reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Ciąża bliźniacza

Gloriane ale jak jest rozwarcie to nie zawsze świadczy że zaraz się rodzi:-D musisz wiedzieć ile w razie W zajmie Ci dojechanie do szpitala, bo u mnie jest tak że ja muszę jechać do innego miasta, więc jakby były korki to jest masakra żeby dojechać.

Pogadaj z lekarzem i niech da Ci lepiej wcześniej skierowanie do szpitala, przynajmniej bedziesz na obserwacji i cc będzie planowane od A do Z :tak:

reklama
Hejka! U mnie podobnie jak u Bibiany ok 37/38 tydzień cc a trochę wcześniej do szpitala na obserwacje, bo jak to powiedział mój lekarz "pewnie nie wytrzymamy presji i położymy Cię wcześniej do szpitala". Z tego co wiem tak się praktykuje w tym szpitalu, w którym on pracuje. Jak byłam w szpitalu w 14 tc widziałam kilka dziewczyn w ciąży bliźniaczej, które właśnie tak czekały na cc w końcówce ciąży.

Mam pytanie...nawet 3

1)czy jak macie ułożenie główkowe 2 maluchów macie planową cesarkę?? Mój gin stwierdził (a jest położnikiem na porodówce) że jak maluchy dobrze się ułożą to mam zapomnieć o planowej cc ;/ chyba ze coś by się działo przy porodzie ns... jak jest u was??

2) co do krążka miałyście go zakładanego na NFZ?? czy same prywatnie?? mój gin stwierdził że jest mi zbędny ... wiec nie drążyłam, ale czy w ciąży mnogiej nie zakłada się go profilaktycznie??

3) pas ciążowy, czy któraś ma? czy miałyście dofinansowanie na NFZ?? czy sie sprawdza??

Bibiana hahah a co ja am wiem;) jak słyszę "rozwarcię" to widzę się już na porodówce:-D Ten moj lekarz uważa, że najlepiej zacząć cc jak rozpocznie się już jakaś akcja porodowa bo to będzie dla mnie lepsze, hmm.

Justynia ja miałam krążek zakładany w szpitalu, jednak krążek musiałam kupić na własną rękę, bo podobno refundowany jest szew, pessar nie. Zapłąciłam za niego 180 zł, założenie oczywiście za darmo. Lekarze mają różne zdania na ten temat, mój gin, nawet jak szyjka ostro mi się skracała, to pessara nie chciał założyć bo uważa, że pessar poza komforem psychicznym nie zapewnia realnej ochrony, jak szyjka skrociła mi się do 1 cm to skierował mnie do szpitala i tam uznali że jednak pessar pomoże.

Justynia mi lekarz powiedział, ze jak dzieci będą główkowo to mogę rodzić sn ale w żadnym szpitalu w którym byłam nie podejmą się takiego porodu tylko od razu cc, ze względu na drugiego dzieciaczka, bo on w trakcie porodu może się obrócić.

co do pessara to tak jak Gloriane pisze, a co do profilaktyki to niektórzy lekarze tak własnie zakładają, leżałam z jedną babeczką której od razu załozyli, a nic się nie działo,

Pasa ciążowego nie mam więc się nie wypowiem na ten temat :-)

Gloriane jak mi odeszły wody to tez myslałam że rachu ciachu i dzidzia bedzie na świecie ale to tak szybko nie idzie hihi

Mój gin też twierdzi że lepiej by było jakby się akcja porodowa zaczęła, bo wtedy macica lepiej się obkurcza i w ogóle wszystko przebiega później tak jak po sn bo organizm sie przygotował....ale zobaczymy jak to będzie w praktyce

Hej dziewczyny!
chcialabym sie do was tu dołączyć jeśli można;) moze cos o mnie:
mam na imię Natalia jestem spod Poznania i spodziewam sie bliźniąt dwujajowych- dwóch coreczek:) tydzień jak na suwaczku 25tydz i 3dni:) na początku miałam ciężka ciążę, plamienia i krwawienia więc szpital a potem łóżko w domu. W zeszłym tyg dowiedziałam sie ze szyjka mi sie skraca i ma 2,7cm ale jest zamknięta, do tego zrobiła sie duża różnica miedzy malymi jeśli chodzi o wagę. Tak więc jestem sobie na diecie wysokobialkowej, pije specjalny proszek zeby białko sie przyswajalo lepiej, i dostaje zastrzyki w brzuch na rozrzedzenie krwi. Mam nadzieje ze uda mi sie wytrwac chociaż do tego 36tyg:) od dzis tez mam domowa szkole rodzenia. Moja polozna środowiskowa przyjeżdża do mnie i daje mi wykłady, dzis prezenciki dla małych dostałam i zapowiada sie fajnie:)
mam nadzieje ze mnie tu przyjmiecie a ja bede starała sie byc aktywna na forum:)

Hej nnatalie im nas wiecej tym lepiej wiec smialo zagladaj do nas!:-)

Ja melduje sie ze szpitala, na przyjeciu wszystko ok zadnych skurczy, pobrali mi krew,mocz i dostalam w tylek dawke sterydow.a tu przy popoludniowym ktg pojawily sie skurcze ktorych w ogole nie czulam i dostalam te dwie tableteczki na f i na s chyba:-) ponoc trzesiawe moge po nich miec wiec juz sie nie ciesze i ogolnie samopoczucie moje spadlo bo liczylam ze wszystko tak bezproblemowo minie...

Nnatalie witaj u nas :-D

Polka co za skurcze? niech se idą gdzie pieprz rosnie i przyjdą za kilka tygodni, co one se nie myslą?
trzymam kciuki aby szybko minęły &&&&

Witam nowe mamusie ,świeżo upieczonym gratuluję.

Polka spokojnie dużo Ci już nie zostalo ,jesteś pod opieką lekarzy więc nic nie grozi

U nas istne szaleństwo maluchy śpią coraz mniej od wczoraj próbuję oduczyć ich noszenia na rękach bo nie mogę już sobie dac rady ale nawet jakoś to idzie. A ja mma trochę czasu dla siebie i w domu można co nieco zrobić.Lenka dogoniła brata -zaczeła podnosić główkę a dziś udało się jej już przewrócić z brzuszka na plecki.A jak tak dalej będzie jadło to i wagowo go przegoni:-D

reklama
Bibiana dzięki za trochę wiedzy, bo ja jestem panikara i od razu sobie wyobrażam, że po ściągnięciu pessara od razu urodzę- w taksówce:-D

nnatalie Witaj :happy2: Czy wciąż musisz leżeć? Jeśli tak, to przybijam piątkę, ja leżę od 22 tygodnia ufff

polka, dobrze zatem że znalazłaś się w szpitalu i zrobili Ci KTG, fenoterol ma na początku paskudne skutki uboczne ale wierz mi działa. Od 22 tc biorę go i Staveran osłonowo na serce, mój brzuszek jest baaardzo spokojny dzięki temu!!! Jaką dawkę Ci zalecili dziennie?

Do góry