Wielu lekarzy poleca robic Pappa w ciazy mnogiej. Moja jedna ginekolog, prowadząca moja pierwsza ciąże była przeciwna Pappie w ciazy mnogiej, ale druga poprowadzaca mnie była za. Tak jak i ginekolog specjalista od usg i testów Pappa. Oraz lekarze w szpitalu, w ktorym lezalam na kroplowkach przez wymioty. Takze rożne sa opinie.
Problem jest taki, ze jak wyjdzie podwyższone to jesli chce sie wiedziec co dalej to trzeba robic amniopunkcję u obojga dzieci.
Ja tez miałam dylemat czy robic czy nie. Zwłaszcza, ze tyle mozna przeczytać o błędnych złych wynikach i miesiącach niepotrzebnego stresu.
Usg daje 80% pewności, usg plus Pappa 90%, wg oficjalnych danych.
Żadne badanie w ciazy nie jest obowiązkowe
Pappa przy niektórych wskazaniach jest zalecane jak np wiek powyżej 35 r.z, poronienia, przekroczone normy na usg.
Problem jest taki, ze jak wyjdzie podwyższone to jesli chce sie wiedziec co dalej to trzeba robic amniopunkcję u obojga dzieci.
Ja tez miałam dylemat czy robic czy nie. Zwłaszcza, ze tyle mozna przeczytać o błędnych złych wynikach i miesiącach niepotrzebnego stresu.
Usg daje 80% pewności, usg plus Pappa 90%, wg oficjalnych danych.
Żadne badanie w ciazy nie jest obowiązkowe
Pappa przy niektórych wskazaniach jest zalecane jak np wiek powyżej 35 r.z, poronienia, przekroczone normy na usg.