reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Ciąża bliźniacza

witam! to moja pierwsza ciaza,ja sie dowiedzialam blizniaczej na drugiej wizycie byl to 10-11 tydzien ze beda blizniaki szok:) jednojajowe i jednoowodniowe i maja jedno lozysko, co do plci nadal nie wiemy co bedzie, lekarz nie chce powiedziec wiec pewnie jak sie nie dopatrze na usg a ciezko jest to dowiemy sie jak sie urodza!bliznieta jednojajowe przychodzą na świat w wyniku podziału komórki jajowej zapłodnionej przez jeden plemnik. Bliźnięta jednojajowe są tej samej płci i mają identyczny materiał genetyczny.Co do tesciow nie wypowiadam sie bo szkoda slow i nerw... upaly sa straszne staram sie nie wychodzic w tedy i siedze w domku albo na blkoniku jak chlodek jest jak sloneczko sie przesunie na inna strone:) co do toksoplazmozy ja mialam robione na poczatku badania i musialam potem znwo za miesiac powtarzac, kiedys na nia chorowalam nie wiem z jakiej racji wogole ale chorowalam i jest teraz ok czyli nie musze byc leczona w ciazy i nie ma zagrozenia tak powiedzial lekarz, a jak teraz pojde do lakarza to pewnie da mi skierowanie na ta glukoze ciekawe co tez wyjdzie ale mam nadzieje ze ok.

reklama
hej laseczki!

u mnie malowanie, do pokoju chlopaczkow kupilismy taki sliczny niebieski kolor, zakochalam sie normalnie :) zobaczymy jak wyjdzie na scianie, ja jestem pomocnikiem ;)

a ze to blizniaki dowiedzialam sie na pierwszej wizycie chyba 7- 8 tydzien jak bylam w krakowie, nie pamietam doladnie, wiem ze na nastepnej dopiero powiedzial ze jest jednokosmówkowa a dopiero pozniej powiedzieli mi ze sa dwie owodnie hmm jakos tak :)

milego dnia laseczki!

A tak wogole mowilam wam o auckji ktora wygralam, paczka doszla do mojej przyjaciółki, bo kazalam na jjej adres w Polsce wyslac i mowi ze ubranka sa super jak nowe :) jestem taka podjarana ze szok juz licytuje nastepna hehe :)

Pytanie do Jedynki - Nie boisz się toksoplazmozy od kiciusia? Ja mam 3 koteczki i żadnego nie głaszczę odkąd wiem i ciąży, wole dmuchać na zimne, dobrze nie nauczyłam ich siedzieć w domu bo teraz byłby problem, jeden - James to się obraził nawet i od 2 miesięcy go nie ma, biedny chodził koło mnie łasił sie a ja nic :( ale wolę nie ryzykować. A tak właściwie miałyście robiony test na toksoplazmozę? Ja się u lekarza nie wychylałam za bardzo bo chodzę prywatnie więc test to 150zł.

I jeszcze inne pytanie: Czy jeździcie autem? Bo ja już ledwo jakoś tak mam krępację ruchów że tak powiem przez brzuch ;/
Ja przestalam jezdzic juz w 14 tygodniu bo mnie uciskal strasznie brzuch,ciasno mi bylo.Wogole nie moge nawet jako p-asazer jezdzic moja laguna bo mam wrazenie ze urodze.Na szczescie mammy jeszcze wielkie auto 7 osobowe,wiec tam mam komfort,ale tylko z tylu,bo z przodu pomimo duzego miejsca jakos mi nie wygodnie...

A co do kotow u mnie problem z glowy bo j bardzo jestem uczulona na kociaki i chociaz moj maz je uwielbia goni je strasznie z ogrodu bo wystarczy ze sie futrzaki gdzies w poblizu mnie pojawia,albo np prania ktore wisi oczy mi puchna i wygladam jak ropucha.Ni9c nie widze,mama takie blony na oczach a potem jak to zejdzie gdzies po 30 minutach bardzo mnie oczy bola.Wiec sio sio sio!!!!

yenefer nie mam w domu ani kota ani psa a tesciowa ma koty ale to dachwoce i nie mam z nimi i nie mialam kontaktu a psy to to tez zawsze z dala od nich tylko tam poglaskac i juz ale nei za dlugo to tak wygladalo przed ciaza, wiec nei wiem z kad sie to chorobsko paskudne przyplatalo a moja kolezanka ma psy koty, glaszcze, najochydniejsze jest to ze np. jak je loda to potem daje psu ten polize a ta spowrotem do buzi afuj.. i co oczywiscie jest zdrowa wiec juz mnie chyba nic nie zdziwi:) ale naszczescie moje wyniki drugie potwierdzimy ze nie trzeba leczyc i jest ok wiec sie bardzo ucieszylam bo do dnia oczekiwania na wyniki balam sie jak...

tak jak pisałam mogłas dotykać surowe mięsko, lub po prostu z ziemi. Ja osobiście uważam ze lepiej być nosicielem toxo i mieć to z głowy niż potem się martwić czy się nie zarazimy w ciąży. Toxo przechodzi się własciwie bezobjawowo więc nawet nie zauważamy że zachorowaliśmy.

Ja jeździłam samochodem niemal do samego końca, zawsze zapinałam się w pasy tylko dbałam zeby pas był poniżej brzucha. Nawet jak policja mnie zatrzymała i zobaczyli mój brzuch to przepraszali że ośmielili się mnie zatrzymać - było bardzo miło..:-)

Ja się dowiedziałam w 7 tyg a w 9 lekarz powiedział że ciąża dwuowodniowa, dwukosmówkowa i dwujajowa. Na potwierdzenie tego będziemy mieli parkę :)

Ja jeżdżę autem ale muszę mieć bardzo luźne spodnie lub spódnicę, żeby nie cisnąc brzucha.

Jak robicie przy kompletowanu wyprawki?Gdzieś czytałam, że lepiej mieć większość na 62 bo w tym dzieci najdluzej pochodza ale przeciez blizniaki rodza sie male wiec sie zakręcilam i kupilam dzis cos i na 56 i na 62 :-)

ja miałam prawie wszystko na 56, potem dokupiłam cześć na 50 żeby dziewczynki wygladały "do ludzi". Moje urodziły się 47 i 48cm, więc 56 było na nie dużo za duże....a 62 to ogromniaste...

Witam,
Ja mam większość rzeczy w rozm. 56, kilka sztuk większych, nie zamierzam kupować w rozm 50 bo to strata kasy zaraz pewnie wyrosną z takich małych, no chyba że po porodzie okaże się że są naprawdę malutkie to coś dokupię.

reklama
ja miałam zaledwie po 3 szt dla każdej rozm. 50. Chodziły w tym ponad m-c. Ale faktycznie lepiej 56, tylko trzeba się nastawić na podwijanie rękawków i wiszące stopy:-) Ale słodkie to było.....

Do góry