reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Ciąża bliźniacza

1.
Gotadora23.październik.13 (09 października)
2.
Rachel22324.październik.13
3.
Flis1205315.listopad.13
4.
Justynia88229.listopad.13
5.
Paolka29.listopad.13
6.
Kasiamama30.grudzień.13 (28 grudnia)
7.
Aneszka812.styczeń.14 (30 grudnia)
8.
Jjka5.styczeń.14
9.
Jok6.styczeń.14
10.
Karmelova7.styczeń.14
11.
Napierajka8.styczeń.14 (20 grudnia)
12.
Effcia12311.styczeń.14
13.
Hannah342.luty.14
14.
Maya1215.marzec.14
15.
Julianna20.marzec.14
16.
Misiarska2.kwiecień.14 (30 marca)
17.
Nanka4.maj.14
18.
Nana7ma10.maj.14
19.
Paulinka_uk10.maj.14

reklama
hej,

Odebralam dzisiaj wyniki testu glukozy i nie są za dobre:
na czczo 86- ok ale po 1 godzinie 50mg glukozy az 164mg:wściekła/y:

Czy ktoraś miała taki problem. Co teraz? Do lekarza ide w piątek. Wiem, ze na pewno muszę stosować się diety (już wyszperałam w necie jadłospisy dla ciężarnych z cukrzycą) ale co dalej?
Czy będę musiala iść do szpitala czy coś?

A czemu po 1h? Jak po 1h to nie jest źle norma jest do 140 ale po 2h. Z tego co spotkałem dziewczyny z cukrzyca na patologii to jest tylko obserwacje przed terminem porodu. A bliźniaki szybciej więc może nie będzie kiedy :-)

Inezka
Super gratulacje !!!

Ostatnia edycja:
jak byłam na patologi ciąży dziewczyny z cukrzycą leżały na tydzień przed terminem porodu na obserwacji, a ze bliźniaki prawie nigdy do terminu nie są donoszone wiec najprawdopodobniej nie będziesz miała tej obserwacji pod kontem zaburzeń związanych z cukrzycą. a masz jakieś normy jak to powinno wyglądać po 1h?? ja co prawda miałam 75g glukozy i 2h na krew - ale mój gin mi tłumaczył że to tez zależy od wagi pacjentki i jak ktoś jest drobny dają 50g - ale nie spotkałam się jeszcze z tym aby krew była badana tylko po 1h, po 1h i po 2h tak ... ale nigdy raz po 1 h - ale ginekologiem nie jestem wiec zaden że mnie autorytet :tak:

Rachel223
tak patrzę na listę i wszyscy tu
Gotadorze kibicujemy - a jak ty się trzymasz??

Ostatnia edycja:
Witam nowe mamusie na trójpakowym forum!!!
Ineska, gratulacje dla ciebie i dużo zdrówka dla maluchów. Mają ładną wagę. Mam nadzieję, że szybko dojdziesz do siebie po cc i że mleczka też nie zabraknie.
jjka - widzę, że miałaś tzw niepełna krzywą cukrową (czuli ciążową), ja miałam od razu 75 g i odczyt po 2 h. Na szczęście wyszło wszystko dobrze. Co do ciebie to lekarz może ci zlecić jeszcze raz badanie tym razem z 75 g glukozy, wtedy sprawdza się po 2 h. Na razie nie przejmuj się za bardzo. Moja szwagierka miała cukrzycę ciążową i poza dietą nie musiała nic brać. Oczywiście to sprawa indywidualna. Musiała pójść do szpitala na 3 dni zrobić bardziej specjalistyczne badania, mierzy się też glikemię dobową czyli kilka razy dziennie przed i po posiłkach. Niestety jeśli cukrzyca się potwierdzi trzeba pójść do diabetologa, ktyóry udzieli wskazań i da glukometr (trzeba sprawdzać glukozę 4xdziennie). Mam nadzieję, że u ciebie bedzie wszystko OK.

Tzn standardowo w ciąży daje się 50g glukozy i wtedy odczyt jest po 1 h, jak wychodzi coś nie tak to sprawdza się jeszcze raz tym razem z 75 g glukozy, wtedy odczyt jest po 2 h. Lekarze jednak częściej zlecają od razu 75 g, żeny nie trzeba było powtarzać i męczyć jeszcze raz pacjentki.

Ok, dzięki za odpowiedzi.

Czyli czeka mnie jeszcze jedno takie badanie. No trudno, jakoś to przezyje. A od dzisiaj koniec z pączkami i ciasteczkami:no: A niestety ostatnio sobie pozwalałam na duże ilości słodyczy i owoców mimo, ze wiem, ze nie powinnam. Glupia ja , glupia. Jestem na siebie strasznie zla!

Ineska :-) gratulacje!!! życzę Wam szybkiego powrotu do domku i dużo mleczka :tak:

Jjka ja mam cukrzycę ciążową, ale obecnie podawane jest najczęściej 75g glukozy, może powtórz badanie? wtedy po 2 godzinach wynik jest do 140, ja miałam 149, potem wizyta u diabetologa, glukometr i dieta. Jeśli przekracza się 120 ( badasz cukier po 1 godzinie po posiłku) to najpewniej każą brać insulinę. Ja się nie dałam, pilnuje diety, niby insulina niestraszna, ale leży już tu ze mną kolejna pacjentka i tę insulinę to trzeba z każdym tygodniem zwiększać, bo coraz słabiej działa. Mi mój dr prowadzący kazał jeść do 140, że mi insuliny nie włączą, mam nadzieje że wytrwam do końca bez insuliny. Ja na Twoim miejscu powtórzyłabym badanie z obciążeniem 75g glukozy.

reklama
Do góry