reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Ciąża bliźniacza

reklama
Papagena, dałaś mi teraz nadzieję, ze i moi chłopcy będą grzecznie czekać do wyznaczonego terminu:)
A sterydy miałaś i tak podawane wcześniej?
Jejku jak ja bym chciała już moich łobuzów zobaczyć i przytulić!!

Dziewczynki mam pytanie do Was.Ile Wasze maluchy przybrały na wadze do 5 go tygodnia. Bo moje są 1kg na plusie od wagi urodzeniowej i obawiam się czy nie za duży jest to przyrost, choć lekarz twierdzi, że jest ok jak na wcześniaki. Karmię piersią i butlą gdy nie starcza pokarmu

Dziewczyny mam pytanie odnośnie laktacji. Dzisiaj zaczyna się czwarta doba a ja nie mam dalej pokarmu. Tylko siara leci i to nie dużo bo po przystawieniu małego do obu piersi muszę później my dawać butlę bo jest głodny. A chciałam tylko piersią karmić. Na dodatek się stresuje bo mi każą córce odwozic pokarm a ja go nie mam. Przyjdzie kiedyś ta laktacja? Co ja mam zrobić?
przede wszystkim się nie stresować troszkę wrzucić na luz i nastawiać psychicznie na karmienie. Ja miałam ostatnio kryzys laktacyjny w 3cim tygodniu trwający 9 dni. Już dawałam niekiedy za wygraną i myślałam, że z karmienia persią beda nici, ale jak sobie odpuściłam to pokarm się pojawił w większej ilości..Niekiedy pomimo szczerych chęci niestety jest potrzeba dokarmiania dziecka butlą. Na laktację polecam f e m a l t i k e r albo czysty słód jęczmienny - albo najlepiej i to i to. Mi pomogło

Iguana - musialam zajrzec do ksiazeczek bo nie pamietalam i wychodzi ze do 6tyg przbierali ok. 250g na 2 tygodnie. I to bylo ok.. Chyba dziecko powinno przybierac ok 20-30g na dobe.

Dziewczynki mam pytanie do Was.Ile Wasze maluchy przybrały na wadze do 5 go tygodnia. Bo moje są 1kg na plusie od wagi urodzeniowej i obawiam się czy nie za duży jest to przyrost, choć lekarz twierdzi, że jest ok jak na wcześniaki. Karmię piersią i butlą gdy nie starcza pokarmu
Moje dokładnie na 5 tyg od Urodzeniowej mieli po 1200g na plusie a od najniższej to ponad 1400g a są na karmieniu mieszanym ;)

M

Moje maluchy po 5,5 tygodnia od porodu ważyły wiecej o 1,2kg (córka), 1,5kg (syn). Karmiłam piersią + 1x dziennie bebiko. Taki system karmienia trwał rok, kiedy to odstawiłam głodomory od piersi. Dzis waza 10 i 11kg. Przyrost wagi nie jest juz tak dynamiczny jak na poczatku

reklama
Papagena, dałaś mi teraz nadzieję, ze i moi chłopcy będą grzecznie czekać do wyznaczonego terminu:)
A sterydy miałaś i tak podawane wcześniej?
Jejku jak ja bym chciała już moich łobuzów zobaczyć i przytulić!!

Nie miałam podawanych sterydów. Mój lekarz prowadzący jest przeciwnikiem ich podawania czysto profilaktycznie, a moja ciąża była wzorcowa. Twierdził, że jak coś, to zdążymy podać na cito. A że ma bardzo duze doświadczenie to nie dyskutowalam z nim więcej.

Papagena gratulacje!!! Już w domku? Jak się czujecie?

Nie puscili nas do domu, bo chłopcy mają podwyższony poziom hematokrytu. Jutro sprawdza ich jeszcze raz, może wyjdziemy, trzymajcie kciuki.

U mnie z karmieniem też przeboje, mam nawal teraz, ale moje dzieciaki jednak urodziły się wcześnie i bardzo dużo śpią, ciężko je zmobilizować na dłuższe ssanie. Do tego mają przedstawiony dzień z nocą. W dzień u mnie jest mąż i dużo pomaga, ale noce są kiepskie, i muszę dokarmiac butelka z braku kondycji u maluchów. W domu laktator pójdzie w ruch.

Do góry