reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Kochani, niech te Święta będą chwilą wytchnienia i zanurzenia się w tym, co naprawdę ważne. Zatrzymajcie się na moment, poczujcie zapach choinki, smak ulubionych potraw i ciepło płynące od bliskich. 🌟 Życzę Wam Świąt pełnych obecności – bez pośpiechu, bez oczekiwań, za to z wdzięcznością za te małe, piękne chwile. Niech Wasze serca napełni spokój, a Nowy Rok przyniesie harmonię, radość i mnóstwo okazji do bycia tu i teraz. ❤️ Wesołych, spokojnych Świąt!
reklama

Ciąża bliźniacza

a w tym wozku JANE TWINTWO nie podoba mi sie to ze spacerowka moze byc ustawiona tylko jedno za drugim, a ja planuje uzywac mojego wozka ze spacerowka tak dlugo ile sie da, dlatego chce kupic szerszy obok siebie.

reklama
My tez sie przymierzamy do tego TAKO JUMPER DUO, bo wydaje mi sie najlepszym rozwiazaniem, od razu nosidelka do auta sa za 175zl na allegro do niego. No i na poczatku to najlepiej wpiac nosidla i dzieci do auta przekladac a sam stelaz skladac i do bagaznika, bo bez sensu z gondolkami upychac do auta i dzieci przepakowywac za kazdym razem.. Ale chcemy jeszcze podjechac do znajomych co maja blizniaki i sie poradzic co do wozkow, bo maja juz jakies doswiadczenie. Moze maja malo zuzyty na poczatek to od nich bysmy kupili..A te jeden za drugim to jakos mi sie wcale nie podobaja, no i podobno jest tak ze jak juz sie spacerowke z niego zrobi to jedno dziecko moze sie polozyc tylko a drugie nie..

pytanie z innej beczki
od którego tygodnia mogą występować skurcze jestem w 13 tyg. ciąży bliźniaczej i czasem odczuwam coś na rodzaj skurczy, tak od dzisiaj rana, albo takie jakby kłucie, czy to rozciągająca się macica?, na wizycie byłam we wtorek, wszystko według gin gra, w piątek usg, czy miałyście coś podobnego?
pozdrawiam

Musze sie Was poradzic co do wozka..bo kolezanka, doswiadczona matka powiedziala mi zeby zwracac uwage przy zakupie wozka zeby najlepiej byl 3-funkcyjny..gondolka, nosidelka do auta i spacerowe siedzonka..bo najlepiej wypiac nosidelka ze stelazu i do auta dzieci z nimi wlozyc a sam stelaz do bagaznika..ale wlasnie jezeli chodzi o te bliznicze wozki to takich nie ma..jedyny jaki znalazlam z noseidelkami to: taniewozki-net JANE TWINTWO 2xSTRATA H61 PROMOCJA (747729865) - Aukcje internetowe Allegro
Ale on dziwnie wyglada..wolalabym zeby dzieci obok siebie byly a nie jedno za drugim..a z fotelikami do auta innych nie widzialam..
Witaj Anulka :)
Ja znalazłam kiedyś taki wózek jakiego i Ty szukasz - głeboko-spacerowy+nosidełka do auta i dzidziołki siedzą koło siebie. W dodatku szerokość była 79cm. Tylko zgubiłam kartkę gdzie zapisałam jego nazwę i nie pamiętam strony gdzie go znalazłam :sorry: Szukałam teraz na szybko ale nie trafiłam na niego. Pamiętam,, że był z kolekcji z tego roku i kosztował po przecenie coś koło 3100zł. Jak znajdę namiar to Ci podrzucę.

pytanie z innej beczki

od którego tygodnia mogą występować skurcze jestem w 13 tyg. ciąży bliźniaczej i czasem odczuwam coś na rodzaj skurczy, tak od dzisiaj rana, albo takie jakby kłucie, czy to rozciągająca się macica?, na wizycie byłam we wtorek, wszystko według gin gra, w piątek usg, czy miałyście coś podobnego?

pozdrawiam
Witaj :)
Kłucie i ciągnięcie to ponoć normalne bóle. Ja ich miałam dość sporo własnie koło 13tc. Teraz (20tc) trochę się to uspokoiło, ale nadal czasem czuję. Najbardziej denerwowały mnie ukłucia na środku między pępkiem a dołem. Gin powiedział, że tam jest jakiś twardszy mięsień, który nieco trudniej się naciąga i dlatego pojawia się to kłucie. Niebezpieczne są bóle jakby menstruacujne i takie kiedy macica się stawia, a brzuch jest twardy jak kamień. Nie miałam takowych więc nie powiem Ci o nich nic więcej. Najlepiej pogadaj o tym z ginem. Mnie profilaktycznie dał na skurcze magnez (Asmag forte), który wcinam w ilości 3x2 tabletki. Dzieciom nie szkodzi, przedawkować nie można i ładnie pomaga :) Pozdrawiam :)

