reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Ciąża bliźniacza

Dominika glukoza dopiero w piątek,ale juz mi sie śni po nocach od kilku dni.
Jak zasne ;-)

Biorę Asmag B,nie kazal więcej niz 6 tbl. Nospe jak poczuje ze spina...tzn. w poludnie i wieczorem zwykle.

Ostatnio mam niskie ciśnienie słaba bardzo jestem.
Grzecznie leże :-)

reklama
Witam nowe mamuski! Powodzenia czyli donoszenia :)

Ja tak ogolnie swoje doswiadczenia:
Co do szyjki, to w ciazy blizniaczej czesto to jest wysiłkowe, ja widziałam jak na poczatku badania mialam 17mm, a po 10 min na fotelu 26mm. I niewiadomo bylo panikowac czy nie :)
Wiekszosc wczesniejszych porodow to nie przez szyjke, ale przez odejscie wod albo problemy z ciaza czy łozyskiem. Uwazajcie na skurcze i z byle podejrzeniem jezdzice na IP. Mi wody odeszły w 33t6d, pol godizny pozniej rodziłam, ledwo zdazyli z cc, bali sie pessar sciagac, tak mi sie jedna mloda dupka pchala. Moze gdybym z delikatnym cmieniem w podbrzuszu pojechala rano do szpiala to ktg by pokazalo skurcze i dalo by sie to zatrzymac, a wzielam nospe chcialam zobaczyc czy pomoze i niedlugo potem odeszly wody jednej pannicy.

Badania pokazuja, ze pessar w ciazy blizniaczej nie pomaga, ale jak powiedziala moja ginekolog - cos trzeba robic i probowac i w Polsce probuja nagminnie :)

Ja bym brala sterydy. Jakis czas temu odeszlo sie od podawania sterydow profilaktycznie, podaje sie tylko w przypadku zagrozenia porodem przedwczesnym. No ale z nami to nigdy nic nie wiadomo. Ja nie mialam sterydow podanych. Moja jedna panna byla wydolna oddechowo (podobno dlatego, ze przeszla sama kawalek porodu), a druga wyciagnieta przez sioste musiala miec wspomagany oddech przez kilka dni

Ja rodzilam w szpitalu 2st i do tego prywatnym, bardzo chcialam tam rodzic tam tez rodzil sie moj synek, ale oni maja oiom dla mam i dla dzieci, neonatologie. Granica rozsadku bylo 32tc czyli granica wczesniakow skrajnych i wczesniakow. Ponizej 32tc to powinien byc moim zdaniem 3st. Powyzej 37tc to juz zupelnie dowolnie :)

Luteine dostalam ok 28tc własnie przez falujaca szyjke, bralam do porodu czyli 33tc, moze i pomogla :) I nospa i magnez. Ale na prawdziwe skrurcze to pomoga tylko te silne szpitalne leki, takze jakby co to sie niewzbraniac tylko do szpitala.

No i jak macie lezec to lezcie, nawet nie wolno pollezaco sobie polegiwac tylko na płasko, zadnego nacisku na szyjke i wiadomo - zero stresów :)

A przed wszystkim, jak zobaczycie na forum blizniat niemowlakow mamy dzieciaki urodzone w 26tc i rozne pozniejsze wersje i wszystkie zdrowe i szczesliwe i rozrabiaja jak trzeba. Takze wszystko bedzie dobrze :)

Ostatnia edycja:
Madison,dzieki za slowa otuchy;)
Mam do szpitala 2st. 40km i tam planuje rodzic,miedzy 32/33tyg.mowia zebym polozyla sie do szpitala i zostala do konca ciazy.
Z tymi stresami to latwiej powiedziec,a trudniej zrobic.

Jup,damy rade;)

Hej dziewczyny!Pewnie ze damy rade wszystkie i dzieciaczki urodza sie zdrowe!
Ja wprawdzie nie mam poki co problemow z szyjka ale obserwujemy jednego z synkow bo ostatnio brzuszek okazal sie mniejszy niz powinien byc.Za tydzien kolejne usg i zobaczymy czy to tylko wynik zlego ulozenia czy cos sie dzieje z lozyskiem i konieczny bedzie szpital.
Kazda z nas sie martwi ale musimy byc dobrej mysli dziewczyny.Trzymam za nas kciuki mamuski:)

Co prawda nieśmiało ale chciałam się przywitać. Zaczynam właśnie 14 tydzień ciąży. Jest ona dwuowodniowa i dwukosmowkowa. Mam dwuletnią corcie i jednego malucha straciłam w 13 tygodniu ciąży. Blizniaki to nasz mały cud ponieważ u nas w rodzinie nigdy bliźniąt nie było, nie wspomagalismy się też w żaden sposób.

Pozdrawiam :-D

Witamy Olka:)
U nas podobnie blizniaki bez hormonalnej terapii i wczesniejszych przypadkow w rodzinie.Takie nas szczescie niespodziewane spotkalo:)
Wszystkiego dobrego i spokojnej ciazy.

Hej Olka :)
U nas w rodzinie sa bliźniaki i to tez " parka" jak u nas,ale maja juz po 40 lat ;-)
Zdrowej i bez stresowej ciąży życzę :-)

Witaj Olka;)

Jup,jak po badaniach?

U mnie wszystkie w porzadku,z wyjatkiem mg,mam bardzo malo.W dodatku 3dni bylam w szpitalu...
obserwowali moje biegunki i zaparcia...
We wtorek jade na usg do stolicy i nowa gin bedzie prowadzic moja ciaze.

reklama
Domnika , i co po tym szpitalu, dostalas jakies zalecenia ?
Mg czyli magnez ? Mnie nie badają. .
Wyniki moje takie sobie, w moczu mam bakterie i nablonki plaskie liczne,
anemia coraz wieksza pomimo suplementacji żelaza, a glukoza powyzej norm lab.ale jak czytam w necie to normy sa raczej wyższe i się mieszcze,tak wiec czekam do wizyty w piątek.

Do góry