reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Ciąża bliźniacza

Marluna szok, że ci kazali do domu jechać!!! W tej Szwajcarii taka "opiekuńcza" ta służba zdrowia? Najważniejsze, ze dobrze się skończyło. Ja już gdzieś pisałam o tym wcześnie, ale też w ok 12-13 tygodnia lało się ze mnie, myslałam, ze już po wszystkim...także musiałaś się nieźle zestresować.

reklama
Marluna niestety w tym temacie nic nie wiem mam tylko nadzieję, że wszystko się ułoży.

Kalinka_77 jeden monitor mam po starszej córce także będę kupowała drugi. Niestety wtedy od początku muszą mieć dwa łóżka. Ale moja córka miała bezdechy w nocy bo była malutka i tylko ten monitor sprawił że ja mogłam zasnąć.

Napisane na GT-I9305 w aplikacji Forum BabyBoom

A, teraz z innej beczki- co sądzicie o monitorach oddechu? Ostatnio się nad tym zastanawiam, sporo poczytałam i oczywiście są skrajne opinie. Z jednej strony nie chcialabym popaść w paranoję, z drugiej zapewnić moim maluchom maksymalne bezpieczeństwo...

Dzieciaki będą spały ze mną w pokoju także chyba sobie daruję.
Bardziej się zastanawiam, czy laktator kupować?

Marluna, mam ten sam problem. 13 tc to jeszcze wcześnie i lozysko ma spore szanse, zeby się przesunąć wraz ze wzrostem macicy. Jeśli już tak wcześnie daje o sobie znać, to musisz na siebie uważać- duzo leżeć, zero seksu, nawet wkladanie globulek moze sie skończyć krwawieniem. No i najważniejsze to dobra opieka lekarska. Dopiero po 30 tygodniu, jeśli się łożysko nie przemieści, zwykle pacjentki są hospitalizowane, żeby nie dopuścić do akcji porodowej. No i oczywiście w takim wypadku poród tylko przez cc.

Powiem Wam ze wielkim błędem jet właśnie przez ciężarne odmawianie jak ktoś chce przepuścić w kolejce albo coś ..skoro mam przywilej to z niego korzystam niezależnie od tygodnia ciąży czy samopoczucia... bo potem inni widzą ze taka ciężarna nie potrzebuje przywilejow to po co pytać niech stoi.

Ostatnio w Tesco pani kierownik otworzyła dla mnie i męża kasę specjalnie bo do czterech innych kolejki były... w Rossmanie pani kasjerka chciała mnie poprosić do kasy bez kolejki ale była przede mną jedna osoba bo akurat druga kasę otworzyli to się obyło bez.

Ale to prawda że te starsze Panie myślą że jak one m ciąży były to najwięcej przeszły. A ciąża ciąży nie równa... taka Cię nie przepuści. A jeszcze gorsze od nich są te z dziećmi... w wózkach...np w sklepie pcha się na Ciebie widząc ze masz już brzuszek i cie traca.

Albo akcja z Castoramy...wchodzę do toalety 4 są wszystkie zajęte jestem ja przede mną tez ciężarna a po mnie weszła mama z córką i mówi czy nie możemy jej puścić bo córce strasznie chce się siku a ja mówię że ok ja dorosła wytrzymam...a tamta pierwsza widać ze w dużo wyższej ciąży ode mnie juz się wypuściła żeby ja puścić a ta córka do mamy "mamo ale mi się nie chce siku tylko tobie" no kurde!!! Babka przyjęła buraka i wyszła ... [emoji2][emoji2][emoji2][emoji2]

Marula przykre Co cie spotkało. Ale z powodującym łożyskiem podobno tak jet ze krwawienia mogą ni stąd ni z owad wystąpić.

