reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Ciąża bliźniacza

Anika - właśnie ten wilczy głód jest najgorszy :-) wstaje już o 6 rano, bo mi tak burczy w brzuchu, że masakra:szok: a wczoraj musiałam wytrzymać do 9, bo badania na czczo i myślałam, że zjem ludzi w poczekalni :-D

Ostatnia edycja:
reklama
Onloye 20 kg przy samej końcówce to nie jest tak źle - przy dwójce dzieci
Ja również myślę nad butelkami z aventu - przy poprzedniej dwójce nie używałam żadnych praktycznie do pół roku i kłopot był z głowy ale teraz samym cyckiem nie wiem czy wyrobię

Lilonka ja również nie mogę pospać przez głód wczoraj drzemałam całe prawie popołudnie z przerwami na jedzenie i siku .A badania są najgorsze:wściekła/y:

Gieniuś - 35 tydzień, a Ty w trójpaczku :-) świetnie.Może maluchy wyjdą pod choinkę?? Cudny byłby prezent - święta we 4 :tak::tak:
Onlyone
- a i Ty już nieźle - zaraz będzie skończony 31 tc. Mimo choróbsk co się czepiają - dzielna z Ciebie babeczka i dzielne masz dzieciaczki:tak:

Hej lasencje- widzę wszystkie jeszcze się turlają:-),

A myśmy już świętowali pierwszego od Dzieci Mikołaja:-) Kacperek był nim zachwycony.

Życzę Wam jak najdłuższego trzypaku i szczęśliwego rozwiązania:tak::tak::tak:

Co do butelek to ja Wam powiem tak: nie szalejecie zbytnio, bo się może okazać,że dzieciakom nie podejdzie. Tak jak ja miałam malutkie z aventu- kształ smoczka podobny do cyca, ale mały się krztusił, kupiłam nuk- smoczek anatomiczny-zasypiał bo się zbyt szybko męczył, kupiłam z medeli- smoczek wąski i go buzią zgniatał......na końcu i tak wyszło,że korzystamy z Aventu-już się odpowiednio nauczył. A co do butelek antykolkowych, to to że powietrze odpowiednio uchodzi, ale to też pic na wodę, ważne jest dziecko dobrze odbić- nasz mały przy jednym posiłku potrafi 5 razy odbić jak stary po piwie i jeszcze mu się zdarzy ulać, ale generalnie temat kolek nie jest nam znany:tak:

lilonka, ale jak to tego samego gina mamy? :) Jesteś w krakowa? u mnie od razu mówił o cc ze względu na pierwszą ciąże..jedna lasencja położona jest główkowo, druga poprzecznie, ale to jest jeszcze czas i mogą się obrócić. Ja po reportażu o córach Bonka, stwierdziłam że mogą mnie ciąć...

a miała któraś z was butelki LOVI? Bo jak dla mnie wiem, że może najmniej ważny aspekt, ale wizualnie bardzo mi się podobają, i mają butle z jakimś systemem samosterylizującym..hmm

Ja miałam butelki lovi bardzo fajne ale poscierały sie wszystkie napisy z nich. A myc trzeba jak kazde inne czyli jakis specjany ten system niejest.Miałam tez pol roku dr browna ale duze są i duzo jest elementow do mycia , ale ogolnie fajnie , a aventu wogole niechciały pic smoczki za twarde dla nich były, a teraz wypatrzyłam super buteleczki firmy Momma zamowie je niebawem a i super buteli sa Timmy Tip tylko te w srodku bez tego precika, niewiem dokładnie jak to sie pisze. Tak ze i tak wasze maluchy same sobie wybiora najlepszą opcje :)

o matko, no nie kumam połowy co piszecie o tych butelkach, ale nic to mam jeszcze dużo czasu na zaznajomienie się z tematem :)
A co do sposobu odżywiania to też zdaję się na zachcianki. Jak mi coś nie pasuje to mimo, że byłoby najzdrowsze to nie ruszę. Lekarz mi powiedział, że w ciąży można jeść WSZYSTKO, należy tylko zachować umiar (nie 2 kg. sera pleśniowego, czy kilogram tatara na raz). Jedyne do czego się zmuszam to co rano do otrąb (nienawidzę)-ale dzięki temu skończył się problem z zaparciami.

eevlee - kochana no to jak pytasz to ja ci tu zaraz wyklad walne na temat butelek otoz......
U nas jak wiesz wczesniaki. Cyca nie umieli zlapac ja tez sie troche balam bo dzieci male a moje cyce wrecz przeciwnie. W szpitalu musielismy zdecydowac jaka metode karmienia chcemy zeby dzieciom w glowie nie mieszac. Po dwoch dniach proby karmienia z cyca doszlismy do wniosku butelka. Na poczatku szpital dal nam smoczki dla wczesniakow zeby sie chlopcy naumieli ciagnac, pozniej musielismy kupic jakies. Mielismy w domy TT ale szpital kazal kupic najprostsze najtansze. No to u nas padło na little angel. Teraz w domu od jakiegos tygodnia chlopaki juz sa na TT ale juz umieja ladnie jesc. Powiem ci tylko tyle ze cala zagadka z butelkami i smoczkami na poczatku polegala na tym ze pomimo tego ze dzieci wczesniaki mielsimy kupic smoczki nie te pierwsze startowe z malusienka dziurka tylke te ze srednia. Bo jak pomału lecialo to dzieci mi padaly przy nich jak muchy po kilku łykach. Nie wiem czy ty w UK jestes. Jesli tak to kup tez smoczki z tym srednim otworem (medium flow).
problem polega na tym ze na poczatku jesli dzieci za wczesnie sie urodza nie umieja jeszcze ssac dobrze, a pozniej to juz zlapia wszystko. U mnie Filip zaczyna nawet cyca brac z tym ze z butelki mu latwiej przy jedzeniu z piersi musi sie chlopina bardziej napracowac wiec pociagnie troche a potem to tylko udaje ze je. Ja ogolnie jestem zadowolona z butelek TT. Ale chwilke to trwalo zanim zaczeli z nicgh ladnie jesc
Pozdrawiam

No właśnie waga :szok: w 18 tc było na plusie 4 kg, a teraz już 6,5 :szok:
a jakie żelazo bierzecie - mi gin polecał ascofer

Lilonka, ja po piatkowej wizycie mam zalecone żelazo - preparat tardyferon 80 mg. Mam brać 2 tabletki dziennie. Z morfologi wyszło, że mam obnizone parametry krwi, głównie hemoglobina spadła, ale nie ma jeszcze tragedii. Mam wskazanie by wprowadzić do diety więcej warzyw typu buraki, brokuły i szpinak.

reklama
Onlyone - cieszę się, że Ci się polepsza i u dzieciaczków też ok :) nie wiedziałam, że zastrzyki ze sterydów tak bolą, ale warto znieść dla dzieci - w razie czego. Trzymam kciuki, żebyś spokojnie doczekała terminu &&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&

Gieniuś - i za Ciebie mocno kciuki trzymam - teraz to już na pewno doczekasz do terminu :)))

Co do butelek - dla mnie to też temat na razie z kosmosu :-D przyznam nawet, że nie zdawałam sobie sprawy, że jest taki duży wybór i taka różnica między nimi :-D:-D Ale dobrze Was czytać - wyedukowałam się :-D

Ja też mam trochę obniżoną hemoglobinę, ale mój lekarz uznaje, że jest ok i na razie nie ma co się wspomagać lekami - wystarczy dobrze jeść. No i za jego radą na razie się nie przejmuję :-)

Do góry