reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Ciąża bliźniacza

Jak dzieciaczki będą dobrze ułożone to nie ma przeciwwskazań jeśli oczywiście ciąża będzie przebiegać prawidłowo i nie będzie żadnych niespodzianek, a zakładam że nie będzie :-) Ja powiem że boję się strasznie cc szczególnie że wiem co mnie czeka ale SN w przypadku blizniakow bałabym się chyba jeszcze bardziej z obawy o dzieci.

reklama
Jjka- nie wiem czy my o tym samym, ale ciaza pojedyncza donoszona to na 100% ciaza od 37t0d dalej, dla niektórych to 37 tydzien, dla innych 38.

O tym czy ma sie wcześniaka na granicy 36/37 tc decyduja poza terminem takze cechy wczesniacze, jesli takich nie ma dziecko nie jest uznawane za wcześniaka.

Tak, masz racje jak 37t0d to już donoszona ciaza.
Ja rodziłam w 36+6 i miałam, ze wcześniaki, mimo, ze dostali po 10pkt Apgar i nie mieli zadnych cech wcześniaczych. Ale to dobrze, ze mi tak wpisali bo dzięki temu mielismy pneumokoki za free.

U mnie w 35tc chłopcy byli glowkowo ulozeni ale jeden jeszcze w międzyczasie ulozyl się poprzecznie i było wskazanie do cc. Nie wiem jak on to zrobil, jak sobie miejsce znalazł:-) Poza tym, w większości szpitali raczej nie robią problemów z cc jeśli jest to ciaza blizniacza. Ja się nie spotkałam z przypadkiem, żeby zmuszali do sn w przypadku blizniakow. Ale może tez kwestia szpitala.

Nie przestraszylam się tego krwawienia u siebie. Wręcz się ucieszylam że to może już ale niestety...
U mnie położenie główkowe i lekarze dają wybór pytaja jaki chce poród.
Teraz mam 36+3tc. Będą czekać aż skończę 38 także jeszcze sobie poleżę.

Dziewczyny,

Piszecie o porodach. Ja mam za sobą i sn i cc. I mówię to głośno i otwarcie, że nigdy w życiu nie chciałabym mieć już cc. Sn boli owszem, ale po szybciej dochodzisz do siebie i dwa, trzy dni i biegasz a po cc ledwo co chodziłam dobry tydzień, później rana bolała niemiłosiernie. Ciągnęło dobry miesiąc.

Tak też mi się Darunia wydawało ale jak mówiłam głośno o tym że wolałabym SN to te kobitki po porodach naturalnych myślałam że mnie zabija wzrokiem więc się już nie odzywam :-)

reklama
Do góry