Ostatnia edycja:
moira to strasznie drogi ten wozek i bardzo waski, ale za to plus ze przejdzie przez wiekszosc drzwi, ale na dlugo nie wystarczy, widzialam taki na zywo, gondolki sa mega waziutkie

a takie klucie to rozciaganie wiezadel macicy najprawdopodobniej, jak brzuch caly twardnieje to gorzej, ja tak mialam i tez biore ASMAG ale nie forte tylko AsmagB z wit B6 bo wtedy magnez sie lepiej wchlania tez 3x2tabl no plus fenoterol...

Cześć dziewczyny.
Dla Anulki i wszystkich zainteresowanych poradnikiem dla rodziców bliźniąt. Wczoraj odebrałam go z poczty (jakoś wcześniej nie miałam kiedy) przejrzałam i moim zdaniem fajny. Oczywiście zdążyłam przeczytać niewiele ale jest w nim w dość humorystyczny sposób opisane porady jak jestes w ciąży i po porodzie oraz jak już dzieci są troche starsze. Jak karmić piersią do tego rysunki, jak radzić sobie z kolką czy innymi dolegliwościami, rozdzialik o wózkach bliźniaczych i wiele innych. Porady lekarzy przeplatają się z cytatami mam bliźniąt i powiem wam że jak zobaczyłam cytat babki która urodziła 3 pojedyńe dzieci i potem parke bliźniaków to jakoś lżej mi się na sercu zrobiło. Skoro ona sobie poradziła to my też damy rade. Podsumowując jeśli macie wolne ok 30 zł to polecam ;-). Ewentualnie mogę pożyczyć jak przeczytam.

Co do bólów brzucha to mnie tez zaczęło w tym tygodniu kłuć poniżej pępka ale widze ze nie jestem sama. Za tydzień jade na wizyte to powiem o tym lekarzowi, może też mi zapisze magnez.

Dziewczyny mam jeszcze pytanie czy któraś robiła sobie badanie moczu i wyszły w nim bakterie, bo ja wczoraj odebrałam wyniki i wykazało liczne bakterie.

He6Qp2.png

Witaj ja miałam bakterie w moczu, ginka przepisała mi Furaginum Adamed, brałam 3 razy dziennie po 2 przez tydzień i przeszło, mocz czyściutki. Nie mam pojęcia skąd te bakterie się wzieły ale najważniejsze że już ich nie ma Pozdrawiam

Dziewczyny mam jeszcze pytanie czy któraś robiła sobie badanie moczu i wyszły w nim bakterie, bo ja wczoraj odebrałam wyniki i wykazało liczne bakterie.
Madzia, zrób koniecznie posiew z pochwy - może masz to co ja. U mnie tez zaczęło się od badania moczu gdzie wynik miałam identyczny co Ty - liczne bakterie. Gin skierował mnie na czystość pochwy (koniecznie w dobrym labie! nie w tych gdzie jest masówka, tylko w centrum mikrobiologii, żeby zrobili posiew z antybiogramem). U mnie niestety (lub stety) okazało się, że mam Streptococcusa agalactiae. To syfek, który często zamieszkuje w kobitkach i nam nie szkodzi. Szkodzi natomiast i to bardzo dziecku przy porodzie jeśli sie o nim nie wie. Dlatego warto to sprawdzić i jak badanie wyjdzie pozytywne, mieć na uwadze przy porodzie. Przed porodem sie go nie leczy, bo i tak sie odnawia. A przy porodzie podają antybiotyk tobie i dzidzi i wszystko jest ok.

A przy cesarskim cięciu też dziecko może się zarazić czy tylko przy naturalnym porodzie? Mój ginekolog już zasugerował mi że będzie cesarka. Z kolei w necie przeczytałam ze jak się ma erytrocyty od 0-3 to świadczy o niegroźnej infekcji. Juz całkiem jestem głupia, więc poradze się gina i nie zapomne się zapytać o to co ty miałaś, dzięki

reklama
Madzia, przy cesarce podobno ryzyko jest mniejsze, ale jeśli byłaby sytuacja, że odejdą Ci wody, a dzidziołki czas jakiś będą jeszcze w Tobie, to bakterie w tym czasie mogą się do nich przedostać. Wypytaj gina i tak czy tak zrób ten posiew. Nie zaszkodzi, a może bardzo pomóc.

Do góry