Co do monitorów oddechu to ja nie będę kupować...bez przesady...dla mnie to gadżet który można mieć ale nie jest najważniejszy...
Ale laktator tak. Wiadomo przy bliźniakach może być różnie z laktacja tym bardziej ze większość będzie rozwiązana przez cc ale i też dla mnie np wygoda. Mogę ściągnąć mleko i zostawić na godzinę czy dwie dzieci z mama czy z mężem nie obawiać się ze będą płakać bo trzeba już jeść dać a mnie nie ma.
Myślę że laktator nawet jak się nie przyda to lepszy to zakup niż monitor oddechu albo niania. Chyba ze ktoś chce ma pieniądze to pewnie...

eiktkw7i1lgslap3.png

Kalinka 77 bardzo Ci dziekuje za odpowiedz.Mam do Ciebie jeszcze pytanie jak, w ktorym tygodniu zdiagnozowali u Ciebie lozysko przodujace, mialas z tego powodu tez krwawienia, czy inne komplikacje?Ogolinie ginekolog mi powiedzial ze jak uda sie mi donosic ta ciaze, to rozwiaza ja tak szybko jak to mozliwe czyli w momenie kiedy dzieciaczki beda zdolne do w miare samodzielnej egzystecji poza moim lonem.
Drugim problemem jest badanie genetyczne, ktore mialam w poniedzialek u jednego malucha prawdopodobienstwo zespolu downa jest 1:638 na 1000 ciaz, a u drugiego 1:425 lekarz mowi ze to nie sa rewelacyjne rezultaty idealem byloby 1:1000 ale moglabym sie martwic jakby 1:100 bylo.Co o tum sadzic sama nie wiem

adb7, wiem że mają doświadczenie z jedną z nich już dość długo się znam i dlatego tam prowadzę ciążę. Po prostu ostatnio parę rzeczy mnie tam wyprowadziło z równowagi- chaos to tylko mały szczegół, choć z wielkim brzuchem tyle godzin na drewnianym krześle dla wielu tamtejszych pacjentek to niezłe wyzwanie. Do ostatniej wizyty nawet byłam pewna, że będę tam rodzić. Teraz już sama nie wiem. Dostałam receptę na zmniejszoną dawkę leku przeciwzakrzepowego, a poprzednio byla mowa o zwiększeniu wraz ze wzrostem wagi w ciąży no i mimo łożyska przodującego zostałam zbadana i tego samego dnia wylądowalam na izbie przyjęć z krwawieniem - tam jednoznacznie stwierdzili, że to po badaniu, które nie powinno mieć miejsca. No i bądź tu człowieku mądry i spokojny. Nie wiem, może to jakieś ich wyjatkowe niedopatrzenie, gorszy dzień itp., ale wolę żeby jeszcze ktoś mnie skonsultował, może się uspokoję.
Kalinka jeżeli Cię to uspokoi, to pewnie, że skonsultuj się z innym, lekarzem:yes:.

A, teraz z innej beczki- co sądzicie o monitorach oddechu? Ostatnio się nad tym zastanawiam, sporo poczytałam i oczywiście są skrajne opinie. Z jednej strony nie chciałabym popaść w paranoję, z drugiej zapewnić moim maluchom maksymalne bezpieczeństwo...
Moje urodziły się w 36tc z wagą po 2 kg (zakwalifikowane jako wcześniaki), w szpitalu byłyśmy 8 dni i przez te 8 dni leżały cały czas na monitorach. Przy wypisie zalecali kupić ale na moje pytanie czy są konieczne odpowiedzieli, że zalecają wszystkim wcześniakom ale gdyby miały jakieś problemy z oddechem, to już by wystąpiły. Ostatecznie nie kupiłam ale znam też przypadki dzieci z ciąż donoszonych, których rodzice nabyli monitory i dzięki temu ich dzieci maja się dobrze, bo monitory włączały się kilkukrotnie i nawet ich dźwięk nie był w stanie pobudzić dzieci do oddech (dopiero rodzice ale to też duża pomoc, bo rodzic wie że ma zareagować). Zobaczysz w jakiej kondycji będą dzieci po urodzeniu - wtedy zdecyduj. Ja myślę, że taki monitor daje jednak poczucie bezpieczeństwa.

reklama
Do góry