reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Ciąża bliźniacza

Jjka dzięki za info. Ja wlasnie zaczynam 30tc we srode mam usg.. ah teraz już tak niewiele czasu i raczej pod górkę... poki co czuje sie ok oprocz standardowych dolegliwosci... szyjka do tej pory ponad 4cm. Oby teraz tez było dobrze ale stresa mam. A ruchy poczulam hmmn takie lekkie pukanie to ok 15-16 tc a ok 20 to juz bylam pewna ze to to. A teraz to juz flaki powywracane do gory nogami :)

reklama
Sylka, a jakie to standardowe dolegliwości? Jak się czujesz?
U mnie na razie super, czasem tylko, po intensywnym dniu bolą mnie plecy i stopy. Pewnie wszystko jeszcze przede mną.
Trochę panikara jestem, a w dodatku przed nami przeprowadzka więc skompletowałam już ubranka, poprałam, pochowałam w worki próżniowe i będą sobie czekać. Teraz rozglądam się za butelkami itp.
Planujecie zakup laktatora? Elektryczny/ręczny/podwójny? Mam spory dylemat - spodobał mi się podwójny medeli, ale cena jest trochę szokująca ;/

Aliamaris a w ktorym tc jesteś? Standardowe jak kazda kobieta w ciąży jedna bardziej druga mniej czyli zgaga refluks ciagniecie w pachwinach zespol niespokojnych nog itp :) a wymiotowalam prawie do polowy ciąży wiec mnie te moje maluchy nie oszczędzają ale wszystko przetrwam byle im sie za bardzo do wyjścia nie spieszylo :). Przed nami tez przeprowadzka i to na wariata bo nie wiemy kiedy się wyrobimy watpie ze przed porodem... ja odkupilam wlasnie tą medele maxi swing od mamy blizniakow. Nie planowalam ale kupowalam od niej inne rzeczy i tak wyszlo w sumie niedrogo a wszyscy zachwalaja. Wyjdzie w praniu. Moze poszukaj uzywanej ona ma wszystkie elementy do wymiany i wychodzą dość niedrogo. Ja pozniej tą pewnie tez bede sprzedawac.

Jestem w 17 tc, właśnie dodałam suwaczek, ciekawe, czy się wyświetli :)
Właśnie o tej medeli maxi swing dużo czytałam i szukam teraz na allegro używanej. A gdzie dokupujesz części? Byłam na razie w smyku i tak nie mają. Na szczęście wymioty mnie ominęły, ale to geny mi się przysłużyły, bo ani mama, ani siostra nie miały mdłości. My przeprowadzamy się za 2/3 tyg więc wolę już u siebie poprać, poskładać, pozbierać co się da a potem tylko dokupować co potrzebne. :)

Ja z apki nie widze suwaczkow :/ szukaj uzywanego na olx a większość rzeczy zamawiam z netu i do maxi dren dokupilam na mlekolandia.pl a butelki i reszte w aptece gemini bo tam robie wszystkie apteczne zakupy a ceny mają konkurencyjne. Moze zapytaj mam czy im laktator byl potrzebny ja pewnie gdyby nie okazja czekalabym do porodu... Czyli rodzisz jakies 3 miesiace po mnie bo ja na poczatku listopada powinnam miec cc. To jak nie kupisz to pozniej ci powiem co i jak i czy mi sie przydał i jak sie sprawuje :) plec juz znasz?

Ok, super! Dziękuję bardzo :)
Płeć poznam (przy sprzyjających okolicznościach) w tę środę. Podejrzewam, że chłopaki, ale okaże się - nie zależy mi na jakiejś konkretniej płci.

U was w rodzinie były bliźniaki? Nie wiedziałam o tym, że u mnie tak. Wypytałam dopiero po zajściu w ciąży i okazało się, że siostra babci miała bliźniaki. Z drugiej strony gdzieś wyczytałam, że pojawienie się jednojajowych nie jest genetyczne. Ale tak naprawdę to nie wiem jak z tym jest.

Jakie są wasze ciąże? Jednokosmówkowe, dwukosmówkowe jednoodowniode, dwu?
Jestem bardzo ciekawa! Trzymajcie się zdrowo dziewczyny :))

Moja ciaza jest dwuowodniowa i dwukosmowkowa czyli raczej tez dwujajowa i ja nie mialam nigdy blizniakow, moj m tak gdzies dalej ale dr mowi ze od jego strony sie nie liczy i moglam po prostu bez dziedziczenia, zdarza się. Całkowite zaskoczenie :) U nas byly 3 opcje bo i parka mozliwa i w 17tc dr sie pomylila widzac na pewno wargi sromowe a drugi chyba chłopak ale nie pozowal. W 20tc inny lekarz mowi hmmn widze chlopaka a drugi nie wiem.... czyli bylam pewna parki. Poszlam prywatnie na polowkowe bo z nfz nie byłam zadowolona (trwalo 6min:/) i tam specjalista od mnogich mowi ze jest pewny dwoch siusiakow mimo ze jeden mial nas gdzies i leżał tyłem. Kazal przyjść po dwoch tyg żeby tego uparciucha serducho dobrze zbadac bo od tylu nie da sie dokładnie. No i wtedy znow mi potwierdził dwóch chlopakow. Zostalam mocno skolowana i smieje sie bo jest mi wszystko jedno i wcale bym sie nie zdziwila jakby sie po porodzie okazalo ze parka ;) u ciebie sytuacja latwiejsza bo jak u jednego zobaczą to znaczy ze drugi ma tak samo :). Ps tez w te srode mam usg :)

Ja w szpitalu wylądowałam dokładnie w 33t2d. Skurcze, kompletnie zgładzona szyjka, rozwarcie. Wyhamowali mi akcję porodową. Miałam tokolizę przez 2 dni, potem magnez w kroplówce. Podali mi również sterydy na przyspieszenie rozwoju płuc u chłopaków. Dziś kończę 35 tc. Sytuacja względnie opanowana. Nadal jestem w szpitalu. Dają mi 3x dziennie no spę i mg. Chciałabym wytrwać w trójpaku do przyszłej soboty, kiedy skończę pełne 36tc. Także w ciąży bliźniaczej wszystko się może zdarzyć. U mnie nic nie zapowiadało aż takiego zagrożenia porodem przedwczesnym.
To jest moja 2. ciąża. Córkę rodziłam w kwietniu 2014 r SN. I teraz też jestem szykowana do porodu SN. Chłopaki są ułożeni główkowo, ciąża dwukosmówkowa, dwuowodniowa. Oczywiście blok operacyjny będzie w gotowości. W rodzinie mam dwa przypadki bliźniąt: moja ciocia rodziła CC, moja bratowa SN.

Ladyk ja to codzien lukam czy dalej w 3paku jestes i trzymam kciuki za każdy kolejny dzien :) podgladam was troche bo na listopadowkach jestem sama a tutaj nikt nic nie pisal... jak przeczytałam ze jestes w szpitalu a nic nie wrozylo tego od razu sie spakowalam :D czekam teraz do srodowej wizyty strasznie jestem ciekawa jak moja szyjka. Jestes w Madalińskim? Wszystko ok? Trzymam kciuki by twoi chlopcy grzecznie wytrwali jeszcze ten tydzień :)

reklama
Tak, leżę na Madalińskiego. No walczę, choć jestem już psychicznie wyczerpana. Poprzedni tydzień to była karuzela: doba na patologii, 2 doby na porodowce i tak w kółko. Od tygodnia na szczęście leżakuję tylko na patologii. Skurcze miewam pojedyncze, nieregularne. Ehh...

Do góry