reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Ciąża bliźniacza

reklama
Nojo ci u Ciebie? Jak dzieciaczki?

U mnie się dzisiaj zadziało. Podczas porannego badania ginekologicznego tak trysnelam krwią, że aż byłam pełna nadziei ze mnie na porodowke zabiorą a tu nic tylko kontrolnie do ktg połączyli :( odstawili mi za to nospe i magnez może chca żeby wreszcie jakieś skurcse się pojawiły. Miał ktoś tak?

Dziewczyny wczoraj gdzieś wyczytałam, ale nie pamiętam gdzie to było, że tak jak w przypadku ciąży pojedynczej za donoszoną uznaje się koniec 36 tyg tak w przypadku ciąży bliźniaczej koniec 34, spotkalyscie się z tym?

Kazda ciaza jest donoszona jeśli porod jest powyżej 38tc (czyli skończony, pelny 37tc). TAk samo jest z bliźniaczą czy trojaczą. Ja rodziłam w 37 i dzieci sa oficjalnie wcześniakami. A ten 34tc to taka pierwsze bezpieczna granica, bo wtedy najczęściej pluca są już rozwinięte i dziecko jest zdolne do samodzielnego oddychania. Ta u mnie w szpitalu tłumaczyli.

Aga- a co się dzieje, ze w spa lezysz?

Katka- witaj na forum.

Jjka- nie wiem czy my o tym samym, ale ciaza pojedyncza donoszona to na 100% ciaza od 37t0d dalej, dla niektórych to 37 tydzien, dla innych 38.

O tym czy ma sie wcześniaka na granicy 36/37 tc decyduja poza terminem takze cechy wczesniacze, jesli takich nie ma dziecko nie jest uznawane za wcześniaka.

Olusia robiłam pappe. Czy ja wiem czy dobrze. Nic takiego nie pokazał. Jedynie ja spokojniejsza byłam.
Jjka wyszła cholestaza. Teraz czekam na wyniki kwasów i wtedy zobaczą czy mnie wypuszcza. Taaa spa jest the best :-D

Katka- witaj na forum. :tak: super ze tak znosisz ciaze.. a ja niestety nie... u mnie jakas masakra !

Ja wg OM mam na 15 kwietnia :tak: a wg USG mialam na 12 kwietnia...

Dziewczyny a wy bedziecie mialy ciecie czy porod naturalny?

bettini loooo matko pewnie sie wystraszylas jak polecialo tobie tyle krwi.. ale dobrze ze podlaczyli do KTG i ze wszystko dobrze...:tak:

reklama
Do góry