reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Ciąża bliźniacza

Hej dziewczyny, mi tez jeszcze nie w glowie takie tematy jak karmienie i butelki. Nawet nie sadzilam ze to takie skomplikowane wybrec odpowiedni smoczek:szok:. Ja to nawet o zakupach dla maluszkow nie mysle, ba nawet nie starcza mi odwagi aby sobie jakis porzadny ciuch ciazowy kupic. Brzunio rosnie z dnia na dzien i co raz ciezej sie sie jakos rozsadnie do pracy wybrac. Jak skan w srode pojdzie dobrze to moze sobie cos zakupie - przynajmniej na swieta bede wygladala porzadnie.
Pachaca a jak tam Twoj brzuszek??? widac juz cos??? Powoli szykujemy sie do remontu chaty:baffled:
Zaczynamy od kuchni zaraz po sylwestrze potem salon i hol. Sypialnie zostawimy juz na marzec. Jestem przerazona ale juz tak dlugo zwlekalismy z tym zwlekalismy ze jak te raz nie zrobimy to przy blizniakach przez najblizsze 5 lat to juz raczej nie bedzie szans:-D
ja se tez zerknelam na moje wyniki krwi i wieszosc w normie ale przy dolnej granicy, hemoglobina ponizej normy ale nie wiele. Pewnie w srode dokladniej sie im przypatrza i zaleca cos jak bedzie trzeba a poki co to lykam tylko ciazowe witaminki.

reklama
Mi tez spadła hemoglobina, ale lekarz powiedział, że na razie nic z tym nie robimy, bo nie jest to znaczna różnica.
Dobrze, że mamy lepiej wyedukowane koleżanki to jest szansa na dokształcenie się do porodu.
Mam tez obawy przed zakupami, nawet dla siebie. Powiedziałam sobie, że jak badania połówkowe pójdą dobrze to idę kupić sobie spodnie ciążowe.
Zbieram się powoli do szpitala i postaram się złapać lekarza i zobaczymy co mi powie na temat tego zaświadczenia na zniżki clexane.

Witajcie dziewczyny.

Widzę, że temat butelkowy rozwinięty w pełni. Jak widzę intuicja kobieca mnie nie opuściła podczas ostatnich zakupów. Męczy mnie już czytanie na internecie wszystkich opinii za i przeciw różnym rozwiązaniom - bo co autor to inna teoria m.in. odnośnie laktatorów, butelek, termometrów itp. I ostatnio zainwestowałam w laktator z medeli ale kupiłam kilka butelek z TT (zestaw startowy) a potem dokupiłam dwie butelki te male z medeli i z tego co piszecie - dobrze zrobiłam. A jak wróciłam do domu (po owych zakupach) to stwierdziłam, że bardziej bezsensownie nie mogłam postąpić, a tu wychodzi na to że jednak dobrze :-)

U mnie w miarę ok, czuję się różnie, jeden dzień lepiej inny gorzej. Martwi mnie moje ciśnienie, bo ostatnio trzyma się w okolicach 130/80 a zawsze w ciąży do tej pory miałam maks. 120/75. Będę dzwonić do lekarza i go zapytam o to.

Onlyone - dobrze, że wychodzicie na prostą. Widzę, że masz dobrą opiekę, ale muszę Ci przyznać, że mnie pocieszyłaś. Pisałaś, że przybrałaś już 20 kg a ja myślałam, że za dużo przybrałam bo 12 kg (tyle że moja waga wyjściowa była już wysoka i pewnie stąd ta różnica) ale to oznacza tylko jedno - każdy organizm kobiety jednak inaczej reaguje.

Gienek - ale Tobie dobrze :) już 35 tydzień, po prostu super. A nie jest z tymi różnicami w określaniu wieku ciąży, że lekarz po prostu uznaje że jest np 30 tydz, 2 dzień SKOŃCZONY ciąży, a kalkulatory i niektóre suwaczki określają w tym przypadku że "leci" 31 tydzień.

