reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Ciąża bliźniacza

Jjka no rzeczywiście trochę szok, że nie widzieli bliźniąt - no ale kto by ich szukał na na 1 usg niby jeden pęcherzyk był. Mój ginekolog to sprzęt ma słabiutki, monitorek 15x15 cm ale zauważył. ;)

Co do wózków to ja mam straszny mętlik w głowie, nie wiem jaki chcę, nie wiem czy się w ogóle na jakiś konkretny nastawiać. Wy kupujecie te 3w1? Ja będę miała rozwiązanie latem i spotkałam się z opinią, że można kupić spacerówkę o ile będzie na tyle ergonomiczna, że będzie można wygodnie położyć maluchy, jak w gondoli. Ja ledwo ogarniam te 3w1, a na spacerówki to w ogóle nie patrzyłam, sama nie wiem.

Tez szukam na olx. Ale jak nic godnego uwagi nie będzie to weźmiemy nowy. Wkurza mnie, że mimo, iż nie mieszkam na jakimś zadupiu, to sklepów z wózkami jak na lekarstwo. Więc nawet za bardzo nie ma jak na zywo pooglądać, dotknąć. Ciuchy, zabawki - to można na każdym kroku dostać, ale z wózkami, łóżeczkami gorzej.

reklama
Ja też wybrałam Dorjan Danny Sport 5 Twin 3w1. Jakoś nie przemawiają za mną wózki jeden za drugim, gdzie nie widzę drugiego maluszka, albo gdzie jedna gondola "wchodzi" pod drugą gondolę i muszę się nagimnastykować aby dostać się do maluszka.
Co do karmienia piersią po cc to z tego co słyszę to wiele kobiet karmi piersią, ważne jest aby akcja porodowa rozwinęła się samoczynnie, a cesarka nie była wykonywana " na zimno" bez oznak porodu, bo wtedy może wystąpić problem z laktacją. Wcześniaki mają także problem z ssaniem piersi bo muszą nauczyć się koordynować ssanie, połykanie i oddychanie. Maluszki narodzone po 34 tygodniu ciąży ponoć nie mają z tym większych problemów.

Pytam bo to kolejny moj problem. Starszaki obydwoje karmiłam piersią. Rodziłam naturalnie, mimo szybkiego przystawienia, 2 h kontaktu skóra-skóra z córką miałam sporo problemy. Podejrzewam, że przez to, że dostała na Oddziale na moje zyczenie butelke, bo nie spala w pierwszej dobie ciegiem ponad 8 h i ewidentnie zdradzala objawy glodu. Pozniej sie meczylysmy z karmieniem 6 miesiecy, a nie bylo to moje pierwsze dziecko karmione piersia. Teraz sobie w ogole nie wyobrazam tej CC... tego, ze nie dostana cyckow zaraz po porodzie itp itd... To kiedy w koncu beda mogly pocycac? A wczesniej dostana butelke? A juz to lezenie plackiem po cc to dla mnie totalna abstrakcja...

reklama
Do góry