reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Ciąża bliźniacza

Jeśli z tylu jest kanapa a nie trzy fotele to środkowy pas jest tylko biodrowy i fotelika się nie zapnie bo sprawdzalam.
Ale ja i tak muszę cos kupić bo będą cztery fotelili.

reklama
Tak, Gosia, masz rację, ale jeżeli dziecko jest starsze i nie jeździ w typowym foteliku tylko w takim zwykłym siedzisku to spokojnie może być przypięte pasem biodrowym.

Mama pisalas, ze nie przepadasz za oplami :D a my do tej pory mielismy astre III i moge powiedziec, ze naprawde fajny samochodzik. Niewiele kasy trzeba bylo w niego wlozyc na naprawy. Jednym slowem porzadny, a mielismy go prawie 4lata wiec moge cos na ten temat powiedziec :D

Fatalny dzien dzis mam, wiec niech juz sie skonczy.

Ostatnia edycja:
Witam dziewczyny :)

Byliśmy na usg 12 tydz - wyszło bardzo dobrze, potem test Pappa - czekaliśmy ok 8 dni na niego - też wyniki prawidłowe :) Niestety wyniki krwi się pogorszyły ;( Jem zdrowo i regularnie, biorę suplementy, a tu anemia? ;( Dostałam od lekarza żelazo (Chela Ferr Forte) i niestety zaczęły się rewolucje żołądkowe, takich bóli brzucha już dawno nie miałam ;( Znalazłam preparat, który nie rozpuszcza się w żołądku, na własną rękę go zmieniłam (Chela Ferr protect) i już jest o niebo lepiej, nie boli nic. A przy tym forte, wymioty się zaczęły...i po każdym jedzeniu ból...Mam nadzieję, że te bóle i wymioty nie zaszkodziły maluchom. Czasami tak panikuje...trochę piersi mnie mniej bolą, czy mam się czym martwić? Próbowałam się zapisać do lekarza do przychodni na żelazną przy szpitalu św. Zofii - śmiech....nie ma miejsc, chyba, że komercyjnie, każda wizyta od 150 zł zależy od lekarza plus oddzielnie na usg od 200 zł w górę. Znajoma poleciła mi, abym do szpitala na starynkiewicza zadzwoniła, bo oni mają oddzielną poradnię dla ciąż mnogich. Dzwoniłam we wtorek i w ten poniedziałek co będzie - 19 maja mam przyjść do przychodni na wizytę. Może oni będą porządnie mi ciąże prowadzić, bo ten mój lekarz mnie załamał. Gdy miałam robione usg 12 tydz to ten Pan doktor poinformował mnie, że chce mnie widzieć za 2-3 tyg, na co ten mój lekarz prowadzący, że mi nie wystawi skierowania na kolejne usg, bo to bez sensu i za szybko, że to nic nie zmieni i nie ma potrzeby. No tak...Liczę, że jak jutro przyjdę do przychodni to mnie przebadają.

Edytka wyglądasz oszałamiająco, bosko po prostu, tak kwitnąco i pięknie, sesja fantastyczna :)
Dolores śliczne córeczki, zdrówka Wam życzę :)
nojo​ witaj :)

Co do samochodu to my chcemy kupić Volgswagena touran. No a najbardziej bym chciała, aby mój ukochany pierwszy i ostatni mąż w końcu zdał te cholerne prawo jazdy!!!!!!
Razem zaczynaliśmy jak byłam z Wiktorem w ciąży, ja zdałam mój mąż podchodził parę razy a potem wpadł w wir pracy, do takiego stopnia, że zaległego urlopu ma tyle, że przez 4 miesiące do pracy mógłby nie chodzić ;) No ale jak będę taka duża, albo jak maluchy się urodzą to tak mi ciężko będzie z nimi zakupy robić...

Już czuję jak mi w brzuchu ryby pływają, ale wpadam w panikę jak nic nie czuję....

