reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Kochani, niech te Święta będą chwilą wytchnienia i zanurzenia się w tym, co naprawdę ważne. Zatrzymajcie się na moment, poczujcie zapach choinki, smak ulubionych potraw i ciepło płynące od bliskich. 🌟 Życzę Wam Świąt pełnych obecności – bez pośpiechu, bez oczekiwań, za to z wdzięcznością za te małe, piękne chwile. Niech Wasze serca napełni spokój, a Nowy Rok przyniesie harmonię, radość i mnóstwo okazji do bycia tu i teraz. ❤️ Wesołych, spokojnych Świąt!
reklama

Ciąża bliźniacza

reklama
Madzia chyba tez sobie zamowie ta ksiazke, albo w ksiegarni zobacze moze sa. Po co za przesylke placic. A przydalaby sie bo wszystkie sa dla ciezarnych z pojedynczymi maluchami a o blizniakach malo jest.

Marta, ale super brzuchol:tak: Nie ukrywam, ze jest dosyc pokazny juz! Ale mi teraz tak szybko tez rosnie ze pewnie za 5tyg..bede miec taki jak Ty. Nic dziwnego ze masz 10kg na plusie juz, bo juz jestes dalej troche..Mam nadzieje ze wiecej niz 10 nie utyje do tego czasu co Ty:szok:a pojawiaja Ci sie rozstepy? chyba nie co? nie widac na zdjeciu..mi coraz bardziej czuje ze skora sie napina pomimo pilnuje zeby nawilzona byla cały czas..

Witaj Milenka wśród nas!!!Ja tez jestem dwuowodniowa, jednokosmowkowa!
A obciazenia glukoza nie robilam jeszcze, chyba za wczesniej..nie straszcie..to az takie fuj?

Wczoraj u lekarza jak bylam mowi ze troche 3kg/tyg za duzo ale ze mam dwojke wiec tez trzeba na to patrzec..a w pytaniu na sniadanie ogladalam wczoraj JAK SCHUDNAC PO CIAZY! i mowili tam, ze powien po porodzie zostac zapas z 5-6kg na te pol roku karmienia piersia, bo dzieci tak wszystko sciagaja, ze jak nie mamy zapasu to wszystko poleci wlosy, zeby beda sie psuc..a tak to podczas karmienia wszystko ladnie sciagna i bedziemy znowu laski!:-D
U mnie jest 13 tydzień i NIC nie widać. Jak sobie myślę, jak ja potem wystrzelę, to aż mi kolana dygoczą...
No maborka boj sie boj:tak:u mnie tez w 13 nie bylo widac a teraz juz nikt nie ma watpliwosci jak sie maluchy rozszalaly i rosna i rosna..boje sie co bedzie dalejj!!!:szok:

Ostatnia edycja:
Hejka!!

Witak Milenko- ja też jednoksmówkowa, dwuodwodniowa i jednojajowa :tak: Ale Ci fajnie, że znasz już płeć;-)

Dzięki za namiary na ksiązke- własnie szukałam coś o bliźniakach - dzisiaj przejadę się do empiku zobaczyć czy jest- chętnie poczytam bo to dla mnie nowość.

Kama -Obciążenia glukozą jeszcze nie miałam- ale nie ma co się martwić na przyszłość- wystarczy omijać słodkie , winogrona- bo zawierają dużo cukru.

Marta pięknjy bnrzuszek- ja tez już mam spory. Przytyłam od początku około 4 kg i raczej wszystko w brzuch mi poszło- tak się pocieszam.
A zbędnymi kilogramami się naprawdę nie przejmujcie. Ja przy Kubie przytyłam 30 kg:szok: po porodzie od razu zeszło mi 12 kg, a Kuba miał wagę tylko 3380. Strasnzie dużo wody mi się zatrzymywało. Przy karmieniu małego w 3 miesiące już byłam szczupła, a po 9 miesiącach karmienia ważyłam mniej niż przed ciąża. A do tego dojdzie nam bieganie przy dwójce:rofl2:

Buziaki dla Was

Witajcie, Anulka mam do ciebie pytanko, widzę że jesteś ze Szczecina, orientujesz się może czy w Szczecinie w jakimś sklepie dla dzieci mogę zobaczyć jakiś wózek dla bliźniaków? bo u nas sprowadzają na zamówienie i nie można go w cześniej obejrzeć, a chciała bym się psychicznie nastawić na wielkość takiego wózka. Pozdrawiam

