reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Ciąża bliźniacza

Hejka

I witam nowa foremkę:tak:

Ja dziś po wizycie u ginka. Na Usg oba maluchy rosną równomiernie oba 16 tydz i kilka dni. Szyjka zamknięta, 2 cm. No i na 60% ginek widział siusiaczka u jednego, a że jednojajowe to oba tej samej płci. Za 2 tyg pojadę na dokładniejsze usg do szpitala.

Ja od początku 4 miesiąca tlyko witaminy biorę - nic pozatym..Powinnam się martwić????

Dziś też do mnie przyszła książke ten poradnik o bliźniętach- fajnie sie czyta, ale to wszystko jest na stronce www.bliźniaki.net

Co do wozków dalej mam mętlik w głowie- chciałabym aby oba maluszki były obok siebie, ale własnie, zeby foteliki były montowane na stelażu.Moira jak znajdziesz kartke z tamtym wózeczkiem to podaj namiary- prosze.

A jak u Was z ruchami, aj od ponad tygodnia czuję moje szkraby w dole brzucha. leża pupkami do dołu i już mnie kopia łobuzy. Ale fajnie

Ostatnia edycja:
reklama
Dziewczyny mam jeszcze pytanie czy któraś robiła sobie badanie moczu i wyszły w nim bakterie, bo ja wczoraj odebrałam wyniki i wykazało liczne bakterie.
ja tez tak mialam, ale moj gin znowu powiedzial ze to nie istotne z badania ogolnego moczu. Na nastepnym badaniu juz nie mialam bakterii i zadnych lekow nie bralam. A bakterie w takim badaniu ogolnym moga sie znalezc np kiedy zamiast srodkowego strumienia moczu, pobierze sie pierwszy strumien, albo nie wystarczajaco sie umyje narzday plciowe.

A przy cesarskim cięciu też dziecko może się zarazić czy tylko przy naturalnym porodzie? Mój ginekolog już zasugerował mi że będzie cesarka. Z kolei w necie przeczytałam ze jak się ma erytrocyty od 0-3 to świadczy o niegroźnej infekcji. Juz całkiem jestem głupia, więc poradze się gina i nie zapomne się zapytać o to co ty miałaś, dzięki
erytrocyty w moczu moga swiadczyc o infekcji od zapalenia pecherza idąc drogami moczowymi w gore az do nerek

No i ponoć z tymi dziewczynkami różnie bywa, czasem pojawiają się im fiutki trochę później, albo gdzieś się chowają i bywa że jest niespodzianka. A z chłopakami jest tak, że jak już coś tam mają, to raczej im nie zniknie :-)
Zdarzaja sie pomylki we wczesnym okresie ciazy, ale raczej tak ze lekarz mowi ze chlopiec a jest dziewczynka, bo w rozwoju dziewczynki na poczatku maja takiego niby sisuiaka ktory potem maleje i przeksztalca sie w lechtaczkę ;) wklejalam kiedys takie foto z ksiazki jak to sie po kolei dzieje, bylo porownanie dziewczynki i chlopczyka w tym samym okresie i jak to sie zmienia :)

dziewczyny, mam do Was pytanie..czy jesteście otoczone jakąś specjalną "ochroną" przez lekarzy??Jakieś leki czy coś??
hmm ja bralam kwas foliowy 5 mg do 5 miesiaca, od 4 miesiaca witaminy feminatal, no a przez to stawianie sie macicy biore magnez i fenoterol.

Ja od początku 4 miesiąca tlyko witaminy biorę - nic pozatym..Powinnam się martwić????

Co do wozków dalej mam mętlik w głowie- chciałabym aby oba maluszki były obok siebie, ale własnie, zeby foteliki były montowane na stelażu.Moira jak znajdziesz kartke z tamtym wózeczkiem to podaj namiary- prosze.

