reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Ciąża bliźniacza

Marluna jak juz mają ok 1 kg to już mają duże szanse. Ja mam cukrzycę i cholestaze od początku ciąży musze polegiwac a w domu starsza córa. Przede mną kolejna wizyta na oddziale po sterydy.
Do tego wiadomo że każda ciąża blizniacza jest ciąża trudniejsza bo szybciej coś może się zmienić na niekorzyść.
Teraz odliczam do 32tc a jak uda im się osiągnąć 2000g to będę szczęśliwa. Mój lekarz mówi ze bliźniaki 2200 po urodzeniu traktowane są jako donoszone. To już bliżej niż dalej a pamiętam jak pierwszy raz napisałam na forum w 9tc :)

Napisane na GT-I9305 w aplikacji Forum BabyBoom

reklama
Kamiladon, mi lekarka powiedziala ze ze kak beda mialy po 2 kilo to rozwiaza ta ciaze ze ze wzgledu na duze ryzyko przez lozysko przodujace.
Sterydowbpowiedzieli ze jak narazie sie to trzyma jakos nie beda podawac zapobiegawczo, dyskutowalam z nimi ale sa nie ugieci.
W ktorym tygodniu jestes?

Dzieci anulfki dużo przeszły ale dzięki Bogu są zdrowe i z tego co pamiętam z jej wpisów rozwijają się prawidłowo.
Możesz poszukać na tym wątku jej wpisów, bo wiele razy odzywała się i opisywała swoją historię. Może podczytuje forum i napisze jak się obecnie maluchy rozwijają.
Niby to wczesna ciąża ale myślę, że już faktycznie w przypadku przedwczesnego porodu (tfu, tfu odpukać) w 27 tc Twoje maluch sobie poradzą. Nie myśl o tym, leżysz i to jest wszystko co możesz zrobić, reszta niestety od Ciebie nie zależy. Dla dzieci każdy dzień w Twoim brzuchu jest na wagę złota.
Miałaś podawane sterydy na rozwój płuc?

Dziś 29+3 sterydy mam mieć podane 31tc bo lekarz mówił ze najlepiej działają w ciągu 4tyg a jeśli cudem odnoszę do 35/36 to już sterydów nie będą potrzebować. Jutro robie znów badania wątroby jeśli się nie pogorsza to czekamy jeśli będzie gorzej to już teraz będę się kłaść po te sterydy.

Mieszkam w Szwajcarii a oni chyba na koszty ogroma uwage zwracaja, stad to nie co do sterdow.
Poza tym uzasadnienie bylo takie ze zapobiegawczo nie ma sensu bo sterydy dzialaja na tydzien przed porodem po tym okresie trzeba je ponownie podawac, moglam oczywiscie cos zle zrozumiec ze wzgledu na niemiecki.
Oglonie sa nastawieni na rozne akcje ze strony tego lozyska rzodujacego po 30 tygodniu.Narazie to 28 tydzien i 1 dzien.
Staram sie o tym niemyslec ale tak naprawde sie nie da bo oprocz lozyska to dokuczaja mi przedwczesne skurcze i wtedy to juz tylko tym glowe mam napchana.

Nietupska przeprasza jezeli pokrecilam z nikiem twoje maluchy przyszly chyba na swiat przed skonczeniem pelnego 30go tygodnia.Powiedzieli Ci co bylo tego przyczyna?Jak sobie radza maluszki?

Adb7 przepraszam ze tak o sobie tylko nawijam, a nawet nie zapytalam jak sie maja twoje maluch?
Jak duze sa twoje maluchy wlasnie?W ktorym tygodniu urodzilas?Twoja ciaza przebiegala ksiazkow?

Kamiladon jak wyryli Ci ta cholesteraze?Widze ze wszedzie sie ociagaja z tymi sterydami.

Ostatnia edycja:
Ja zaczynam sie troche martwic, bo moje w ostatnim dni 27 tygodnia mialy po 900 gram.
Lekarka przekonywala ze przeplywy dobre i ze widzi tendencje wzrostowa wiec nie ma powodu do niepokoju.Jednak jak przewertowalam internet to zaczelam sie zastanawiac czy naprawde jest ok?
Tylko najczesciej waga jest podawana odnosnie do ciaz pojedynczych.Znacie moze jakies strony gdzie mozna sprawdzic normy wagowe odnisnie ciaz blizniaczych?
Jak byłam ostatnio na usg to była dziewczyna w 26 tyg i ona powiedziała że jej maluchy mają po 900g więc chyba podobnie jak Twoje.

Napisane na E5603 w aplikacji Forum BabyBoom

Cholestaze miała moja mama w obu ciazach, moja siostra w obu i ja w pierwszej także fakt ze się pojawi nie jest żadnym zaskoczeniem :) moja wątroba noe ogarnia hormonów w ciąży. Miałam nadzieję że się uaktywni po 30tc ale postanowiła pojawić się trochę wcześniej. Dostałam leki I co tydzień robie badania. Ja mam problem z próbami watrobowymi aspat i alat na ten moment 3x ponad normę. Niektóre dziewczyny przy cholestaze mają problem z kwasami zolciowymi i to jest groźniejsze dla dziecka. Moje są groźniejsze dla mojej wątroby niż dla dzieci.

Dziewczyny, a gdzie kupujecie ciuszki dla maluszków? Wprawdzie dostanę jakieś od koleżanki, ale i tak sama też chcę kupić. Zastanawiam się właśnie gdzie warto uderzyć żeby były dobrej jakości. Macie jakieś sugestie? :)

reklama
Dziewczyny, a gdzie kupujecie ciuszki dla maluszków? Wprawdzie dostanę jakieś od koleżanki, ale i tak sama też chcę kupić. Zastanawiam się właśnie gdzie warto uderzyć żeby były dobrej jakości. Macie jakieś sugestie? :)
Ja dlugo nic nie mialam, w ostatnim tygodniu kupilam, a wczasadzie maz troche w h &m i troche uzywane, ktore sa w zestawach przez neta.
Co do jakosci to sie nie zastanawialismy zbytnio bo dzieciaki na poczatku z malych rozmiarow szybko wyrosna, a u nas na kolejne dzieci zapozno.

Do góry