reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Ciąża bliźniacza

Myślę że jeśli ciąża będzie donoszona i będą wskazania do cc to kazdy lekarz podejmie decyzję o rozwiązaniu wcześniej. Przecież nikt nie będzie ryzykować.Pewnie sporo zależy od tego jaki jest stan matki i dzieci.Musimy w końcu komuś zaufać;)
Dokładnie, ufam lekarzowi, do którego chodzę od początku, zostanę więc u niego i niech on decyduje co dla nas będzie najlepsze:)

reklama
Marti ja od lekarza usłyszałam, że trzymanie mnie w ciąży do 40 tyg może być niebezpieczne. Nasz organizm, a szczeogólnie macica z natury nie jest przygotowany do dwójki dzieci i jest to zbyt wielkim obciążeniem. Ciąże wieloracze uznaje się za donoszone w 37 tyg i tego wolę się trzymać. Tak samo jak w Polsce przy bliźniętach propagowane jest cc gdyż przy sn może wydarzyć się dużo rzeczy niemożliwych do przewidzenia. Chociażby jedno z dzieci może nagle zmienić pozycje, temu drugiemu może zacząć spadać tętno lub odklejac się łożysko. O ile zawsze mówiłam, że będę rodzić tylko i wyłącznie sn, przy bliźniętach nawet nie biorę tego pod uwagę.
Ale każda z nas ma swój pogląd, swoich lekarzy i swój rozum. Ja z tych lekarzy z którymi spotykałam się cała ciążę i na wizytach i podczas moich 4 wizyt w szpitalach ani razu nie usłyszałam o porodzie naturalnym. I tego się trzymam. Zbyt długa i ciężka drogę przeszłam żeby w ogóle zająć w ciążę żeby teraz ryzykować powiklaniami przy sn.
Moja siostra była w ciąży bliźniaczej w Anglii i w szpitalu mieli równie luźne podejście jak z tego co piszesz w Szwecji. Kazali jej pracować, bo to ciąża jak każda inna przeciez. I nagle w nocy dostała krwotoku i robili jej pilną cc. Urodziła w 31tyg 6 dni...
Co kraj to obyczaj.

Napisane na SM-J710F w aplikacji Forum BabyBoom

Hej dziewczyny :)
Jestem po wizycie. Dziewczyny mi się poodwracały, ta co była główkowo teraz jest miednicowo a ta co była miednicowo teraz leży poprzecznie.
30+5 tc: jedna dziewczyna 1595g druga 1630g wszystko z nimi ok. Pani doktor zadowolona z dzieci.
Mi spadła hemoglobina do 11,4. Dostałam nowe tabletki. Na razie o porodzie ani słowa, kolejna wizyta za miesiąc.
U mnie też ciąża 2o2k.
A to ja i moje +21 kg :D Aktualna waga 89kg :eek:
upload_2017-10-31_20-1-0.jpeg

Załączniki

• upload_2017-10-31_20-1-0.jpeg
    upload_2017-10-31_20-1-0.jpeg
    103,2 KB · Wyświetleń: 518
Marti ja od lekarza usłyszałam, że trzymanie mnie w ciąży do 40 tyg może być niebezpieczne. Nasz organizm, a szczeogólnie macica z natury nie jest przygotowany do dwójki dzieci i jest to zbyt wielkim obciążeniem. Ciąże wieloracze uznaje się za donoszone w 37 tyg i tego wolę się trzymać. Tak samo jak w Polsce przy bliźniętach propagowane jest cc gdyż przy sn może wydarzyć się dużo rzeczy niemożliwych do przewidzenia. Chociażby jedno z dzieci może nagle zmienić pozycje, temu drugiemu może zacząć spadać tętno lub odklejac się łożysko. O ile zawsze mówiłam, że będę rodzić tylko i wyłącznie sn, przy bliźniętach nawet nie biorę tego pod uwagę.
Ale każda z nas ma swój pogląd, swoich lekarzy i swój rozum. Ja z tych lekarzy z którymi spotykałam się cała ciążę i na wizytach i podczas moich 4 wizyt w szpitalach ani razu nie usłyszałam o porodzie naturalnym. I tego się trzymam. Zbyt długa i ciężka drogę przeszłam żeby w ogóle zająć w ciążę żeby teraz ryzykować powiklaniami przy sn.
Moja siostra była w ciąży bliźniaczej w Anglii i w szpitalu mieli równie luźne podejście jak z tego co piszesz w Szwecji. Kazali jej pracować, bo to ciąża jak każda inna przeciez. I nagle w nocy dostała krwotoku i robili jej pilną cc. Urodziła w 31tyg 6 dni...
Co kraj to obyczaj.

