reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Ciąża bliźniacza

Dominika- ach, zapomniałam ze ty masz jednokosmowkowa, no to faktycznie jesteś pod dodatkom opieka. W sumie to dobrze ze cie lekarka przekierowala. skoro ja to przerosło, nie ma doświadczenia to uczciwie zrobila. Gorzej jakby cie prowadzila i nie miała pojedzia o ciążach bliźniaczych, zero doświadczenia.

To moje pierwsze dzieci wiec nie doradzę z wcześniejszym cc. Mama chyba była już po cc jak rodzila bliźniaki.

Ja rodziłam w 3st referencyjności. Odzial ratowania noworodkow na najwyższym poziomie. Ratuja kruszynki z 26tc ciąży nawet, z waga poniżej 500g.

reklama
Dominika z chlopakami to bylo moje 3 cc 1,6 to duzo co do referencji szpitala to ja rodzilam w 2 (31 tydz) plan byl ze mam urodzic w szpitalu moim ktory ma 3 stopien ale ze nie bylo miejsca to wiadomo co do 2 stopnia a 3 to roznica jest taka ze 3 referencji ma lepsze zaplecze medyczne tzn moga zrobic operacje ale to trzeba sie dokladnie dowiedziec w swoim szpitalu I bardziej skrajne wczesniactwo to lepiej zeby bylo 3 stopien ja najbardziej balam sie ttts bo wtedy musialbym jechac do Londynu I tam miec operacje I do porodu juz tam zostac ale tego u mnie nie bylo ale za to mialam inne atrakcje

Mama290,u mnie w miescie jest szpifal z 1st.ref. ,chcialabym rodzic w bezpiecznym tyg.w szpitalu o 2 st.ref. do ktorego mam 40km,ciaze teraz bede miala prowadzona w stolicy,do ktorej mam 100km,do szpitala niewiele ponad 100km.
Co do grubosci blizny to uspokoilas mnie,bo powiedziano mi ze to jest bardzo cienki odcinek.Dzieki za odpowiedz;)
U mnie bole plecow i kregoslupa,czasem brzucho zakluje/zaboli i wiezadla dokuczaja.

Multimama7,samopoczucie przewaznie ok,tylko musze sie oszczedzac.Co do wagi dzieci,to chyba jest to sprawa indywidualna.

Od ktorego tyg.mialyscie spakowana torbe?Mi poprzednia lekarz kazala spakowac w 27tc,wiec powoli zaczynamy sie szykowac.

Dominika- w 1st refer. to bym nie chciała blizniakow rodzic. No chyba, ze naprawdę dotrwasz do 38tc.

Ja torbe pakowałam jakos wlasnie ok 28tc. Wyprawke miałam skompletowana już tez przed 30tc. Potem to już tylko takie pierdy dokupowalam.

jjka,zle mnie zrozumialas,u mnie w miescie jest szpital z 1 st.ref. a ja planuje rodzic w szpitalu o 2st.ref. oddalonym od mojego miasta 40km,bo do Wawy mam dosyc daleko.

Hej, moja ciąża też była jednokosmówkowa torbę więc spakowałam w 30 tc, od 32 leżałam w szpitalu a w 34 urodziłam SN w ICZMP w Łodzi więc 3 stopień.
Według mnie jeśli jest ryzyko wcześniejszego położenia się do szpitala warto torbę spakować osobno dla siebie i osobno dla dzieci, tym bardziej, że dla dwójki to trochę tych rzeczy jest a zawsze może ktoś dowieźć.

Dziewczyny a co powinnam spakować dla dzieci? Na stronie szpitala mam wymienione tylko to :
Chusteczki nawilżone
Krem do pielęgnacji pupy (Alantan, Linomag, lub inny)
Mogą być swoje ubranka i swoje pieluszki

Jestem zupełnie zielona w temacie...

Jup pieluchy i chusteczki to na pewno... W moim szpitalu żadnych środków do smarowania typu kremy oliwka nie kazano, poza tym to ubranka, rożki czy kocyki do zawinięcia... Ja byłam gotowa ok 30 tyg.

reklama
Jup,kocyki,pieluchy tetrowe,krem na odparzenia dla dzieci,smoczki?

Bylam dzis w przychodni po skierowanie na badania,pytalam innego gina o grubosc blizny po cc, 1,6mm jest bardzo cienka i niepokojaca...Moja jeszcze obecna gin zbagatelizowala to...ale co sie dziwicjak od 27stycznia ciaze prowadzic beda w stolicy.

Do góry