reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Ciąża bliźniacza

Małe sprostowanie jjka. Anulfka urodziła dokładnie po roku. Zaszła w ciążę jak maluchy miały 3 msc i akurat wychodziły ze szpitala.

Ja ubranka w większości miałam po synku szwagierki i corkach drugiej. Teraz chłopaki się zrownali więc młodemu kupuje nowe (hm, pepco, Tesco, smyk, Reserved) a młoda ma po starszych kuzynkach, ale w większości też nowe, te same firmy co wyżej. Ja po prostu nie potrafię się opanować, gdy przechodzę koło sklepu z ciuszkami dziecięcymi. Potrafię majątek wydać.

reklama
Odkąd zaszlam w ciążę całą kasę tracę na bliźniaki bo tez nie mogę sie opamiętać, dla siebie nie kupiłam praktycznie nic poza spodniami ciazowymi i dwoma bluzkami. :-) :)

Bardzo dziekuje dziewczyny za szybkie odpowiedzi, bardzo mnie to podbudowalo.Wczoraj mialam dola przez to przodujace lozysko i jeszcze gin stwierdzil ze siedze jak na bombie.Dzis postanowilam sie uspokoic i wyluzowac, stresem nic nie zalatwie co najwyzej pogorsze sprawe.

My po slowach gina ze wszystko moze sie zaczac w kazdej chwili jak opentani zaczelismy kupowac wyprawke, nie zwracajac uwagi na ceny i na jakos.
Dzis jednak sie stuknelimy w glowy i postanowilismy rozsadniej i na spokojnie sie za to zabrac.
Wkuza nas tylko to ze nas strasza przedwczesnym porodem a ze sterydami na pluca robia problem.

Doswiadczone mamy blizniakow wiecie gdzie szukac jakis dobrych list wyprawkowych w necie, zeby nie kupowac czegos co sie nie przyda kompletnie?
Moze same macie chwile czasu by cos podpowiedziec co do wyprawki, szczegolnie jesli chodzi o te pierwsze tygodnie, miesiace maluchow?

Marluna słuszne podejście, nerwy tu nic nie pomogą a swoją drogą czasami lekarze są beznadziejni i też dokładają swoje. Jasne, że trzeba uświadamiać zagrożenia ale nie straszyć. Z tymi sterydami to też nie rozumiem decyzji lekarza. Ja prowadziłam ciążę w przychodni ciąż mnogich i jak pytałam lekarza czy dostanę sterydy, to mi powiedziała, że nie bo nie ma zagrożenia przedwczesnym porodem (tak jak pisałam moja ciąża przebiegała praktycznie bez problemu). Widać co lekarz, to opinia. Chociaż po tym co tu piszą dziewczyny, to mam wrażenie, że w Polsce jest zupełnie inne podejście do ciąży, niż w innych krajach.
Co do wyprawki, to listy nie mam. Ja miałam trochę ubranek na 50cm, było ich za mało i w naszym przypadku były za duże. Dziewczyny chodziły w nich miesiąc potem przeskoczyłyśmy na 56cm. Ubranek trzeba mieć sporo na początku, bo dzieci z reguły ulewają i u nas było czasami kilka przebieranek w ciągu dnia więc przy ilości którą miałam pralka musiała chodzić non stop (to akurat nie zmieniło się do dziś :) ). Super sprawą s kopertowe body, polecam bo o wiele łatwiej ubierać w nie takie maluszki Kosmetyków nie używałam dużo (linomag maść, sudokrem na odparzenia, jakiś balsam od czasu do czasu, w zimie krem do twarzy).
Moje dziewczyny jadły z butelek i tu super sprawą był sterylizator do butelek (miałam na 6 butelek), bo zawsze miałam gotowe do użycia butelki.
Listy pełnej Ci nie napiszę, bo już nie pamiętam zbyt wiele z tego okresu :). Może to i dobrze, bo ja miałam mega trudne początki i wole już o tym nie pamiętać.

Dziewczyny jak dla mnie to bylby cud gdybym zaszla w druga ciaze po tej, bo ta ciaza jest taka wyczekana wymodlona, no i oczywiscie z pomoca medycyny reprodukcyjnej bo przez ICSI.
Z dugiej strony gdybym miala taki stresy przezywac jak teraz po raz drugi to nie wiem, ale mysle ze podchodzilabym do drugiej ciazy na luzie juz, jednak u mnie za niedlugo 40syka wiec juzvsie nie ma co rozwodzic, nad kolejnymi maluchami.

Maruluna - ja juz nie pamietam calej listy do wyprawki ale napewno bylo:
- ubranka, czapeczki, kombinezon (rodzila w ziemie)
- rozki, kocyki
- lozeczka + przescieradla, materace
- chusteczki nawilozne do wycierania tylka
- pieluchy
- sol fizjologiczna, patyczki do uszu, szczotki do wlosow, cos na przemycie pepka (Ocnicept czy jakos tak), Rovianol do przemycia ptaszkow, waciki sterylne, nozyczki z okraglymi koncami
- wanienka, plyn do kapieli (nam sprawdzil sie HIPP), reczniki
- duzo pieluch tetrowych i flanelowych
- oliwka albo krem
- katarek do odciagania gili z nosa
- nawilzacz powietrza
- nebulizator do inhalacji (to juz pozniej jak dzieciaki zaczely chorowac)
- LAKTATOR (jedna z najwazniejszych rzeczy w moim domu z tego okresu):)
- ew.butelki smoki do karmienia jak nie uda sie uu + podgrzewacz, suszarka na butelki i sterylizator (ja akurat wyparzalam butle)
- lampka do sypialni zeby w nocy dzieci przewinac nakarmic ale za bardzo nie rozbudzic
- przewijak, (na przewijak kladlam flanele)
- krem do tylka (najlepszy Bepanthen)
- wozek
wiecej nie pamietam:)

reklama
Do góry