiadomo, nic na siłę, ale też nie można odpuszcza ruchu bo wtedy wszystko się sypie :)

Dziewczyny, podpowiedzcie - używałyście/ używacie pasów ciążowych? Jeśli tak, to jakie wybrałyście? Pomagają? Możecie coś polecić?

Mój lekarz nie zalecił mi stosowania progesteronu na początku ciąży, mimo że jestem po inseminacji. Zaczęłam go stosować dopiero w 26tc jak zaczęła mi się stawiać macica. Biorę utrogestan

Dziewczyny - szczególnie te, które już mają swoje podwójne szczęście na świecie - podpowiedzcie, który laktator polecacie ?

reklama
Do góry