A jak u Was z ruchami, aj od ponad tygodnia czuję moje szkraby w dole brzucha. leża pupkami do dołu i już mnie kopia łobuzy. Ale fajnie

powinnas sie cieszyc a nie martwic :) oby tak do konca

co do wozkow, to widzials tego o ktorym pisalysmy wczesniej, jest obok siebie i mozna zamontowac na nim foteliki Jumper Duo 2w1 TAKO+ Parasol WYS.0 ZŁ-OD PRODUCEN (740270706) - Aukcje internetowe Allegro

no moi to juz duzi ;) i ten jeden bidok wciśnięty pod prawy luk zebrowy i jak nie spi to ciegle mnie tam kopie i zebra cale juz mam obolale...

Poza tym plecy mii wysiadaja, normalnie kregoslup odmawia posluszenstwa...

Milenka28 - ja jestem po in vitro. Po tym właśnie standartowo dostaje się takie właśnie zalecenia. Wiem że to była końska dawka, ale co było robić. Jeśli to miało zwiększyć szanse na utrzymanie ciąży ...
wiesz a ja sie interseuje troche in vitro, studiuje medycyne i krew mnie zalewa jak slysze te dyskusje w tv na temat in vitro a najbardziej to co probuje narzucic kosciol

Napisał wiolka_1982
dziewczyny, mam do Was pytanie..czy jesteście otoczone jakąś specjalną "ochroną" przez lekarzy??Jakieś leki czy coś

Witam nową forumowiczkę :-) Ja od 6 tygodnia kiedy dowiedziałam się o ciąży (ale jeszcze miałabyć pojedyńcza) biore luteine dopochwowo 2x dziennie i witaminy feminatal oraz folik i tak jest do dziś (17 tc) Wizyte mam dokładnie za tydzień i zobaczymy co będzie dalej.

A bakterie w takim badaniu ogolnym moga sie znalezc np kiedy zamiast srodkowego strumienia moczu, pobierze sie pierwszy strumien, albo nie wystarczajaco sie umyje narzday plciowe.

Faktycznie pobrałam pierwszy strumień moczu do badania więc może dlatego te bakterie wyszły. Zobaczymy co powie gin na wizycie. Dzięki dziewczyny za wasze odpowiedzi.

Ostatnia edycja:
witam kobietki!!! u mnie dzisiaj wisielczy nastroj typu- jak ja sobie poradze :((( nie mam pojecia o pielegnacji niemowlaka o tym jak go ubierac, myc przewijac, karmic, pomoc jak bea plakac. nie mam pojecia od czego zaczac a jangorsze jes jestesmy w UK sami :(( wiadomo babcie przyjada pomoc ale tak strasznie sie martwie ze nie dam sobie rady i tu jeszcze dwojeczka naraz ehhhh Mam nadzieje ze to tylko dzisiaj taki dolek bo to pierwsy raz tak czuje odkad jesem w ciazy. wiem ze bedzie dobrze ale sie boje tym bardziej ze nie ma za bardzo mnie kto oswiecic wiec dlatego tu sie postanowilam wyzalic.
ah i witam nowa mamusie z m2 w brzuszku :)))

wiesz a ja sie interseuje troche in vitro, studiuje medycyne i krew mnie zalewa jak slysze te dyskusje w tv na temat in vitro a najbardziej to co probuje narzucic kosciol

Marta popieram m 100%.Też wścieka mnie jak ich słucham sami składają śluby czystości a podem mają kochanki to ok. ale jak kobieta robi wszystko by mieć swoje maleństwo nie robiąc przy tym nikomu krzywdy to już źle.Ja rozglądam się za głebokim wózkiem bo spaceróweczkę dostałam od znajomej

witam kobietki!!! u mnie dzisiaj wisielczy nastroj typu- jak ja sobie poradze :((( nie mam pojecia o pielegnacji niemowlaka o tym jak go ubierac, myc przewijac, karmic, pomoc jak bea plakac. nie mam pojecia od czego zaczac a jangorsze jes jestesmy w UK sami :(( wiadomo babcie przyjada pomoc ale tak strasznie sie martwie ze nie dam sobie rady i tu jeszcze dwojeczka naraz ehhhh Mam nadzieje ze to tylko dzisiaj taki dolek bo to pierwsy raz tak czuje odkad jesem w ciazy. wiem ze bedzie dobrze ale sie boje tym bardziej ze nie ma za bardzo mnie kto oswiecic wiec dlatego tu sie postanowilam wyzalic.

