reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Ciąża bliźniacza

Witam, ja wlasnie apropo badan.czy ktoras z ciezarnych albo juz mamusiek po porodzie miala cukrzyce ciazowa?tzn czy normy w ciazy blizniazej badania glukozy w 24tc po 1h i 2h sa troszke innej niz w ciazy pojedynczej?bo moja lekarka stwierdzila cukrzycy a badania naprawde minimalnie poza norma, a w nast. tyg. mam wizyte w poradni cukrzycowej, ale moze ktoras cos wie w tym temacie?

reklama
Na forum pojawił się wątek ciuszków - nie wiem jakie doświadczenia mają inne mamy, ale przy bliźniętach najlepiej sprawdziły mi się pajace, zwykłe z długim rękawem i "spodenkami". Jak dla mnie mogą nie istnieć śpioszki, koszulki, kaftaniki - pajace są mega wygodne, jedna praktyczna rzecz, nie trzeba bawić się w nakładanie innych części garderoby. Dostałam w spadku mnóstwo ciuszków po dzieciach koleżanek, więc ubierałam moje szkraby w to, co miałam, ale preferowałam pajace - zarówno w nocy jak i w dzień. Latem natomiast ubierałam rampersy.

Co do prasowania - nigdy nie prasowałam dzieciom ubrań. Nie robiłam tego nawet wtedy, kiedy byłam jeszcze w ciąży. Uważam, że nie ma to wpływu na komfort dzieci a szkoda na to czasu.

Iwek miał tylko 46cm i ciuszki w rozmiarze 50 były jak znalazł. Pieluch 2-5kg miałam chyba ze 2 opakowania, maluchy dość szybko zaczęły przybierać i przeszliśmy na większy rozmiar chyba po 2 tygodniach.

Cześć dziewczyny ☺
Noc była ciężka najpierw nie mogłam zasnąć później budziłam się co trochę i jakaś zmęczona jestem w sumie wczoraj też byłam. Brak energii ostatnio a musze się w końcu wybrać na krew bo w pn wizyta.

U mnie dziś rybka filecik z sałatką i ziemniaczkami na obiadzik była. M.pewnie będzie wolał śledzie w śmietanie :baffled:

Próbuje skończyć zamówienie dla siebie i maluchów. I mam problem z butelkami do karmienia jaką wybrać i jakiej firmy, dla każdego taką samą chyba? Ogólnie Opinii jest tak wiele.
Zielona jestem, pewnie już była o tym mowa ale wierzę że pomożecie :biggrin2:

Ja na początku miałam butelki tommee tippie a później przeszłam na butelki Dr Browns. Te drugie lepiej nam służyły i właściwie do momentu aż nie zaczęli sami pić z niekapka.

Mi mama kupiła w prezencie Avent po 3 komplety. Dwa takie od urodzenia i jeden od 4 miesiąca z takimi trzymadelkami. Mam nadzieję, że się sprawdzą.

Ja też zamierzam rodzić na Polnej, ale tam mi powiedzieli że prędzej cesarki nie zrobią, dopiero jak zaczna sie skurcze czy wody odejdą :( wiec dla mnie wielka niewiadoma.
Justa ja butelki kupiłam z aventa, ale jak sie sprawdza to nie wiem.

Co do butelek to jest to sprawa indywidualna, zależy co maluszkowi akurat przypadnie do gustu. Mam koleżankę co kupowała przeróżne, najdroższe butelki, a mały jadł jedynie z butelki tej za 8 zł, najzwyklejszej.Dlatego najlepiej kupić jedynie na początku po jednym komplecie na wypróbowanie, może akurat dziecku przypadnie do gustu, ba może nawet nie być na początku potrzebna jeśli zamierzamy karmić piersią i będziemy mieć pokarm.Moja starsza córcia na szczęście co do butelek nie była wybredna :) W naszym przypadku sprawdziły się butelki Avent. Trzeba uważać na niekapki z tej firmy bo często są wadliwe i ciekną. Butelki tez miałam początkowo wadliwe,cieknące, ale koleżanka pracuje w tej firmie i kupiła mi już w pełni sprawne :)
Co do cesarek " na zimno" to nie jestem tego zwolenniczką. Sama lekarka z pediatrii mi mówiła, aby czekać jak najdłużej, aby nie dać się namówić lekarzom na szybkie załatwienie sprawy (aby mieli mnie już z głowy) , jeśli oczywiście nie ma przeciwwskazań i nic się nie dzieje niepokojącego z dzieckiem, bo każdy dzień w brzuchu mamy jest na wagę złota.

reklama
Kachna pracuje i pracuje tez w poradni patologii na polnej, ale jak zapytałam o termin cc to powiedzial ze jak sie cos zacznie to poprostu przyjechac a ja mam 80km GBUR. Od 34tyg moge rodzic w szpitalu 30km ode mnie i o ile nic sie nie wydarzy to tak chyba zrobie, sama niewiem.

Do góry