reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Ciąża bliźniacza

Kalinka gratulacje. Ja od jutra, kiedy moi chłopcy wyjdą do domu będę zmagać się z tym samym problemem, jak ich przystawiać do piersi. Akurat położna laktacyjna w szpitalu na urlopie :( Na forach piszą, zeby przystawiać jak najwięcej. A słyszałaś o sns? Do piersi przykleja się dren i woreczek z mlekiem i maluchy są "oszukane", ze to niby z piersi leci no i pobudzają laktację i chętniej ssają. Medela robi takie ustrojstwo, 150 zł kosztuje ale na olx można wynaleźć nówki taniej. Ja to rozważam, ale chcę najpierw z jakimś doradcą laktacyjnym porozmawiać.
Moi faceci łapiąąpierś i ciumkają sobie raz na jakiś czas, ale ja zazwyczaj przystawiałam po odciąganiu mleka no i oni nosy zakatarzone mieli i ciężko było ssać.
Aa teraz znowu ja się pochorowałam i nie mogę do nich wejsć, tylko mleko dowożę :(
Oj to współczuję, na szczęście już jutro będziesz ich miała przy sobie. A o przystawianie spytaj normalną położną z oddziału, powinna pomóc, jesli nie, to pogadaj z położną środowiskową jak do Ciebie przyjdzie. Ja już się umowilam, ale przyjdzie dopiero w poniedziałek za tydzień, a do tego czasu boję się, że piersi mi wybuchną, albo wda się jakieś zapalenie. Przystawiam te moje dzieciaczki, ale rozleniwili się na butli, bo tam leci łatwiej, a przy cycu trzeba się namęczyć, więc ciumkają trochę i zaraz się wkurzaja i wypluwają. Odciągałam pokarm, ale laktator nie odciąga do końca, a za parę minut piersi znów mi się napełniają i o mało nie eksplodują i wszędzie w necie piszą, że to jeszcze bardziej pobudza laktację i pogarsza stan. Oby mi starczyło cierpliwości i nie znikł w końcu pokarm, bo bardzo bym chciała jednak karmić piersią.

reklama
Kalinka - gratulacje, ladna waga chlopcow.

Co do karmienia - takie male dzeici po paru dniach to sie raczej do butli nie przyzwyczaily tu raczej chodzi o to, ze nie maja sily ciągnać pokarm z piersi ale taz zazwyczaj jest na poczatku. Trzeba przystawiac ile sie da, w koncu zalapia. Tylko, ze wiadomow, z blizniakami nie ma sie czasu na to, zeby caly dzien poswiecic jednemu dziecku. Zadzwon po polozna - nalezy ci sie wizyta w domu, nikt lachy nie robi. Im wiecej bedziesz podawadc butli to tym bardziej bedzie im trudno zalapac cycka, wiec metoda to przystawiac i przystawiac a nadmiar pokarmu odciagac sobie laktatorem ale tylko do momentu uczucia ulgi a nie do momentu kioedy piers sjest pusta.

Gratulacje dla kalinki szczesliwej mamy... :)sliczni chlopcy <3
Dla przyszlych mam ktore w szpitalu wytrwalisci :)
Cukiereczek_wwy mi tez twarnieje brzuch czesciej niz powinien.W poprzednich ciazach tez tak mialam i to juz od 20 tyg.Mysle ze nie masz czego sie obawiac. :)Do porodu blizej niz dalej...dacie rade.
Anitka012 napisz jak wizyta u maluszkow wypadla;)

No więc chłopcy rosną jak na drożdżach :biggrin2: Jeden ma 401gram drugi 408 bardzo mnie cieszy ich równomierny przyrost!! Generalnie wszystko jest bardzo dobrze tylko nie wiem po ile mają centymetrów bo ich nie zmierzył.
Macie robione na wizytach jakieś fajne zdjęcia maluchów z usg?

kalinka, gratulacje! Słodziaki!

anita mam zdjęcia, ale bez rewelacji na razie, może później będą wychodzić lepsze?

k8sad, współczuję choróbska synka :( Też byłam w sobotę na weselu, ale wróciliśmy dość szybko, bo już nie dawałam rady siedzieć/stać, a tańce mnie zmęczyły też szybko dość. Szkoda mi było pysznego ponoć tatara ;P

Julitavip - u mnie w szpitalu nikt by cie nei wypuscil. Za duze ryzyko - skrocona szyjka, skurcze..lepiej teraz pocierpiec i polezec niz potem zalowac do konca zycia.

Masz rację, nikt mnie nie wypuścił i bardzo dobrze. Niespodziewanie znowu pojawiły się skurcze i trzecia kroplówka z fenotoralem i isoptinem...

Kalinka,gratulacje :) imponująca waga, ponad 3kg u bliźniaka to naprawdę nieźle.

Ja jestem na świeżo w trakcie walki o kp. Nie ma innej rady jak przystawiac, niemal non stop. Bliźniaki są zazwyczaj wczesniaczkami, dużo śpią i normalne jest, że ssanie bardzo je męczy, wiec będą przysypiac przy piersi, a po dwóch minutach od odstawienia obudzą się rozzalone gdzie jest jedzenie. W szpitalu kazali mi budzić co 2,5-3h, w domu przestałam to robić, bo po pierwsze i tak były zbyt zaspane by jeść, po drugie nie chce ich stresować wybudzaniem. Jeśli daje butlę, to po karmieniu piersią, jak widzę, że są niedojedzone, a nie mają już siły ssac i są marudne, nigdy nie zaczynam od butli (chyba, że nie ma mnie w domu i mąż musi nakarmić). Niestety pierwszy tydzień to dziecko na piersi dzień i noc niemal bez przerwy, warto karmić oba na raz jak już się dojdzie do siebie po cc, zawsze troche czasu można zaoszczędzić. Pomoc męża jest nieoceniona do przystawiania dwójki na raz, przewijania jednego, gdy drugi je i przygotowywania mleka. My jeszcze wciąż jesteśmy na mieszanym karmieniu, nie wiem czy uda się przejść w 100% na pierś, ale już kilka karmien na dobę mamy takich, że najadaja się do syta i zasypiają bez marudzenia. Warto powalczyć! :)

reklama
Cześć dziewczyny, położyłam sie juz po raz kolejny do szpitala bo kilkanaście razy dziennie twardnieje mi brzuch i wtedy go tak wygina na jedna stronę. Podobno do 10 razy dziennie to Max a ja mam z 50 razy. Mam podłączony magnez ale szyjka długa to dobrze. Jestem 33 + 1 tc

Cukiereczek-to widzę, że mamy podobnie... też leżę w szpitalu od tyg. Zamiast magnezu mam w kroplówce fenotoral i isoptin na skurcze(KTG ich nie wykazuje... szyjka ma już tylko 1cm-główka dziecka ją uciska...

powodzenia Tobie życzę!

Napisane na iPhone w aplikacji Forum BabyBoom
Cześć dziewczyny, położyłam sie juz po raz kolejny do szpitala bo kilkanaście razy dziennie twardnieje mi brzuch i wtedy go tak wygina na jedna stronę. Podobno do 10 razy dziennie to Max a ja mam z 50 razy. Mam podłączony magnez ale szyjka długa to dobrze. Jestem 33 + 1 tc

Napisane na iPhone w aplikacji Forum BabyBoom

Do góry