reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Ciąża bliźniacza

reklama
witam przyszle mamusie z samego rana. u mnie dzisiaj nocka taka sobie. zamienilismy nasze sypialniane wielkie miekkie lozko na rozkladany tapczan;) no i trzeba sie przyzwyczaic, ze mniejsze i twardsze;( dziewczyny sie w brzuchu tak rozpychaja , ze bol sprawia przekladanie sie z boku na bok, coraz ciezej wejsc i wyjsc z wanny;)
goga big co spakowalas do torby do szpitala?? bo ja juz sama nie wiem czy wszystko mam.

Dziewczyny, kiedyś robiłam listę rzeczy do torby szpitalnej.
Dokumenty :
*dowód osobisty
*książeczka ubezpieczeniowa lub druk RMUA
*karta ciąży
*wyniki badań [grupa krwi, czynnik Rh, HbsAG, odczyn WR, USG po 36 tc, ostatnia morfologia i badanie moczu, ewentualnie wypis ze szpitala]
*ewentualnie skierowanie do szpitala [ w przypadku ciazy powiklanej - kwalifikacje do porodu, np. CC]

Dla mamy:
*2,3 koszule wygodne do karmienia
*szlafrok
*skarpetki
*6 par majtek np. jednorazowych dostepnych w aptece bądź siateczkowe
*przybory toaletowe
*2 ręczniki
*klapki pod prysznic
*ręczniki papierowe
*2 staniki do karmienia
*wkładki laktacyjne
*telefon komórkowy [pamiętaj o ładowarce!]
*swój własny kubek
*woda

Dla dziecka (wszystko x2):
*jednorazowe pieluchy dla noworodka + 5 sztuk pieluch tetrowych + chusteczki nawilżane
*3 bawelniane koszulki, 2 bawelniane cienkie czapeczki, 1 cieplejsza
*3 body lub 3 komplety - kaftanik plus spioszki
*skarpetki
*rekawiczki [lapki niedrapki]
*mydelko dla niemowlat
*recznik kapielowy z kapturkiem
*krem do pupy
*zestaw do pielegnacji pepka [spirytus 70%, lub chusteczki leko]
*kocyk
*rożek
*ubranie na wyjscie ze szpitala - odpowiednie do pory roku - dobrze chroniace przed chlodem

My spędziliśmy 11 dni w szpitalu ze względu na żółtaczkę i przydał się jeszcze laktator i herbatka mlekopędna, a także suchary bezcukrowe

Witajcie
Noc taka sobie podobna do wczorajszej kursy na siku, przewracanie z boku na bok

Pauli spakowałam własnie to co jest na liście Gemelo, plus własne sztućce, zresztą nie wybieram sie za morze zawsze jak coś będzie potrzebne można donieść, co do rzeczy dzieci spakowałam na oko, w moim szpitalu nie trzeba żadnych chusteczek,kremów itp.tylko ciuszki,rożek,pieluchy tetrowe,pampersy.

marta moja kuzynka tez brała ten antybiotyk i jest bezpieczny także spokojnie

lola ja o płci dowiedziałam się chyba w 16 tyg., ale było śmiesznie bo raz było,że dziewczynka chłopiec, potem dwie dziewczynki, potem parka tak jest do dziś, zalezy jak dzieci się ułożą, od sprzętu, doświadczenia lekarza, u każdej inaczej.

lola co do leżenia, cóż ja leżałam na początku w 6 tyg. bo miałam krwiaczka małego, ale też nie non stop, potem cóż powiem szczerze leżenie było od święta nie oszczędzałam się wcale, non stop dostawałm ochrzan od lekarza,że powinnam się zachowywać jak przystało na kobietę w ciąży, teraz leżakuję,że tak powiem gdzieś od miesiąca bo wiem,że już trzeba wystopować, szyjka zaczyna sie skracać, nie chcę prowokować losu, więc staram się odpoczywać, choć jeszcze wczoraj polatałam z odkurzaczem, jeżdżę na zakupy sama, więc reguły nie ma.

miłego dnia

Witajcie!!!
Właśnie nie dawno wstałam i zjadłam śniadanko a teraz mam czas zeby was poczytać. Dzięki za słowa otuchy. Dziś z rana znowu dostałam bóle z prawej strony kręgosłupa a już myślałam że mi przeszło. Będę chyba musiała sie wybrać do mojego ginka wcześniej bo wizyte mam dopiero na 2 marca. Tak bardzo się boję!!!!!!!!!!!! A powiedzcie mi jeszcze w którym tygodniu poczułyście ruchy dzieci??????????? Życzę miłego dzionka!!!!!!!!!!!!

reklama
Lola, tak około 16 tygodnia poczułam :-). A od 25 tygodnia bodajże oglądałam swój ruszający się brzuch. Potrafiłam leżeć i się śmiać do niego ;-) Swoją drogą na tydzień przed porodem miałam 130cm w "talii":tak:

Do góry