reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Ciąża bliźniacza

Ja dzisiaj z racji przerwy w przedszkolu córki zostałam z nią i synem w domu. I powiem tylko: nie jest łatwo ;) Dzieciaki są super, tylko ja powoli tracę siły.
Z tym wózkiem to obawiam się, że będę musiała zamontować dodatkowo dostawkę dla najmłodszego syna. A wtedy wózek jeden za drugim + dostawka będzie wyglądać jak pociąg.
@ewka_111 Mamy dzieciaczki w podobnym wieku, daj znać jak u Ciebie to wygląda.

Ciężki temat dlatego jeśli mogę to zostawię go sobie na trochę później :) Może temat sam mi się w głowie poukłada.

reklama
Dziewczynki - tez dorzuce swoje 3 grosze do tematu wozkow, bo jak dla mnie jest to najwazniejszy sprzet przy dzieciach (zaraz za laktatorem w pierwszych miesiacach zycia hehe).

1. wspolczuje tym, ktore mieszkaja na 3-4 pietrze bez windy. Znam takie laski i one niestety na dwor same nie wychodzily na spacer z blizniakami, tylko dopiero jak maz wrocil do domu. Dzieci na balkonie sobie swierzego powietrza nawdychaly:( Ja tego sobie nie wyobrazam, bo bym chyba zwariowala w domu niewychadzac kiedy mam na to ochote. W dodatku msuze zakupy robic, cos zalatwic itd. Mi sie wydaje za napczatku to nie jest problem - wozek na dole (jesli ktos ma miejsce) dzieci sie ubiera w domu, wsadza w foteliki, foteliki sie bierze jeden w jedna reke drugi w druga i na dol wpina w wozek. Ja tak robilam jak na reh. jezdzilam z malymi. Gorzej sie robi jak juz dzieci w tych pierwszych fotelikach sie nie mieszcza i nie mozna ich na rece razem wziac. Bo wtedy co? zostawic jedno w domu jak sie schodzi z pierwszym a potem zostawic go w wozku i wracac po drugiego? chyba, ze jakas dobra sasiadka na emeryturze przypilnuje...

2. z winda juz napewno lepiej, bo sa teraz bardzo waskie wozki. Mozna znalezc takie o szerokosci 72cm. Jest taki sklep w Wawie "podwojne szczescie" czy jakos tak i oni tam pomagaja wybarc wozek. Fajna laska prowadzi ten sklep, sama jest mama blizniakow:)

3. Cena - w zycniu nie kupilabym nowego, no chyba ze bym na pieniadzach spala:) W necie mozna znalesc super uzywane wozki za 1/4 pierwotnej ceny, na allegro albo OLX.Pierwszy wozek nasz to bym dorjan Danny Duo Sport -uzywany za 900zl, super sie sprawdzil, jednyny mankament, ze sie trudno skladal. Teraz chlopcy maja 28msc i jezdza Baby jogger citi mini jeden obok drugiego (kupiony uzywany za 950zl, a ten pierwszy odsprzedany za 600zl) i tez ejst ok ale ma kiepska amortyzację, wkurza mnie, ciezko sie podbija pod krawezniki. Ten pierwszy wozek to plywal w porownaniu do BJ. Ale za to ten BJ sie bardzo latwo sklada i bardzo latwo sie zdejmuje czesci do prania. i jest wygodnieszy dla dzieci, takie mam wrazenie.

Muszę się pozalic.... byłam na wizycie, szyjka skrocila mi się o 1cm przez ostatnie 3tygodnie... teraz już tylko 2cm i jeszcze się zaczęła rozlazic na boki, najprawdopodobniej w pt lub wtorek szpital i założą mi pessar czy jak to sie tam piszę :(
Mam doła myślałam, że takie rzeczy mnie omina...

Muszę się pozalic.... byłam na wizycie, szyjka skrocila mi się o 1cm przez ostatnie 3tygodnie... teraz już tylko 2cm i jeszcze się zaczęła rozlazic na boki, najprawdopodobniej w pt lub wtorek szpital i założą mi pessar czy jak to sie tam piszę :(
Mam doła myślałam, że takie rzeczy mnie omina...
Anitka012 ty masz podobny tydzień jak ja. A do którego szpitala idziesz bo chyba z Www jesteś- jak dobrze pamiętam.
Trzymam kciuki. Będzie dobrze [emoji106].

Napisane na E5603 w aplikacji Forum BabyBoom

Anitka012 bedzie dobrze.Nie martw sie...Ja tez mam stracha przed wizyta.Ostatnio szyjka byla dosc dluga,ale to bylo dwa tyg temu.mialas przepisane jakies leki np luteine?

a ja dziś byłam na wizycie i mam już potwierdzenie, że jeden na 100% to chłopak, a co do drugiego maluszka to na 90% też, ale będziemy to jeszcze potwierdzać na kolejnej wizycie ;) moje maluchy ważą już 140 i 160g ;)

Anitka012 musisz dużo wypoczywać i tak jak dziewczyny piszą nie stresować się na zapas, bo nigdy niewiadomo co będzie.

Niczego do tej pory nie bralam, dzisiaj dostalam luteine dopochwowo. Ja jestem z okolic Koszalina- zachodniopomorskie. Nie wiem czy też nie dostanę od razu sterydow...
Jezu ja chce wytrwać do tego 36 tygodnia!!!
Jak tu sie nie denerwowac i odpoczywać jak mój,narzeczony twierdzi, ze to NIC TAKIEGO!! Mam ochotę mu dzisiaj łeb ukrecic!

Niektórzy faceci potrafią wyskoczyć z takim tekstem, że się nóż w kieszeni otwiera. Wydaje mi się, że troszkę brak im empatii albo walną jakimiś tekstem i się nie zastanawiają.

Nie wiem czy Cię to pocieszy, ale opowiem Ci historię mojej kuzynki. Moja kuzynka dziś skarżyła mi się, że chodzi ze swoim narzeczonym już od 4 miesięcy na kurs tańca weselnego. Za miesiąc ślub, a wiem że on dalej nie skumał kroków i powiedział jej, że to jej wina, bo powinni iść na kurs już rok wcześniej żeby on mógł sobie wyrobić pamięć mięśniową. No kurczę, ćwiczą taniec który ma trwać 5 minut i mają lekcje 2 razy w tygodniu..

Widać facet nie ma za grosz poczucia rytmu no i nie przejawia żadnych zdolności tanecznych ;)
Juz trochę się uspokoilam ale sam fakt, że bede musiała jechać do szpitala i jeszcze tam zostać kilka dni żeby zaobserwować czy pessar się nie przesuwa to odechciewa mi sie wszystkiego. :(

reklama
ewka_111 świetne rozwiązanie z tą przyczepką rowerową.
Gdy sobie myślę, że sporadycznie sama będę chodzić na spacery z bliźniakami i dwójką starszych dzieci, to stwierdzam, że chyba posiedzimy jednak w domu. ;)

Do góry