reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Ciąża bliźniacza

witam! to moja pierwsza ciaza,ja sie dowiedzialam blizniaczej na drugiej wizycie byl to 10-11 tydzien ze beda blizniaki szok:) jednojajowe i jednoowodniowe i maja jedno lozysko, co do plci nadal nie wiemy co bedzie, lekarz nie chce powiedziec wiec pewnie jak sie nie dopatrze na usg a ciezko jest to dowiemy sie jak sie urodza!bliznieta jednojajowe przychodzą na świat w wyniku podziału komórki jajowej zapłodnionej przez jeden plemnik. Bliźnięta jednojajowe są tej samej płci i mają identyczny materiał genetyczny.Co do tesciow nie wypowiadam sie bo szkoda slow i nerw... upaly sa straszne staram sie nie wychodzic w tedy i siedze w domku albo na blkoniku jak chlodek jest jak sloneczko sie przesunie na inna strone:) co do toksoplazmozy ja mialam robione na poczatku badania i musialam potem znwo za miesiac powtarzac, kiedys na nia chorowalam nie wiem z jakiej racji wogole ale chorowalam i jest teraz ok czyli nie musze byc leczona w ciazy i nie ma zagrozenia tak powiedzial lekarz, a jak teraz pojde do lakarza to pewnie da mi skierowanie na ta glukoze ciekawe co tez wyjdzie ale mam nadzieje ze ok.

reklama
hej laseczki!

u mnie malowanie, do pokoju chlopaczkow kupilismy taki sliczny niebieski kolor, zakochalam sie normalnie :) zobaczymy jak wyjdzie na scianie, ja jestem pomocnikiem ;)

a ze to blizniaki dowiedzialam sie na pierwszej wizycie chyba 7- 8 tydzien jak bylam w krakowie, nie pamietam doladnie, wiem ze na nastepnej dopiero powiedzial ze jest jednokosmówkowa a dopiero pozniej powiedzieli mi ze sa dwie owodnie hmm jakos tak :)

milego dnia laseczki!

A tak wogole mowilam wam o auckji ktora wygralam, paczka doszla do mojej przyjaciółki, bo kazalam na jjej adres w Polsce wyslac i mowi ze ubranka sa super jak nowe :) jestem taka podjarana ze szok juz licytuje nastepna hehe :)

Pytanie do Jedynki - Nie boisz się toksoplazmozy od kiciusia? Ja mam 3 koteczki i żadnego nie głaszczę odkąd wiem i ciąży, wole dmuchać na zimne, dobrze nie nauczyłam ich siedzieć w domu bo teraz byłby problem, jeden - James to się obraził nawet i od 2 miesięcy go nie ma, biedny chodził koło mnie łasił sie a ja nic :( ale wolę nie ryzykować. A tak właściwie miałyście robiony test na toksoplazmozę? Ja się u lekarza nie wychylałam za bardzo bo chodzę prywatnie więc test to 150zł.

I jeszcze inne pytanie: Czy jeździcie autem? Bo ja już ledwo jakoś tak mam krępację ruchów że tak powiem przez brzuch ;/
Ja przestalam jezdzic juz w 14 tygodniu bo mnie uciskal strasznie brzuch,ciasno mi bylo.Wogole nie moge nawet jako p-asazer jezdzic moja laguna bo mam wrazenie ze urodze.Na szczescie mammy jeszcze wielkie auto 7 osobowe,wiec tam mam komfort,ale tylko z tylu,bo z przodu pomimo duzego miejsca jakos mi nie wygodnie...

A co do kotow u mnie problem z glowy bo j bardzo jestem uczulona na kociaki i chociaz moj maz je uwielbia goni je strasznie z ogrodu bo wystarczy ze sie futrzaki gdzies w poblizu mnie pojawia,albo np prania ktore wisi oczy mi puchna i wygladam jak ropucha.Ni9c nie widze,mama takie blony na oczach a potem jak to zejdzie gdzies po 30 minutach bardzo mnie oczy bola.Wiec sio sio sio!!!!

yenefer nie mam w domu ani kota ani psa a tesciowa ma koty ale to dachwoce i nie mam z nimi i nie mialam kontaktu a psy to to tez zawsze z dala od nich tylko tam poglaskac i juz ale nei za dlugo to tak wygladalo przed ciaza, wiec nei wiem z kad sie to chorobsko paskudne przyplatalo a moja kolezanka ma psy koty, glaszcze, najochydniejsze jest to ze np. jak je loda to potem daje psu ten polize a ta spowrotem do buzi afuj.. i co oczywiscie jest zdrowa wiec juz mnie chyba nic nie zdziwi:) ale naszczescie moje wyniki drugie potwierdzimy ze nie trzeba leczyc i jest ok wiec sie bardzo ucieszylam bo do dnia oczekiwania na wyniki balam sie jak...

tak jak pisałam mogłas dotykać surowe mięsko, lub po prostu z ziemi. Ja osobiście uważam ze lepiej być nosicielem toxo i mieć to z głowy niż potem się martwić czy się nie zarazimy w ciąży. Toxo przechodzi się własciwie bezobjawowo więc nawet nie zauważamy że zachorowaliśmy.

Ja jeździłam samochodem niemal do samego końca, zawsze zapinałam się w pasy tylko dbałam zeby pas był poniżej brzucha. Nawet jak policja mnie zatrzymała i zobaczyli mój brzuch to przepraszali że ośmielili się mnie zatrzymać - było bardzo miło..:-)

Ja się dowiedziałam w 7 tyg a w 9 lekarz powiedział że ciąża dwuowodniowa, dwukosmówkowa i dwujajowa. Na potwierdzenie tego będziemy mieli parkę :)

Ja jeżdżę autem ale muszę mieć bardzo luźne spodnie lub spódnicę, żeby nie cisnąc brzucha.

Jak robicie przy kompletowanu wyprawki?Gdzieś czytałam, że lepiej mieć większość na 62 bo w tym dzieci najdluzej pochodza ale przeciez blizniaki rodza sie male wiec sie zakręcilam i kupilam dzis cos i na 56 i na 62 :-)

ja miałam prawie wszystko na 56, potem dokupiłam cześć na 50 żeby dziewczynki wygladały "do ludzi". Moje urodziły się 47 i 48cm, więc 56 było na nie dużo za duże....a 62 to ogromniaste...

Witam,
Ja mam większość rzeczy w rozm. 56, kilka sztuk większych, nie zamierzam kupować w rozm 50 bo to strata kasy zaraz pewnie wyrosną z takich małych, no chyba że po porodzie okaże się że są naprawdę malutkie to coś dokupię.

reklama
ja miałam zaledwie po 3 szt dla każdej rozm. 50. Chodziły w tym ponad m-c. Ale faktycznie lepiej 56, tylko trzeba się nastawić na podwijanie rękawków i wiszące stopy:-) Ale słodkie to było.....

Do góry