reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Ciąża bliźniacza

Wielu lekarzy poleca robic Pappa w ciazy mnogiej. Moja jedna ginekolog, prowadząca moja pierwsza ciąże była przeciwna Pappie w ciazy mnogiej, ale druga poprowadzaca mnie była za. Tak jak i ginekolog specjalista od usg i testów Pappa. Oraz lekarze w szpitalu, w ktorym lezalam na kroplowkach przez wymioty. Takze rożne sa opinie.
Problem jest taki, ze jak wyjdzie podwyższone to jesli chce sie wiedziec co dalej to trzeba robic amniopunkcję u obojga dzieci.
Ja tez miałam dylemat czy robic czy nie. Zwłaszcza, ze tyle mozna przeczytać o błędnych złych wynikach i miesiącach niepotrzebnego stresu.

Usg daje 80% pewności, usg plus Pappa 90%, wg oficjalnych danych.

Żadne badanie w ciazy nie jest obowiązkowe ;)

Pappa przy niektórych wskazaniach jest zalecane jak np wiek powyżej 35 r.z, poronienia, przekroczone normy na usg.

reklama
Ja jestem po jednym poronieniu i dlatego myslalam ze musze to zrobic.. w piatek mam wizyte i dowiem sie co i jak.. zobacze jak wyjdzie USG.. a amnio sie boje robic.. do dzis sie boje i mam stracha.. ech.. :-(

A tak czy siak co wykaze badanie ciazy nie usune a bede miala miesiace z glowy bo bede o tym myslec a np okaze sie ze jest wszystko dobrze.. ;-) mam czas do piatku...

Ostatnia edycja:
Dziewczyny wczoraj gdzieś wyczytałam, ale nie pamiętam gdzie to było, że tak jak w przypadku ciąży pojedynczej za donoszoną uznaje się koniec 36 tyg tak w przypadku ciąży bliźniaczej koniec 34, spotkalyscie się z tym?

Hej mamusie ;)

Jestem w 11 tygodniu ciąży bliźniaczej. Chciałam się z wami prztwitać i zapytać czy przyjmiecie mnie do swojego grona?

Olusia - ja pracjuję w labolatorium i testu pappa robić nie będę bo badania biochemiczne w ciąży często wychodzą zafałszowane, a stres po błędnym wyniku mi zbyteczny. Sam lekarz zresztą mi go odradzał ze względu na duży próg błędu.

Pozdrawiam :)

Madzia - donoszona pojedyncza to 37t0d, a podwójna niby o tydzien wczesniej 36t0d. Ale jak nie trzeba to nie rozwiązują ani jednej ani drugiej w tym terminie :)

Na ogol dzieciaki sa samodzielne po 34tc. Ale w moim szpitalu zdarzył sie porod w 37t4d pojedynczy i dziecko wymagało wspomagania oddechu. Takze rożnie to bywa.

Witaj KAtka napisz więcej o ciąży, jaka kosmówkowosc czy znasz już może płeć.?
Kurcze moje dziewczyny już chyba mają bardzo ciasno bo tak się wierca od kilku dni że wytrzymać nie mogę, kopia mnie w zebra, rączkami boksuja w pęcherz i tak napieraja na krocze że masakra. Oby wytrwały w brzuszku do terminu.

Dzięki Madison, tak myślałam że te informacje jakieś z palca wyssane, i masz rację że każde dziecko rozwija się w swoim tempie, tak jak po urodzeniu, jedne szybciej stawiają pierwsze kroki i zaczynają mówić a inne dużo później. Moja córa zaczęła chodzić jak miała 10 miesięcy ale rozgadala się dopiero niedawno mając 2,5 roku.

reklama
Madziawse - ciąża wszystko dwu :p
Płci nie znam w piątek mam druga wizytę u gina. Termin porodu mam na 28.04 :)
W domu mam już prawie czterolatkę. I trymestr przechodzę praktycznie bezobjawowo. Na przełomie 5/6 tygodnia leżałam w szpitalu z krwawieniem, które było spowodowane zapaleniem pęcherza. Dostałam antybiotyki i od tej pory wszystko jest ok.

Do góry