Ostatnio pisałyście o szkole rodzenia - myśmy ostatnio kąpali maluszki i w końcu się tego nie boję :D i doszłam do wniosku, że dam radę i że już bym chciała :-D oczywiście chciała kąpać moje donoszone dzieciaczki :)

Przeczytałam wszystko co napisałyście, ale moja pamięć zawodzi i teraz nie umiem sobie przypomnieć co jeszcze napisać :baffled: Forgive me :)

Witam wszystkie nowe mamusie :)

Elala - polecam Ci spodnie ciążowe :)) to nowa jakość życia :))
Mój brzuch jest już zdecydowanie widoczny. Śmiesznie tylko trochę, bo jak budzę się po nocy to jest tylko trochę powiększony, ale wystarczy, że wstanę i wypycha go od razu. A wieczorem to jeszcze jest trochę spuchnięty po całym dniu i w ogóle wyglądam na 5 miesiąc :-D

Ja ciążówki noszę od jakiegoś miesiąca, bo nie dawałam rady chodzić w zwykłych spodniach, a pogoda nie zawsze sprzyja sukienkom. Niby się spodnie zapinały, ale tak mnie cisnęły, że po godzinie chodzenia rozpinałam i starałam się bluzką czy szalikiem zakryć, że chodzę w rozpiętych spodniach :-D

Trzymam kciuki za środowe usg &&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&& Na pewno będzie wszystko dobrze, nie martw się i kupuj spodnie :-)

Ja już też mam zakupione spodnie ciążowe. Ledwo wytrzymuje w zwykłych a te nowe muszę skrócić. U mnie brzuszek już dość widoczny. Nie mogę się doczekać kiedy poczuje kopniaczki. Nie wierzę, że to finisz I trymestru... :szok:

Tigla - jak Ty sobie radzisz bez ciążówek? W 19 tygodniu to już musi być widać brzuszek :-D

Hakima - mi się wydaje, że 130/80 to nie jest jakieś mocno wysokie ciśnienie. Obserwuj po prostu i gdyby skakało wyżej to reaguj. Może to jednorazowy skok spowodowany np. emocjami?

Przekonałyście mnie do tej szkoły rodzenia :-D

Marcysiowa - no w koncu sie odezwalas..... martwilam sie bio dlugo do nas nie zagladalas zaczelam cie nawet wyszukiwac na innych tematach ale bez skutku. Jak sie Czujesz.

Pacnaca - dzieki za porade w srode lece na zakupi i juz.

Wracam do pracy bo po wolnym w piatek duuuuuzo do nadrobienia ;-)

Elala moje życie ostatnio nabrało ostrego tempa i dopiero zwalnia. Czuje sie dobrze, więc sobie wmawiam, że to źle. Poza tym oki. Robię się okrągła, że juz wczoraj koleżanka miała co głaskać. Generalne zmęczenie powoli ustępuje, ale nie narzekam na nadmiar sił.

Pachnąca - do tej pory stale miałam ok 115/75, a teraz od prawie tygodnia w okolicach 130/80, także jednorazowe to nie jest :/ ale tak jak mówisz - trzeba obserwować.

Odnośnie spodni i ubrań ciążowych - długo się wstrzymywałam z ich kupieniem bo "przecież wchodziłam we wszystkie moje ciuchy bez problemu do ok 6 miesiąca" tyle że jak już kupiłam spodnie ciążowe to stwierdziłam, że to jest inna jakość życia :-) do moich dżinsów wchodziłam bez problemu, miałam jeszcze dużo luzu (przed ciążą schudłam jakieś 12 kg), tyle że jakoś musiały się na mnie trzymać, więc - pasek, do chodzenia ok, ale jak siadałam to miałam wrażenie że dzieci biedne się cisną niemiłosiernie i do tego mi było strasznie niewygodnie, a rozpinać do siadania i spinać do chodzenia było bez sensu. Jak kupiłam dżinsy z tym szerokim pasem na brzuch to stwierdziłam, że nie ma wygodniejszych na świecie :) mimo, że brzuszek był niezauważalny dla moich kolegów i koleżanek z pracy! :) Teraz to co innego, ale spodnie rosną razem ze mną :D żeby było śmiesznie z ciuchów ciążowych kupiłam aż 4 sztuki - 2 pary spodni, 1 spódniczkę i 1 bluzkę do znakomitej większości swoich ciuchów się mieszczę (zawsze woalałam bluzki typu tuniki, luźniejsze swetry itp).

reklama
Hakima- ja na razie tylko spodnie ciążowe mam, do reszty też się mieszczę :) Ale pewnie przestanę :-D Chociaż mam kilka luźnych rzeczy i też nie chciałabym sobie teraz zmieniać garderoby całej na kilka miesięcy, bo przecież potem w tym ubraniach chodzić nie będę.

A spodnie ciążowe dla mnie są za duże - muszę nosić pasek. Ale kupując je z premedytacją kupiłam numer większe, bo spodziewam się mieć naprawdę duży brzuch potem :-D

A co do ciśnienia - jesteś już w ostatnim trymestrze - dzieciaki są duże i pewnie więcej krwi płynie i większe ciśnienie się robi.. w sumie to się nie znam.
Mi gin też kazał mierzyć codziennie i zapisywać, ale póki co moje średnie ciśnienie to 80/60..

Do góry