reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Ciąża bliźniacza

Dominika glukoza dopiero w piątek,ale juz mi sie śni po nocach od kilku dni.
Jak zasne ;-)

Biorę Asmag B,nie kazal więcej niz 6 tbl. Nospe jak poczuje ze spina...tzn. w poludnie i wieczorem zwykle.

Ostatnio mam niskie ciśnienie słaba bardzo jestem.
Grzecznie leże :-)

reklama
Witam nowe mamuski! Powodzenia czyli donoszenia :)

Ja tak ogolnie swoje doswiadczenia:
Co do szyjki, to w ciazy blizniaczej czesto to jest wysiłkowe, ja widziałam jak na poczatku badania mialam 17mm, a po 10 min na fotelu 26mm. I niewiadomo bylo panikowac czy nie :)
Wiekszosc wczesniejszych porodow to nie przez szyjke, ale przez odejscie wod albo problemy z ciaza czy łozyskiem. Uwazajcie na skurcze i z byle podejrzeniem jezdzice na IP. Mi wody odeszły w 33t6d, pol godizny pozniej rodziłam, ledwo zdazyli z cc, bali sie pessar sciagac, tak mi sie jedna mloda dupka pchala. Moze gdybym z delikatnym cmieniem w podbrzuszu pojechala rano do szpiala to ktg by pokazalo skurcze i dalo by sie to zatrzymac, a wzielam nospe chcialam zobaczyc czy pomoze i niedlugo potem odeszly wody jednej pannicy.

Badania pokazuja, ze pessar w ciazy blizniaczej nie pomaga, ale jak powiedziala moja ginekolog - cos trzeba robic i probowac i w Polsce probuja nagminnie :)

Ja bym brala sterydy. Jakis czas temu odeszlo sie od podawania sterydow profilaktycznie, podaje sie tylko w przypadku zagrozenia porodem przedwczesnym. No ale z nami to nigdy nic nie wiadomo. Ja nie mialam sterydow podanych. Moja jedna panna byla wydolna oddechowo (podobno dlatego, ze przeszla sama kawalek porodu), a druga wyciagnieta przez sioste musiala miec wspomagany oddech przez kilka dni

Ja rodzilam w szpitalu 2st i do tego prywatnym, bardzo chcialam tam rodzic tam tez rodzil sie moj synek, ale oni maja oiom dla mam i dla dzieci, neonatologie. Granica rozsadku bylo 32tc czyli granica wczesniakow skrajnych i wczesniakow. Ponizej 32tc to powinien byc moim zdaniem 3st. Powyzej 37tc to juz zupelnie dowolnie :)

Luteine dostalam ok 28tc własnie przez falujaca szyjke, bralam do porodu czyli 33tc, moze i pomogla :) I nospa i magnez. Ale na prawdziwe skrurcze to pomoga tylko te silne szpitalne leki, takze jakby co to sie niewzbraniac tylko do szpitala.

No i jak macie lezec to lezcie, nawet nie wolno pollezaco sobie polegiwac tylko na płasko, zadnego nacisku na szyjke i wiadomo - zero stresów :)

A przed wszystkim, jak zobaczycie na forum blizniat niemowlakow mamy dzieciaki urodzone w 26tc i rozne pozniejsze wersje i wszystkie zdrowe i szczesliwe i rozrabiaja jak trzeba. Takze wszystko bedzie dobrze :)

Ostatnia edycja:
Madison,dzieki za slowa otuchy;)
Mam do szpitala 2st. 40km i tam planuje rodzic,miedzy 32/33tyg.mowia zebym polozyla sie do szpitala i zostala do konca ciazy.
Z tymi stresami to latwiej powiedziec,a trudniej zrobic.

Jup,damy rade;)

Hej dziewczyny!Pewnie ze damy rade wszystkie i dzieciaczki urodza sie zdrowe!
Ja wprawdzie nie mam poki co problemow z szyjka ale obserwujemy jednego z synkow bo ostatnio brzuszek okazal sie mniejszy niz powinien byc.Za tydzien kolejne usg i zobaczymy czy to tylko wynik zlego ulozenia czy cos sie dzieje z lozyskiem i konieczny bedzie szpital.
Kazda z nas sie martwi ale musimy byc dobrej mysli dziewczyny.Trzymam za nas kciuki mamuski:)

Co prawda nieśmiało ale chciałam się przywitać. Zaczynam właśnie 14 tydzień ciąży. Jest ona dwuowodniowa i dwukosmowkowa. Mam dwuletnią corcie i jednego malucha straciłam w 13 tygodniu ciąży. Blizniaki to nasz mały cud ponieważ u nas w rodzinie nigdy bliźniąt nie było, nie wspomagalismy się też w żaden sposób.

Pozdrawiam :-D

Witamy Olka:)
U nas podobnie blizniaki bez hormonalnej terapii i wczesniejszych przypadkow w rodzinie.Takie nas szczescie niespodziewane spotkalo:)
Wszystkiego dobrego i spokojnej ciazy.

Hej Olka :)
U nas w rodzinie sa bliźniaki i to tez " parka" jak u nas,ale maja juz po 40 lat ;-)
Zdrowej i bez stresowej ciąży życzę :-)

Witaj Olka;)

Jup,jak po badaniach?

U mnie wszystkie w porzadku,z wyjatkiem mg,mam bardzo malo.W dodatku 3dni bylam w szpitalu...
obserwowali moje biegunki i zaparcia...
We wtorek jade na usg do stolicy i nowa gin bedzie prowadzic moja ciaze.

reklama
Domnika , i co po tym szpitalu, dostalas jakies zalecenia ?
Mg czyli magnez ? Mnie nie badają. .
Wyniki moje takie sobie, w moczu mam bakterie i nablonki plaskie liczne,
anemia coraz wieksza pomimo suplementacji żelaza, a glukoza powyzej norm lab.ale jak czytam w necie to normy sa raczej wyższe i się mieszcze,tak wiec czekam do wizyty w piątek.

Do góry