reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Ciąża bliźniacza

Domyslam sie ze nie dosc ze jak na bombie to jeszcze dziecko w domu... eh to nie jest latwe ale trzeba przetrwać. Później szybko o tym zapomnicie :) daj nam tu znać czasem. A jak madalinski opieka ok? Podziwiam za plan na sn ja sie boje cc ale moja dr mówi ze dostane skierowanie bez wzgledu na ulozenie...

reklama
Sylka, a jakie to standardowe dolegliwości? Jak się czujesz?
U mnie na razie super, czasem tylko, po intensywnym dniu bolą mnie plecy i stopy. Pewnie wszystko jeszcze przede mną.
Trochę panikara jestem, a w dodatku przed nami przeprowadzka więc skompletowałam już ubranka, poprałam, pochowałam w worki próżniowe i będą sobie czekać. Teraz rozglądam się za butelkami itp.
Planujecie zakup laktatora? Elektryczny/ręczny/podwójny? Mam spory dylemat - spodobał mi się podwójny medeli, ale cena jest trochę szokująca ;/

Laktator przy blizniakach to moim zdaniem koniecznosc, jesli oczywiscie chce podjac probe karmienia swoim mlekiem. Bo karmic obu jednoczesnie z piersi to jest niesamowity wyczyn i naprawde nieliczym sie udaje. Karmienie jeden po drugim cyckiem to jest nierealne na dluzsza mete bo dzieci maja taki moment, ze by jadli non stop wiec ktorys zawsze placze z glodu, matka sie denerwuje, jest stres a to laktacji nie pomaga. Zostaje wiec wspomaganie laktatorem, odciaganie i dokarmianie z butli swoim mlekiem. Ja sie doilam pare miesiecy. Mialam super laktator Ameda na oba cycki. Koniecznie elektryczny! Recznym to sie zajeb..... mozna. Elektryczny ciagnie szybko, ja w 20-30min sciagalam 200-300ml w pewnym momencie. REcznym by mi to zajelo duzo dluzej. A przy blizniakach kazda minuta na wage zlota.

Ja w szpitalu wylądowałam dokładnie w 33t2d. Skurcze, kompletnie zgładzona szyjka, rozwarcie. Wyhamowali mi akcję porodową. Miałam tokolizę przez 2 dni, potem magnez w kroplówce. Podali mi również sterydy na przyspieszenie rozwoju płuc u chłopaków. Dziś kończę 35 tc. Sytuacja względnie opanowana. Nadal jestem w szpitalu. Dają mi 3x dziennie no spę i mg. Chciałabym wytrwać w trójpaku do przyszłej soboty, kiedy skończę pełne 36tc. Także w ciąży bliźniaczej wszystko się może zdarzyć. U mnie nic nie zapowiadało aż takiego zagrożenia porodem przedwczesnym.
To jest moja 2. ciąża. Córkę rodziłam w kwietniu 2014 r SN. I teraz też jestem szykowana do porodu SN. Chłopaki są ułożeni główkowo, ciąża dwukosmówkowa, dwuowodniowa. Oczywiście blok operacyjny będzie w gotowości. W rodzinie mam dwa przypadki bliźniąt: moja ciocia rodziła CC, moja bratowa SN.

no to ladnie wylezalas ze zgladzona szykja! mozesz chociaz to WC chodzic czy sie unieruchomili? Ja w sali lezalam z laska, ktora nie miala szyjki od 26tc. Wytrzymala do 31tc ale caly czas lezala, nie mogla sie ruszac tylko basen. Podziwialysmy ja wszystkie. 36tc to juz bedzie dobrze.

no to ladnie wylezalas ze zgladzona szykja! mozesz chociaz to WC chodzic czy sie unieruchomili? Ja w sali lezalam z laska, ktora nie miala szyjki od 26tc. Wytrzymala do 31tc ale caly czas lezala, nie mogla sie ruszac tylko basen. Podziwialysmy ja wszystkie. 36tc to juz bedzie dobrze.

Teraz już mogę trochę pospacerować po korytarzu, bo jest w miarę bezpiecznie. Dzieciaki są przygotowane, jakby co. Wcześniej musiałam leżeć. Mogłam chodzić tylko do wc.
Opieka w szpitalu ok. Nie narzekam.

Ladyk trzymam kciuki, żeby wszystko poszło ok. Dobrze trafiłaś na dobrą opiekę, pamiętam, że po wycięciu wyrostka wypisałam się na drugi dzień na własne żądanie, bo już nie mogłam wytrzymać w szpitalu! Podziwiam Cię, trzymajcie się w trójpaku jak najdłużej :)

Jjka dzięki wielkie. Właśnie też wydaje mi się, że to niezbędny zakup i to jeszcze przed szpitalem, bo wiem, że w klinice, gdzie będę miała cc mają tylko jeden na całą porodówkę. Trochę kiepsko, a ja chcę jak najszybciej karmić piersią.

Ostro tak czytam i az sama panikuje nieco.. bo mam 21tc a juz mnie tak prze do dolu chodzic nie moge, moze dlatego ze dzieciaczki duze ponad 420 i 450g... bylam u lek to z szyjka ok ze niby dluga.. ale 3cm to chyba nie taka dluga... mg i nospe tez mam brac. Magnez biore nospy zapomnialam z pl a tu nie ma.. ma przyjsc w paczce ale zapomnialam zapytac pl lekarza czy ta nospe to do konca ciazy... bo jakos takie glupie mysli ze to szkodzi malenstwom

Ladyk ja tez podglądam co tam u ciebie mam nadzieje ze jeszcze poleżysz im ty dłużej bedziesz w szpitalu to dzieci krócej po porodzie ja miałam medale swing odciagalam co trzy godziny cała dobę jak dla mnie rewelacyjna jest nie ma co wogole porównywać z ręcznym karmiłam ich razem ale to naprawdę cyrkowa kombinacja bo używałam nakładek długo nie trwała cała laktacja z nimi w każdym razie trzymam kciuki żebyś jaknahdluzej wytrwała i żeby ci sie dzieci ładnie główkowy ułożyły przy porodzie jak bedzie SN :)

Ostro tak czytam i az sama panikuje nieco.. bo mam 21tc a juz mnie tak prze do dolu chodzic nie moge, moze dlatego ze dzieciaczki duze ponad 420 i 450g... bylam u lek to z szyjka ok ze niby dluga.. ale 3cm to chyba nie taka dluga... mg i nospe tez mam brac. Magnez biore nospy zapomnialam z pl a tu nie ma.. ma przyjsc w paczce ale zapomnialam zapytac pl lekarza czy ta nospe to do konca ciazy... bo jakos takie glupie mysli ze to szkodzi malenstwom

Grunt to odpoczynek. Magnez bierz.
Hehe zobaczysz jak beda wazyc ponad 1kg to dopiero bedzie ciezko ale idzie wszystko wytrzymac.

reklama
Do góry