Witam nowe mamuski! Powodzenia czyli donoszenia
Ja tak ogolnie swoje doswiadczenia:
Co do szyjki, to w ciazy blizniaczej czesto to jest wysiłkowe, ja widziałam jak na poczatku badania mialam 17mm, a po 10 min na fotelu 26mm. I niewiadomo bylo panikowac czy nie
Wiekszosc wczesniejszych porodow to nie przez szyjke, ale przez odejscie wod albo problemy z ciaza czy łozyskiem. Uwazajcie na skurcze i z byle podejrzeniem jezdzice na IP. Mi wody odeszły w 33t6d, pol godizny pozniej rodziłam, ledwo zdazyli z cc, bali sie pessar sciagac, tak mi sie jedna mloda dupka pchala. Moze gdybym z delikatnym cmieniem w podbrzuszu pojechala rano do szpiala to ktg by pokazalo skurcze i dalo by sie to zatrzymac, a wzielam nospe chcialam zobaczyc czy pomoze i niedlugo potem odeszly wody jednej pannicy.
Badania pokazuja, ze pessar w ciazy blizniaczej nie pomaga, ale jak powiedziala moja ginekolog - cos trzeba robic i probowac i w Polsce probuja nagminnie
Ja bym brala sterydy. Jakis czas temu odeszlo sie od podawania sterydow profilaktycznie, podaje sie tylko w przypadku zagrozenia porodem przedwczesnym. No ale z nami to nigdy nic nie wiadomo. Ja nie mialam sterydow podanych. Moja jedna panna byla wydolna oddechowo (podobno dlatego, ze przeszla sama kawalek porodu), a druga wyciagnieta przez sioste musiala miec wspomagany oddech przez kilka dni
Ja rodzilam w szpitalu 2st i do tego prywatnym, bardzo chcialam tam rodzic tam tez rodzil sie moj synek, ale oni maja oiom dla mam i dla dzieci, neonatologie. Granica rozsadku bylo 32tc czyli granica wczesniakow skrajnych i wczesniakow. Ponizej 32tc to powinien byc moim zdaniem 3st. Powyzej 37tc to juz zupelnie dowolnie
Luteine dostalam ok 28tc własnie przez falujaca szyjke, bralam do porodu czyli 33tc, moze i pomogla
I nospa i magnez. Ale na prawdziwe skrurcze to pomoga tylko te silne szpitalne leki, takze jakby co to sie niewzbraniac tylko do szpitala.
No i jak macie lezec to lezcie, nawet nie wolno pollezaco sobie polegiwac tylko na płasko, zadnego nacisku na szyjke i wiadomo - zero stresów
A przed wszystkim, jak zobaczycie na forum blizniat niemowlakow mamy dzieciaki urodzone w 26tc i rozne pozniejsze wersje i wszystkie zdrowe i szczesliwe i rozrabiaja jak trzeba. Takze wszystko bedzie dobrze