reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Ciąża bliźniacza

Flis śliczne masz te maleństwa, tylko pozazdrościć, że grzeczne i oby tak dalej.
Ja wyprawkę zaczęłam powoli kompletować od ok. 20 tc, wtedy kupiłam pierwsze ciuszki (cały komplet używany przez 1 dzieciaczka od 0 do 6 miesiąca życia - ogromna paczka), potem trochę znajomi jeszcze donieśli. We wrześniu kupiłam wózek, a kilka dni temu łóżeczka, pościel i inne akcesoria.
Wczoraj była u mnie położna środowiskowa i posprawdzała co mam i ew. co jeszcze uzupełnić - zostało kilka drobiazgów. Bardzo miła Pani, zrobi nam z mężem jeszcze przed porodem szybki kurs pielęgnacji noworodka (kąpanie, przewijanie itp). Polecam położne ze stowarzyszeń, nie te z ośrodków zdrowia, bo te nie mają na nic czasu i potrafią pojawić się nawet po miesiącu od porodu. A ze stowarzyszenia i tak nic się nie płaci bo one mają podpisane kontrakty z NFZ, jest miło i bez pośpiechu. Dostałam dużo próbek kosmetyków dla dzieci (oilatum), śliniaczki i skarpetki.

reklama
Ilonka dzięki za odpowiedź, czyli jest nadzieja że można karmić bliźniaki tylko piersią. Kupiliśmy wózek kees twin, myśleliśmy o innym ale trafiła się okazja więc skorzystaliśmy. W późniejszym czasie mamy zamiar kupić "parasolkę".
Flis śliczne maleństwa :-)

Flis - gratuluję, śliczne dziewczynki no i fajnie że spokojne to Ci wypocząć choć trochę dadzą :-)
Justynia - zazdroszczę Ci, że tak szybko córeczka na tapczanie zaczęła spać. U mnie na razie to raczej w grę nie wchodzi, syn tak się przewala w łóżku, śpi w poprzek, potem z głową w nogach, że nie wiem co byłoby bez szczebelek... Zasypia na naszym łóżku i już kilka razy mi się zdarzyło, że jak poszłam do łazienki on akurat na śpiocha się przewracał, ja nie zdążyłam dobiec albo nie słyszałam i spadł na podłogę :szok: Ryk był straszny, ale na szczęście nic mu się nie stało. Zanim wypatrzę tapczanik, to chyba będę musiała w jakiś gruby dywanik zainwestować albo inne coś, co w razie potrzeby zamortyzuje upadek.
Napierajka - super rada z tą położną ze stowarzyszenia. A gdzie takie stowarzyszenie można znaleźć? Mają swoje strony w internecie, czy gdzieś indziej się ogłaszają?

milla76
ja mojej wyciągnęłam szczeble jak miała 15m-c (dopiero zaczynała chodzić samodzielnie), parę razy wypadła :zawstydzona/y: i się nauczyła, potem szybko na tapczan. Ja mam taki:
Łóżko Łóżka piętrowe KACPER 2 B INTERBEDS Lateks (3636272685) - Allegro.pl - Więcej niż aukcje.
drabinkę mam zabezpieczona poprzez nałożenie dykty wiec mała do góry mi nie wchodzi, a drabinkę ma w nogach wiec prawo-lewo może się kręcić. Ja docelowo chce mieć małą 3 przez jakieś 5 lat razem :cool2: zobaczymy czy mi się uda dla tego od razu kupiłam piętrówkę, a z czasem jak maluchy z łóżeczek powyrastają w pokoju pojawi się druga.

Justynia w szpitalu jestem od poniedziałku i jutro planowanie miałam wychodzić, ale...
Po przyjęciu zrobili standardowo badanie krwi i wyszły trochę podwyższone leukocyty i crp więc włączyli mi antybiotyk. Wczoraj po zrobieniu kontrolnego badania wyniki wyszły niższe i dopiero od dzisiaj rana mam podawane sterydy (mam dostać 4 zastrzyki co 12h) a potem jest jeszcze dzień obserwacji i po cichu liczę, że w sobotę wrócę do domu :) Oczywiście z nakazem leżenia, bo jak przez weekend sobie sporo leżenia odpuściłam to znowu wpuklił mi się trochę pęcherz płodowy i leżę w szpitalu z nogami w górze, żeby mała która jest tak nisko popłynęła sobie wyżej :)

Justynia
a jak u Ciebie??? Masz już naprawdę ładny suwaczek!!!

kasiamama
oj kochana zawsze coś
:wściekła/y: teraz dużo wypoczywaj i po powrocie do domu też!!! dobrze że wyniki sie poprawiły. No nie chcę nić mówić ale twój suwak też niczego sobie- początek 32 tc to już prawie meta ... :-p

a ja... odliczam godziny do wizyty, wynajęłam armie (mama +teściowa) do prasowania, jutro powyparzam butle (dziś przyszedł rogal do karmienia bo liczę na cyca ale lepiej być przygotowanym) i czekam, są momenty w dniu że już po męża chce dzwonić bo nic nie pomaga (no-spa, skopolan, kąpiel) ale się rozmywa - zobaczymy co lekarz jutro powie. tak teraz doszłam do wniosku że u mnie cześć bóli wynika z jelit które są bardzo ściśnięte:zawstydzona/y: bo po toalecie mam lepszy dzień.

reklama
Justynia, mnie lekarz jeszcze w klinice w I trymestrze przestrzegał przed ciepłymi kąpielami zwłaszcza pod koniec ciąży i w tzw gorsze niżowe dni. Mogą spowodować dodatkowe skurcze.
Milla ja wpisałam w google położne środowiskowe na Kraków i wyskoczyła mi ta strona, gdzie one są zrzeszone. Słyszałam od lekarza, że większość położnych ze szpitali "dorabia" sobie w ten sposób, zakładają działalność gospodarczą, wynajmują lokal i podpisują umowy z NFZ, potem dzielą się rejonami miasta. Myślę, że w każdym większym mieście takie zrzeszenia nzoz-y działają. Moja położna jest w takim: Podstawowa Opieka Zdrowotna

Do góry