reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Ciąża bliźniacza

reklama
ja wczoraj jak wróciłam z pracy to dosłownie padłam i spałam do rana... Chyba mi nerwy puściły.
Justynia - trzymaj się do wtorku, to i tak już duży sukces będzie. Dzieci niech szybciutko rosną ;)
Kasiamama - za Ciebie mocno kciuki ściskam, żebyś chociaż z miesiąc wytrzymała, to będzie super. Dobrze, że jesteś w szpitalu a lekarze sytuację ogarniają
Julianna, śliczny brzuszek, rzeczywiście wydaje się malutki, ale Ty w ogóle szczupła jesteś, więc zgrabnie wyglądasz. No i fajnie, że już masz wózek. Ja jeszcze nie zdecydowałam, aktualnie szukam w używanych emmaljungach. A Ty na jaki się zdecydowałaś? z tego co pamiętam to Ty radziłaś TFK twinner?

Ogólnie co do wagi dzieci szacowanej na usg, to wiadomo, że to tylko przypuszczenia są. Słyszałam o sytuacjach, gdzie przed narodzinami różnica wynosiła ok.0,5 kg między tym co usg wykazało a tym jak było naprawdę ;)
Ale sprawdziłam wagę naszego synka w tym mniej więcej okresie i wyszło, że on miał 580 gr. Czyli wychodzi na to, że ta parka w moim brzuchu bardziej szaleje wagowo niż ich starszy brat. Mam nadzieję, ze to się jakoś uspokoi, bo nie mam zamiaru nosić pakietu 4+4 kg na koniec....:baffled:
Kasiamama - tabelkę przejmuję, tylko zanim ją uaktualnię, muszę historię przejrzeć

chyba się uporałam z tabelką

Celina86 - podaj proszę termin porodu, bo wyczytałam, że jesteś w 8 tygodniu tylko

voilà
:

1.Justynia88229.listopad.13
2.Kasiamama30.grudzień.13 (24 grudnia)
3.Aneszka812.styczeń.14 (30 grudnia)
4.Jjka5.styczeń.14
5.Karmelova7.styczeń.14
6.Napierajka8.styczeń.14 (20 grudnia)
7.Effcia12311.styczeń.14
8.Hannah342.luty.14
9.Katherine_mag26.luty.14
10.Maya1215.marzec.14
11.Milla7615.marzec.14
12.Julianna20.marzec.14
13.Marczitka25.marzec.14
14.Misiarska2.kwiecień.14 (30 marca)
15.Gabi00423.kwiecień.14
16.KasiaZG30.kwiecień.14
17.Nanka4.maj.14
18.Nana7ma10.maj.14
19.Paulinka_uk10.maj.14
20.KPe00715.maj.14
21.Adb715.maj.14
22.Anulfka20.maj.14
23.Monika_8324.maj.14
24.Dolores3231.maj.14
25.Liskaaa14.czerwiec.14
26Edytka8424 czerwiec. 14

jeżeli o którejś z Was zapomniałam to proszę o wyrozumiałość i od razu informację, co powinnam uzupełnić

Początkująca Dyżurna Tabelkowa ;-)

Dziewczyny, wczoraj trafiłam do szpitala- krwawienie, odchodzace wody i skurcze. Biorę leki rozkurczowe, sterydy na plucka i antybiotyki. Walczymy o każdą dobę. Pomodlcie się za naszymi malenstwami. Wczoraj na ust mielone 1500 i 1700g. Bardzo się boję. Nic tego nie zapowiadało. Wyniki miałam świetne a tu taki klops.

hej
Milla nie mam jeszcze załozoenj karty ciązy,ale jak patrzyłam na haczewskiego to termin wypada mi na 18 czerwiec.

Jjka trzymam mocno kciuki za maluchy aby jeszcze posiedziały!! wierzę,ze się boisz:( ale lez a jesli wody są sączące to spokojnie cie przetrzymią a maluchom nie będzie nic grozic,będą uzupełniac płyny. trzeba byc dobrej mysli,w którym jestes tygodniu teraz? kazdy dzien wazny!!

ja jestem dopiero w 8tc a juz teraz mam swiadomosc,ze moze byc roznie.:( w pierwszej cytologii po porodzie wyszły złe wyniki i musiałam miec zrobioną konizację szyjki,częsc szyjki jest usunięte przez co jak tylko zacznie pojawiac sie brzuszek pojawi się strach o maluchy bo szyjka juz nie jest wydolna tak jak jak zdrowa. decydowałam się swiadomie na drugie dziecko,bo czytałam sporo,ze kobiety donosiły ciązę,nawet naturalnie rodziły,ale przy blizniakach podwójne obciązenie dla szyjki.mam nadzieję,ze wszystko się dobrze skonczy i urodzę w bezpiecznym dla maluchów terminie

Celina ja też jestem po konizacji. Po tym jak wyszło, że jestem w ciąży i w dodatku bliźniaczej to wspólnie z lekarzem byliśmy w strachu i marzyliśmy żebym dotrwała do 30 tc, potem do 32....w efekcie miałam cc w 38 tc-zapewne mogłabym dalej donosić, ale była konieczność cc max w 38 tc między innymi ze względu na 1 łożysko. Nie miałam żadnego pessara, czy krążka, ale fakt, że nie pracowałam i bardzo się oszczędzałam (codziennie przynajmniej 2 godziny z nogami w górze :tak:) Także trzeba być dobrej myśli. Pozdrawiam

Tigla! dzięki ci za tego posta,nawet nie wiesz jak odetchnęłam.bałam się ze jestem skazana na przewczesny poród.nie mogłam nic znalesc o ciązy blizniaczej po konizacji.a jak duze twoje maluchy się urodziły?
ja mam juz dwulatka w domu i zastanwiałam się czy na okres od około 2 trymestru niewyprowadzic się do tesciów,przy małym pomogą i dzięki temu nie będę w ciąglym biegu.

Celina moje są z natury drobne, nawet teraz wśród bliźniaków niemowlaków, a urodziły się 2410 i 2680 i tak jak pisałam wcześniej były jedno-kosmówkowe.

reklama
Tigla ale łącznie ponad 5kg,było co dzwigac;)
ja urodziłam synka 2800 w 37tc

Jjka i jak uspokoiło się wszystko po lekach?co mówia lekarze?

Do góry