Dzieki marti, nie mam kompletnie nic, progesteron odstawili mi po drugiej becie.Bylam w klinice juz dwa razy z tymi plamieniami i jak zwykle slysze, ze to nic takiego i tak mnie odsylaja do domu bez niczegczywiscie z informacja ze oni nie ratuja ciaz do 12 tygodnia, ze i tak nic nie mozna zrobic na samym poczatku. Kurcze boje sie bo ten sluz lekko podbarwiony krwia jak nie stara, to rozowa widze zwykle raz dziennie na papierze, a juz napewno co drugi dzien.Szkoda by bylo takich tortur z wymiotami przezywac a na koncu stracic tak bardzo i dlugo wyczekiwana ciaze.
reklama
Hmm, wiesz ja lekarzem nie jestem, ale w Polsce generalnie przy plamieniach przepisują progesteron, przeważnie luteinę dopochwowo i chyba duphaston, ale tego drugiego nie jestem pewna bo nigdy nie brałam. Może w klinice gdzie miałaś robione ICSI Ci przepiszą, albo Twoja gin. Ja prolutex odstawiłam w 15 tyg.a utrogestan 3 x dziennie biorę nadal.
Marula witaj!
W kwestii wymiotów tez nie pomogę bo nie wiem auto mdłości i wymioty...
A co do plamien to mogą być związane z przekrwieniem śluzówki ale trzeba by to skonsultować...
Dlaczego Odstawilas progesteron? Lekarz tak zalecił? Myślałam że po zabiegach zapłodnienia w klinikach progesteron to podstawa...
W kwestii wymiotów tez nie pomogę bo nie wiem auto mdłości i wymioty...
A co do plamien to mogą być związane z przekrwieniem śluzówki ale trzeba by to skonsultować...
Dlaczego Odstawilas progesteron? Lekarz tak zalecił? Myślałam że po zabiegach zapłodnienia w klinikach progesteron to podstawa...
darunia0712
Fanka BB :)
Marluna, mnie mdłości meczyly do 12 tyg. Było to tak uciążliwe, że nie byłam w stanie wstać z łóżka i dojść do łazienki, bo wymiotowalam po zwykłej wodzie. Czopki nie pomogły, w miarę zaczęłam funkcjonować po dipherganie.
margaret870
Witaj marluna w naszym gronie ;-) wiesz co z tego co się orientuję to w niektórych krajach faktycznie kiepsko jest z opieką nad kobietami w ciąży, wiadomo w Polsce cudów nie ma ale wydaje mi się ze porównując to jest naprawdę na dość wysokim poziomie. Przyjaciółka z Angli przyjeżdzała do Polski na podszycie bo tam też do 12 nie podtrzymują(jak się później okazało to tam lekarze nawet szwu nie umoeli zdjąć, tylko pielęgniarka ukrainka jej zdejmowała) , znajoma ze Szwajcarii też rodzila w Polsce. Moze jeśli masz możliwość i jeśli lekarz ci nie zabroni podróży to spróbuj wybrać się do Polski na konsultacje.
Jeśli chodzi o wymioty to ja nie miałam jakichś strasznych ale np tabletek nie mogłam popijać wodą bo były wymioty.
Jeśli chodzi o wymioty to ja nie miałam jakichś strasznych ale np tabletek nie mogłam popijać wodą bo były wymioty.
margaret870
Byłam dziś na wizycie chłopaki rosną ładnie, jeden 1340g, drugi 1420g i oczywiście musiały zaszaleć i się przekręcić bo leżą prawie w poprzek. Okazało się że Antek jednak główkę tak wypina a nie tyłek a Jasiek nogami przebiera i chyba trenuje do maratonu.
Niestety jest też trochę gorsza wiadomość bo szyjka już ma 2cm i dostałam skierowanie do "sanatorium" narazie na obserwacje ale gin planuje podać mi sterydy mówi że chwilę chyba poleżę. :-(
Niestety jest też trochę gorsza wiadomość bo szyjka już ma 2cm i dostałam skierowanie do "sanatorium" narazie na obserwacje ale gin planuje podać mi sterydy mówi że chwilę chyba poleżę. :-(
CześćWitam i niesmialo pytam czy moge do was dolaczyc?
Jestem w konciwce 11 tygodnia ciazy blizniaczej dwuowodniowej powstalej w wyniku leczenia nieplodnosci przez ICSI.
Na stale mieszkam w Szwajcarii gdzie coraz bardziej doswiadczam ze opieka nad ciezarna niestety jest na gorszym poziomie niz w Polsce.
Mam do was kilka pytan, od 8 tygodnia mecza mnie potworne wymioty, na dodatek nasilaja sie w nocy.Jestem wyczerpana schudlam 3 kilo gdzie teraz siegnela moja waga dna czyli 50 kilo.Zaczynam sie bac czy to normalne, nic nie pomoga ani czopki ani imbir a nawet po tych specyfikach mam wrazenie ze jest tylko gorzej.Tez tak mialalyscie i ile to potrwa?
Pozatym id czasu do czasu pojawia sie sluz lekko podbarwiony krwia, albo taki brazowy, bylam z tym u gina tydzien temu, on twierdzi ze wszystko w porzadku jest, bo dzieciaczki rosna prawidlowo,a ze w srodku jest wszystko przekrwione to czasem tak sie dzieje.Jakos nie moge mu zaufac i boje sie ze to zwiastun poronienia, tez tak mialyscie?
Z gory przepraszam za brak polskich znakow.
ja mdłości miałam do ok 14 tyg. Nic na nie mogłam zrobić, można pić elektrolity, takie jak po biegunce, bo ich brak wzmaga mdłości, a wymiotując pewnie część się wypłukuje (mi tam niezbyt pomagały).
W okolicach 11-12 tyg też miałam brązowy śluz, 2 dni przed wizytą u lekarza więc postanowiłam przeczekać. Niestety jednego wieczoru poleciała mi żywa czerwona krew. W szpitalu nawet nie potrafili podać powodu. Lekarz prowadzący powiedział, ze w tym okresie macica się rozrastała i w ciąży mnogiej może to przebiegać gwałtowniej niż w pojedynczej, stąd krew. Brałam duphaston. Ogólnie jak ciąża na usg była prawidłowa to też za bardzo tą krwią w szpitalu nie przejmowali sie. A plamiłam 2 tygodnie.
reklama
margaret870
Patuska niestety i tak może być ale lepiej mieć wszystko pod kontrolą, cukier mam w porządku tylko hemoglobina troszkę niska ale mają podpompować mi kroplówki, no i chyba te sterydy w razie co.
29 tc skończony
29 tc skończony
Podziel się: