reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Ciąża bliźniacza

U mnie np. Było wyższe hcg niż wiek ciąży, nudności okropne, spanie o każdej porze i w każdym miejscu, takie były początki, a teraz to cegły w brzuchu, zmiana pozycji do spania w nocy graniczy z cudem, bo ciężko jak cholera, a skóra to chyba pęknie niedługo na brzuchu

reklama
Tefi samego dnia co do Was pisałam trafiłam do szpitala z bólami brzucha. Zrobiono mi usg i nie stwierdzono kolejnego płodu. Leżałam na podtrzymaniu i położna nie stwierdziła że to tętno, będzie jedną dzidzia, trudno jedna ale zdrowiutki ma być i lepiej niech siedzi jak najdłużej :)
Pozdrawiam mamusie :*
Trzymaj go jak najdluzej. Powodzenia i wszystkiego dobrego :)

ja na samym poczatku jestem, 5tc, usg mam umowione na 23.08
mialam stymulowany cykl, byly dwa pekniete jajka wiec licze na blizniaki ;)

A jakie mialas objawy, ze wskazywaly na ciaze blizniacza?
Jeśli jesteś niecierpliwa to możesz zrobić sobie z krwi BHCG i sprawdzić czy poziom wskazuje na bliźniaki :)

Objawy to bardzo indywidualna sprawa. To moja pierwsza ciąża więc nie mam porównania, ale ja miałam tylko nudności i bolesne piersi między 6-9tygodniem, później to zupełnie zniknęło i nie czułam że jestem w ciąży. Nawet raz nie wymiotowałam (na nudności pomagała woda z imbirem), Cały czas od początku mam tylko ,,śpiączkę" :)w ciągu dnia mnie łapie i muszę zdrzemnąć się na 10min a czasem na 2h :eek::)
Dziś 21t 3d :) dziewczyny w piątek zaczęły pierwszy raz kopać, czuję łaskotkę i brzuszek faluje :)

U mnie np. Było wyższe hcg niż wiek ciąży, nudności okropne, spanie o każdej porze i w każdym miejscu, takie były początki, a teraz to cegły w brzuchu, zmiana pozycji do spania w nocy graniczy z cudem, bo ciężko jak cholera, a skóra to chyba pęknie niedługo na brzuchu
A no właśnie mam pytanie o skórę na brzuchu :) czym smarujecie brzuszki? czy coś pomaga? czy jesteśmy skazane na rozstępy, pajączki i inne ozdoby?

Ja mam swój ,,oryginalny " brzucho i tak wielki (zaczęłam z wagą 94kg, teraz 98kg) na dole miałam już wcześniej trzy kreski rozstępów, a teraz skóra napięta że już trzeszczy a po bokach pępka pojawiają się pajączki.

Wiem że wygląd brzucha nie jest najważniejszy i większość zależy od genów, ale może jednak któryś kosmetyk serio pomaga?

Ja mimo smarowania i tak mam brzuch w rozstępach, taka moja uroda, ale generalnie nie jest to dla mnie takie ważne, bo dzieci ważniejsze, smaruję tylko po to, aby zelżyć napięcie kremem z Rossmanna.Mówią,że dobrze też smarować oliwką dla dzieci. U mnie waga wyjściowa to 98,teraz 107,więc też nie byłam kruszynką , ale po porodzie zgubię więcej niż przybrałam, bo zawsze tak u mnie bywało

A no właśnie mam pytanie o skórę na brzuchu :) czym smarujecie brzuszki? czy coś pomaga? czy jesteśmy skazane na rozstępy, pajączki i inne ozdoby?

Ja mam swój ,,oryginalny " brzucho i tak wielki (zaczęłam z wagą 94kg, teraz 98kg) na dole miałam już wcześniej trzy kreski rozstępów, a teraz skóra napięta że już trzeszczy a po bokach pępka pojawiają się pajączki.

Wiem że wygląd brzucha nie jest najważniejszy i większość zależy od genów, ale może jednak któryś kosmetyk serio pomaga?
Mysle ze na pewno warto nawilzac i masowac skore zeby uelastycznic, ale ja w te kremy nie wierze.
W pierwszej ciazy posmarowalam chyba ze 3 razy i zaden rozstep sie nie zrobil. Przy blizniakach smarowalam kilka tygodni na poczatku, bo brzuch szybko rosl. W okolicach 20tc z dnia na dzien brzuch zrobil sie ogromny i wtedy pojawily mi sie dwa male rozstępy. Pozniej juz zadnego.

Mysle ze to genetyka, ale nie tylko. Bo z okresu dojrzewania mam cala mase rozstepow na calym ciele(oprocz brzucha), a w ciazy jednak skora wytrzymala.

widze, ze sasiadka ;)

podczytuje ukradkiem Wasz wateczek, bo jest spora szansa, ze nosze pod sercem dwojeczke ;)
czy moge sie dowiedziec jak szybko wiedzialyscie, ze to blizniacza ciaza ? strasznie jestem ciekawa czy oba sie zagniezdzily :)
Ja dowiedziałam się w akurat tylko trochę mdlilo. Ogólnie prawie całą ciążę czułam się dobrze. Tylko pod koniec trochę było ciężko i ciśnienie skakalo

Ja mimo smarowania i tak mam brzuch w rozstępach, taka moja uroda, ale generalnie nie jest to dla mnie takie ważne, bo dzieci ważniejsze, smaruję tylko po to, aby zelżyć napięcie kremem z Rossmanna.Mówią,że dobrze też smarować oliwką dla dzieci. U mnie waga wyjściowa to 98,teraz 107,więc też nie byłam kruszynką , ale po porodzie zgubię więcej niż przybrałam, bo zawsze tak u mnie bywało
No tylko pozazdrościć. U mnie troche poszlo,ale nie za wiele
No i nezly zestaw masz w domu. Starszy pomaga przy młodszych?

Ja się dowiedziałam na 6t6d Jak by nie usg to bym nawet nie pomyślała że mogą być bliźniaki bo czułam i czuje się bardzo dobrze.
widze, ze sasiadka ;)

podczytuje ukradkiem Wasz wateczek, bo jest spora szansa, ze nosze pod sercem dwojeczke ;)
czy moge sie dowiedziec jak szybko wiedzialyscie, ze to blizniacza ciaza ? strasznie jestem ciekawa czy oba sie zagniezdzily :)

reklama
Jeśli jesteś niecierpliwa to możesz zrobić sobie z krwi BHCG i sprawdzić czy poziom wskazuje na bliźniaki :)

Objawy to bardzo indywidualna sprawa. To moja pierwsza ciąża więc nie mam porównania, ale ja miałam tylko nudności i bolesne piersi między 6-9tygodniem, później to zupełnie zniknęło i nie czułam że jestem w ciąży. Nawet raz nie wymiotowałam (na nudności pomagała woda z imbirem), Cały czas od początku mam tylko ,,śpiączkę" :)w ciągu dnia mnie łapie i muszę zdrzemnąć się na 10min a czasem na 2h :eek::)
Dziś 21t 3d :) dziewczyny w piątek zaczęły pierwszy raz kopać, czuję łaskotkę i brzuszek faluje :)
robilam bete, przyrosty ogromne, za pierwszym razem prawie 400%, kolejny 260%.
ale jak czytam nie do konca sie sprawdza jesli chodzi o blizniaki :)
z objawowo, mam tylko sennosc, i zawroty glowy, wrazliwosc na zapachy, brzuch mi urosl, nie da rady go wciagnac ;)
posiedze sobie u Was troszke jesli pozwolicie!

Do góry