To już nie chodzi o kraj tylko o lekarzy. Ja od dawna mialam zwolnienie ze względu na ciąże bliźniacza i nikt nie robił problemu a podejście wg mnie jest dobre,bo nie stresuje się matki niepotrzebnie,a po cc tez możesz ty mieć powikłania,to jest jednak operacja i jeśli nic się nie dzieje mamie lub dzieciom to po co się dać kroić.Jak już byłam w szpitalu to nie chcieli mnie wypuścić tak szybko,bo właśnie bardzo troszczą się o bliźniacza ciąże,przy takim porodzie tez jest więcej położnych,lekarzy itd. Wcześniej myślałam,ze lekko podchodzą do tego,ale teraz już wiem,ze jak przychodzi do zagrożenia nawet skurcze przedwczesne to odrazu się troszczą. Mi nikt nie proponował ani nic ani SN ani cc,pytali się jakbym chciała mogę powiedzieć ze cc i mi zrobią ale ja mówiłam ze jak się da to SN i wtedy mi wyjaśnili czemu mogę/ nie mogę i co i co i jak. Także ja myśle ze nie ma co przesadzać w obie strony,ale oczywiście końcówki ciąży bliźniaczej to juz trzeba uważać bardziej,ale wierze,ze wszystko będzie dobrze :)

Jestem po wizycie. Dziewczyny mi się poodwracały, ta co była główkowo teraz jest miednicowo a ta co była miednicowo teraz leży poprzecznie.
30+5 tc: jedna dziewczyna 1595g druga 1630g wszystko z nimi ok. Pani doktor zadowolona z dzieci.
Mi spadła hemoglobina do 11,4. Dostałam nowe tabletki. Na razie o porodzie ani słowa, kolejna wizyta za miesiąc.
U mnie też ciąża 2o2k.
Zobacz załącznik 827779
O to niezle przytulas mamusia,ale ślicznie i fajnie,ze z maluchami wszystko dobrze :)

U mnie też ciąża 2o2k.
Zobacz załącznik 827779
Mi hemoglobina spadła do10,3. Oprócz tabletek (tardyferon i sirbifer) piłam napar z pokrzywy. Teraz mam 12,3. Spróbuj i Ty. A przy okazji pokrzywa zapobiega opuchliźnie.
A Twoje panny już duze[emoji7] [emoji7] Na odwrócenie się jeszcze mają czas.
U nas córeczka leży główkowo, a Synek zależy kiedy. Kręci się jak nakręcony[emoji6] a to przecież już 35 tygodni

A tez tak macie z ta siara,ze cieknie jak szalona i czasem tak sutki pieką. I brzuch swędzi mnie tak dookoła pępka strasznie!!! Idę pod prysznic i się olejkiem nasmarować :errr:

reklama
A tez tak macie z ta siara,ze cieknie jak szalona i czasem tak sutki pieką. I brzuch swędzi mnie tak dookoła pępka strasznie!!! Idę pod prysznic i się olejkiem nasmarować :errr:
Na swędzenie bardzo często się smaruj kremami. Ale to tylko wokół pępka? Próby watrobowe masz w normie?
A mi siara tylko trochę cieknie i zasycha. No najprzyjemniejsze uczucie to to nie jest.

Do góry