Monia może posieszy cię fakt że ja też nie mam o tym zielonego pojęcia. Dziewczyny, które mają już dzieci chociaż pojedyńcze pewnie mają mniej obaw bo już to wszystko przerabiały ale z kolei starsze dziecko potrzebuje też dużo uwagi. Ja będę się starała nie załamywać jak na początku nie będę sobie dobrze radziła, bo mam nadzieje że z czasem wprawie się w to wszystko. Jeśli jest ci lepiej to zawsze możesz się nam wyżalić, ja cie wysłucham bo może za chwile mnie najdą takie wątpliwości. Pozdrawiam i myśl pozytywnie

Myślę jednak, że połówkowe jest pierwsze, które może być najbardziej wiarygodne. No i ponoć z tymi dziewczynkami różnie bywa, czasem pojawiają się im fiutki trochę później, albo gdzieś się chowają i bywa że jest niespodzianka. A z chłopakami jest tak, że jak już coś tam mają, to raczej im nie zniknie :-)
U mnie wlasnie na polowkowym podjeli pierwsza probe sprawdzenia plci..no i niby 2 dziewczynki ale wlasnie wszyscy mowia ze czesto pozniej jajka wyrastaja z tych cipek:-D:tak:wiec czekam na 3D prawdopodobnie najbardziej wiarygodne..ale to w 26 czy 28 tyg..wiec jeszcze troszke..
Monia chyba kazda z nas sie martwi..tez takie mysli mnie nachodza, ze nie dosc ze nie wiadomo co i jak to jeszcze dwojka na raz..no ale staram sie myslec pozytywnie, bo to tak jest ze jak nie ma wyjscia to trzeba sobie dac rade wiec napewno damy;-)ja slysze czesto ostatnio ze blizniaki sie lepiej wychowuja niz pojedyncze dzieci i nie kazdemu to jest dane miec podwojne szczescie, wiec musimy sie cieszyc i nie zamartwiac. Napewno bedzie dobrze:-)

Ostatnia edycja:
reklama
Byłam u gina - wg niego sytuacja nie wygląda źle. Upławy z którymi przyszłam są owszem dziwne i spore, ale nic złego poza nimi nie widać. Szyjka od środka zamknięta, 3 cm. To co może niepokoić to to, że od zewnątrz jest trochę miękka i lekko uchylona. Dostałam znowu luteinę 2x1 i skierowanie na badanka bakteriologiczne (czystość pochwy + ureasplasma, mykoplasma, chlamydie). Badanka już zrobiłam, wynik w środę.. Mam nadzieję, że nie wyjdzie tam nic złego..
Marta, ja od jakiegoś czasu nie czytam artykułów, wyłączam TV i nie słucham bajdurzenia głupich polityków. Za dużo nerwów mnie to kosztuje. Ludzie kompletnie nie zdają sobie sprawy na czym polegają procedury, jakie są możliwości i wreszcie co czują ludzie, dla których często jedyną możliwością zostania rodzicami jest in vitro. Najgłośniej krzyczą ci, których wogóle temat nie dotyczy - zarówno księża jak i politycy zwykle płci męskiej. Mówią o zabijaniu - a ja pytam, gdzie oni tam widzą zabijanie?? Każdy zarodek jest na wagę złota, jeśli ma się ich za dużo i wyrazi taką wolę, to można komuś oddać. Wg mnie dużo gorsze jest dopuszczenie do sprzedaży leków wczesnoporonnych, których natrętne reklamy często widywałam w kiblach na dyskotekach i w knajpach. I to jest ok, tak? O tym np jakoś słowa się nie mówi, a wg mnie tego się powinni czepić wszyscy Ci etycy z koziej wólki :wściekła/y: Dobra, będzie dość bo znowu się wkurzę.

Do góry