reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Ciąża bliźniacza

Cannot - wlasnie jak u Was z logistyka teraz i jak dostarczasz mleko?
I czy byłaś juz przygotowana z wyprawka czy teraz szybko szykujecie dom dla chłopców?

Paulineczka - to chyba bardzo fajna waga jak na ten czas ciazy, prawda? Ciekawe czy drugie bobo zdradzi przed porodem swoja płeć :)

Anka - oby to było cos bardzo blahego, ale masz racje ze szybko chcesz jechać do szpitala. Trzymam kciuki i tez czekam na info.

reklama
Właśnie kupiłam podgrzewacz do butelek. Zastanawiam się jednak, może powinnam kupić od razu 2 :confused:
A i wczoraj zaczęłam przeczesywać internet w poszukiwaniu czegoś do smarowania dzidziusiów jak się urodzą. Synek mój ma bardzo wrażliwą i suchą skórę więc od maleńskości musieliśmy go czymś smarować. Jeśli dzidziusie nie będą miały takiej skóry jak on to nie będzie potrzeby ich smarować, ale znowu jak zrobić wtedy masaż :confused: bo chciałabym choć co któryś tam dzień, albo na zmianę, no ale to muszę użyć jakiegoś smarowidła. Myślę nad olejem kokosowym, albo oliwą z oliwek, ale to się znowu długo wchłania. Ehhh, zamiast pisać te moje zaliczenia do szkoły to śledztwo cały czas przeprowadzam o coś nowego :rofl2:
Sarenka nie widać, bo ma nóżki ściśnięte, cały czas złączone od początku ciąży :baffled:
A_nka koniecznie do lekarza, albo nawet do szpitala jedz. Trzymam kciuki, aby wszystko było dobrze.
Madison własnie waga to tak w oklicach 80 centyla. Ja ogólnie to nie wierze w te pomiary tak bezkrytycznie nauczona zresztą doświadczeniem. Mój pierwszy synek miał być o prawie kg cięższy niż był w rzeczywistości…no, ale chociaż płeć od razu znałam :-D

Cannot gratuluje moi urodzili sie w 31 tyg a teraz rozrabiaja ze nie wiem w co rece wlozyc:-)Paulineczka odradzam I oliwe I olej kokosowy olej bardzo wysusza skore a oliwa zapycha pory ja uzywalam kremu na kazda pogode nivea smarowalam ich calych my mamy azs u corki starszej I chloapki tez maja poczatki azs a podgrzewacz mam jeden a w nim trzymam duza butelke z woda I starcza na dwoch:-) co do pesera I szewka to who nie rekomenduje w bliznaczych ciazach ze wzgledu na duzee obciazenie szyjki moga one tak naprawde przyniesc wiecej szkody niz pozytku co do ozaczen wagi na usg to ja czekalam az osiagna 1 kg a poznziej to juz mniej sie martwilam a urodzili sie 1180 I 1450

Paulineczka - ciekawe spostrzeżenie z tymi podwójnym sprzętem, np podgrzewaczem. Moze poki co spróbuj z jednym, a jesli sie okaże, ze nie dajecie rady to dokupisz.
Waga dzieci super :) moze i nie ma co tak ufać tym pomiarom, ale miło posłuchać takich liczb :)

Mama290 - czy mogłabys podać źródło tej rekomendacji? Ja nie potrafię znaleźć, ani PTG ani WHO. A bardzo mnie to interesuje, bo jak w większości aspektów prowadzenia ciazy opinie lekarzy sa bardzo podzielone. Pessary zakładają takze w najbardziej specjalistycznych szpitalach... Komuś kurcze trzeba ufać... Ciezko z lekarzami dyskutować.
Trzeba pamiętać, ze takze w ciazy pojedynczej pessar moze nic nie pomoc i porod moze sie zaczac niedługo po jego założeniu, to niestety nie jest żadna gwarancja.
Echhhh, najlepiej to nie miec takich problemów :) i byc pięknym, młodym i bogatym ;)

Madison nie mogę tego w necie znaleźć hmmm miałam to wydrukowane bo jak byłamw cciąży to mi studencki koniecznie chciał założyć pesser ale mój lekarz wytłumaczył ze tak naprawdę będzie więcej szkody niż pożytku z tego i dal mi wydruk ze strony who tak ze swojego doświadczenia powiem ze im więcej grzebania przy szyjce to później może się skończyć szybkim porodem w dwóch ostatnich ciazach ani razu nie byłam badana ginekologiczne szyjkę miałam mierzona przez USG a w pierwszej ciążyprzez cciągle sprawdzanie mojej krótkiej szyjki urodzilam7 tyg wczesniej

Byłam u lekarza.
Dzieciaczki rosną, serduszka biją ale szyjka ma już tylko 16mm i rozwarcie wewnętrzne na 0,5cm. Uwypukla się pęcherz płodowy z córcią.

W środę jadę do szpitala do Bydgoszczy mój lekarz umówił mnie tam ze znajomą lekarką i powiedział, że będzie świetnie jak dotrzymamy do 28-30 tygodnia :-:)-:)-:)-(

reklama
A_nka dobrze że z dziećmi wszystko dobrze ale z szyjką, to faktycznie nieciekawa sprawa. Wiem, że pewnie nie jest to łatwe, bo masz maluchy w domu ale odpoczywaj jak najwięcej. A u tej lekarki w Bydgoszczy to co zamierzają?

Do góry