Witam nowa mame, ja tez dwuowodniowa, jednokosmowkowa

Hej dziewczyny. Mam pytanie jak u Was (o ile już robiłyście) wyszło obciążenie glukozą 50g. U mnie niestety nieciekawie bo aż 183 mg/dl:-(. A to oznacza, że mam cukrzyce ciążową. W wczoraj byłam u lekarza i od razu dostałam skierowanie do szpitala na dalsze badania. Czytałam, że to spotyka 2-4% kobiet ciężarnych. Tak sobie myślę, że ostatnio mam „szczęście” do tych wyjątków.
Ponoć czasami wystarczy stosowanie samej diety aby utrzymać cukier w ryzach, a po porodzie cukrzyca ustępuje. Jednak przebyta w ciąży daje „szanse” na cukrzyce w przyszłości. Mam troszeczkę „doła” i boje się o maluszki. :-(
Słuchaj 50g powinno byc po godzinie do 140mg/dl, ale dopiero wynik powyzej 200mg/dl = CUKRZYCA CIĄŻOWA, taki wynik jak Ty masz czyli miedzy 140 a 200 to tak zwana nieprawidlowa tolerancja glukozy. U mnie na grudniowym watku jest tyez mama blizniakow ktora miala wynik podobny do Ciebie, stosuje diete i jest ok. Wedlug zaleceń lekarz powinien Ci zlecic teraz test obciazenia 75g Glc, tutaj po godzinie wyniki powinien byc mniejszy niz 180, a po 2 godzinach mniej niz 140. I wazne ze przed 50 nie musisz byc na czczo, a przed 75 KONIECZNIE na czczo, czyli minimum 8-12h bez posilku i bez picia.

Marta, ale super brzuchol:tak: Nie ukrywam, ze jest dosyc pokazny juz! Ale mi teraz tak szybko tez rosnie ze pewnie za 5tyg..bede miec taki jak Ty. Nic dziwnego ze masz 10kg na plusie juz, bo juz jestes dalej troche..Mam nadzieje ze wiecej niz 10 nie utyje do tego czasu co Ty:szok:a pojawiaja Ci sie rozstepy? chyba nie co? nie widac na zdjeciu..mi coraz bardziej czuje ze skora sie napina pomimo pilnuje zeby nawilzona byla cały czas..
dziekuje ;) na szczescie rozstepow na razie nie mam ale smaruje sie smaruje smaruje, ale obawiam sie ze mnie to i tak nie ominie ... ale moze chociaz beda mniejsze...

Witajcie, Anulka mam do ciebie pytanko, widzę że jesteś ze Szczecina, orientujesz się może czy w Szczecinie w jakimś sklepie dla dzieci mogę zobaczyć jakiś wózek dla bliźniaków? bo u nas sprowadzają na zamówienie i nie można go w cześniej obejrzeć, a chciała bym się psychicznie nastawić na wielkość takiego wózka. Pozdrawiam
Milenka powiem Ci szczerze, ze my narazie wozki w internecie ogaldalismy. Widzialam w jednej hurtowni, na iles tam wozkow stal tylko jeden blizniaczy i to nie za ciekawy i w komisie przechodzac widzialam jeden. Ale dopiero bede jezdzic po hurtowniach i szukac bo teraz zalatana troszke jestem. Ale z tego co slyszalam z blizniaczymi tak jest, ze stoja jeden albo dwa..a reszta z katalogu na zamowienie..Jak pojezdze i sie zorientuje to Ci napisze:-)
dziekuje ;) na szczescie rozstepow na razie nie mam ale smaruje sie smaruje smaruje, ale obawiam sie ze mnie to i tak nie ominie ... ale moze chociaz beda mniejsze...
Wogole czytalam gdzies ostatnio, ze rozstepy robia sie tak gleboko pod skora, ze zaden krem ani oliwka tam nie dotrze, ale mi wydaje sie, ze smarowanie ma duze znaczenie bo jednak ta skora sie mocno rozciaga i jak jest dobrze nawilzona caly czas to staje sie bardziej elastyczna, wiec ja tez smaruje:-)

Ostatnia edycja:
Wogole czytalam gdzies ostatnio, ze rozstepy robia sie tak gleboko pod skora, ze zaden krem ani oliwka tam nie dotrze, ale mi wydaje sie, ze smarowanie ma duze znaczenie bo jednak ta skora sie mocno rozciaga i jak jest dobrze nawilzona caly czas to staje sie bardziej elastyczna, wiec ja tez smaruje:-)
wiesz co na pewno duze znaczenie ma tutaj genetyka, jak ktos ma predyspozycje to czy bedzie sie smarowal tonami oliwek, kremow to nic nie da i rozstepy sie pojawia, a jak ktos nie ma predyspozycji to moze sie nie smarowac wcale i miec nie bedzie. Jednak uwazam ze skoro sa te kremy itd i lekarze to polecaja, to jakis korzystny wplyw musi to miec, wiec wydaje mi sie ze nawet jesli rozstepy pomimo smarowania pojawia sie, to i tak beda mniejsze niz jakbysmy nie smarowaly sie wcale :)

Anulka dzięki, to czekam na jakieś wieści, ja narazie znalazłam fajną hurtownie na struga tam jest dosłownie wszystko dla dzidziusiów, najpierw tam się wybiorę. Pozdrawiam

reklama
Z rozstępami to jest straszne cholerstwo- w pierwszej ciązy miałam brzuch ogromny- na brzuchu nie miałam ani jednego rozstępu, za to na nogach i pupie mi się mnóstwo zrobiło. Ale moze być tez tak, ze do smarowania brzucha bardziej się przykładałam. A próbowałam wszytskie kremy dostępne na rynku- nawet te z najwyższej półki. Teraz zostaje przy fissanie- jest najbardziej tłusty.

Co do wozków, ja mam prawie, ze pod domem hurtownie www.bobowozki.pl i tam jeżdże oglądac na bieżaco. Najbardziej przemawia do mnie Peg Pergo i Tetounia- ale co chwile u mnie to się zmienia:-D

Do góry