Cat, pamiętaj, że Twój organizm jest podwójnie obciążony i stąd ta anemia. Kobiety w ciąży bliźniaczej są częściej narażone na niedobór żelaza. Ból żołądka też może wystąpić po takich preparatach. Ja na przykład biorę żelazo od 19 tyg (Tardyferon) i na szczęście żadnych dolegliwości nie mam, ale na początku ciąży brałam Prenatal i musiałam zaprzestać, bo mój żołądek strasznie na tym cierpiał. Przerzuciłam się na Falvit mama i biorę go do tej pory i wszystko jest ok.

Cat ja prowadziłam ciążę w poradni ciąż mnogich na Pl. Starynkiewicza i szczerze polecam. Moja ciąża przebiegała bez problemów, usg od 16tc miałam robione co 2 tyg (byłam w ciąży jednokosmówkowej) Poradnię prowadzą dwie lekarki na zmianę, cudowne ciepłe kobiety i moim zdaniem dobre lekarki. Ja czułam się pod ich opieką bezpiecznie, odpowiadają na każde pytanie a przy tym są naprawdę bardzo miłe. Szpital nie jest za ciekawy (rodziłam tam) ale personel moim zdaniem super, noworodki też mają tam świetną opiekę.

Cat 4- ja od zawsze zmagam się z niskim poziomem żelaza, przetestowalam wszystkie suplementy i leki na receptę, miałam identyczne objawy i rewolucje żołądka tak jak Ty. Niezawodna okazała się pokrzywa z miodem i żurawinąm zamawiana ze stronh Żyworódka, medycyna naturalna, zioła, kalanchoe, sok z pokrzywy,anemia,bóle kręgosłupa,rak,dermesa bezpieczna w ciąży, w 10 dni podniosła mi poziom fe z 29 na 110, lub jeśli się boisz to actiferol, można go rozpuszczac ale w formie tabletek też nie jest wyczuwalny a szybko dzialajacy. Powodzenia.

Dziękuje dziewczyny za odpowiedzi.

Adb czy po przyjęciu do przychodni robili Ci od razu jakieś badania - usg? (Czy jak jutro tam będę to na coś mogę liczyć?) A jak z cesarką tam?
Santini dziękuję za info na temat tego soku, godny uwagi (jako technolog żywności i żywienia i dietetyk) jestem jak najbardziej za :)
Dziewczyny od kiedy było Wam widać już brzuszki? A jak było u Was z piersiami na początku, bo ja mam tak, że jednego dnia są mega duże, twarde, a drugiego trochę mniej, są twarde, ale nie jak skała...nic nie kumam i jestem przerażona jak coś zauważę.
Bo mam za sobą poronienie zatrzymane i samoistne i jakoś mnie to wszystko teraz dobija, jak sobie przypomnę, staram się o tym nie myśleć, ale niestety lęk pozostał...Jak często bolał Was brzuch, macica? Bo ja mam tak, że jednego dnia nie boli, potem trochę boli, ciągnie w pachwinach...różnie...

reklama
Cat4 z tego o pamiętam pierwszy raz trafiłam tam w 12tc (wcześniej chodziłam prywatnie) i dostałam skierowanie na badania i na USG. Pierwszy raz na wizytę umawiasz się przez rejestrację. Później termin kolejnej wizyty i usg wyznacza lekarz. Całkiem sprawnie to działa. Jak coś cię niepokoi, to nie ma problemu żeby dostać się bez zapisu. Wizyty w tej przychodni odbywają się tylko w czwartki więc jutro możesz iść chyba tylko na Izbę Przyjęć i z pewnością tam zrobią ci USG. Jeżeli chodzi o cc to biorą pod uwagę zdanie pacjętki więc nikt cię do sn nie zmusi. Ja byłam namawiana ale jak usłyszałam że w tym roku tylko jedna kobieta rodziła bliźniaki sn, to stwierdziłam, ze ja druga nie będę. Zresztą szczerze mówiąc bałam się rodzić sn. tak jak wcześniej pisałam warunki w szpitalu są nieciekawe. Oddział położniczy jest odmalowany ale wszystko jest stare. Ale ostatecznie nie to jest najważniejsze.

Do góry