reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Ciąża bliźniacza

Wasze posty I u mnie wywolaly usmiech od ucha do ucha o bliznietach dowiedziałam sie na pierwszej wizycie w 6 tygodniu. Starszy syn wszystkim naokoło opowiadał, ze to będą bliźnięta. Nawet mojej ginekolog mówiłam o tym ze śmiechem przed badaniem. Wyobraźcie sobie moją minę, gdy leżałam na fotelu a ona pokazała mi 2 pęcherzyki. To bylo bezcenne dzisiaj moje pociechy maja 11 miesięcy

reklama
Kurde wiedziałam, że za dużo wiedzy szkodzi... Szczególnie forumowej. Teraz jestem posrana, że jeszcze się mogą trojaczki okazać :p Jakoś byłam przekonana, że ilość dzieciaków to na pierwszym usg widać ;) Glupia ja, człowiek całe życie się uczy... Masakra. Wózki to kolejna masakra. Zaplanowałam sobie dopołudniowe, zimowe spacery w pięknym wózku Maxi Cosi Mura ;) (nawet kasę zaczęłam na niego odkładać) a teraz zonk... Wszystkie blizniacze wozki wydaja mi sie wieeeelkie, trudne w manewrowaniu a ceny w ogóle powalają....

Wózki są okropnie drogie, zwłaszcza te, które są w miarę wąskie, zwrotne. My kupiliśmy TFK Twinner Twist Duo, zależało nam na stabilnym i nadającym się też na wertepy, nie tylko do jeżdżenia po alejkach w parku i na tym, żebym była w stanie samodzielnie go złożyć/rozłożyć mając dwójkę dzieci obok siebie i męża w pracy - ale czy to była dobra decyzja to się dopiero okaże...

Papagena, też chciałam kupić ten wózek, ale na początek w wersji głębokiej. Niestety nie było takiej możliwości. Nie chciałam od razu kupować 3 w 1, bo nie wiedziałam czy wózek mi podpasuje. Tym sposobem zaoszczedzilam pieniądze, bo i tak musiałam kupić drugi wózek, gdyż jeden obok drugiego nie podpasowal mi.

o przyczepce też myślałam, podobno są naprawdę praktyczne i dużo lżejsze od wózka. Ale u mnie to dopiero na kolejną wiosnę/lat, zwłaszcza, gdyby jakiś wyjazd na wakacje się szykował. Bo jak zapakujemy wózek do bagażnika, to ewentualnie możemy poupychać swoje ubrania i buty luzem w dziury między rurkami stelaża i tyle z pakowania :)

Ja codziennie olx przeglądam w nadziei że może uda się coś fajnego upolować ale ciężko czasem znaleść po 1 parze bliźniąt. Wtedy jest największe prawdopodobieństwo że wózek trochę posłuży bo bywają takie że..."kupiłem po bliźniakach ale one mało jeździły, moje w sumie też któtko" i tak stajesz się "szczęśliwym" włąścicielem wózka który może ci się za chwilę rozkraczyć :p

Ja z zakupem wózka się nie spieszę, też szukam czegoś na olx, oczywiscie po jednej parze bliźniąt, jak nie znajdę kupię oczywiście nowy i możliwe, że dopiero do narodzeniu maluchów. Wózek akurat w pierwszych dniach nie będzie im potrzebny, a zakupiony nowy zdąży do 3 dni dojść :) Przymierzam się teraz jedynie do zakupu całej wyprawki w sensie kosmetyki i art higieniczne dla mnie i dzieci, ciuszki itp. bo nie wiadomo jak sprawy się potoczą i czy nie będę później leżeć do rozwiązania w szpitalu. Lepiej mieć zakupione wcześniej wszystkie potrzebne rzeczy bo wiadomo jak to z tatusiami - sami nie ogarną tematu :)

reklama
hej, moja siostra o ciazy blizniaczej dowiedziala sie w 31tc. Na pierwszym badaniu byl jeden pecherzyk, na badaniu polowkowym jeden. Dopierto na ostatnim w III trymestrze lekarz dojrzal drugie dziecko schowane za pierwszym. Blizniaki jednojajowe, wiec chyba ciaza wysokiego ryzyka a jej udalo sie donosic do 36tc majac tyko 3 badania USG i zadnuch zalecen ze ma sie oszczedzac itd bo nie bylo wskazan. Ale ona ma 21l wiec tez inaczej. Ciaze prowadzila na NFZ, chyba to USG bylo kiepskie bo jak ogladalam zdjecia to faktycznie nic tam nie bylo widac Ale zeby lekarz sie nie kapnal to juz szok ale jak widac mozliwe w XXI wieku:)

Co do wozkow - ja kupilam uzywany na OLX Dorjan Danny Duo Sport 3w1 od razu i ten wozek polozyl nam 2 lata. Super sie sprawdzil, polecam Kupilam go za 900zł, odsprzedalam kolezance za 600zl, kupilam teraz Baby Jogger Citi mini tez uzywany za 850zł, wiec naprawde finansowo to deal zrobilam:) TEn obecny wozek jest fajny, ale nie ma takiej dobrej amortyzacji jak Dorjan. Z kolei Dorjan byl juz za wąski.

Do góry