reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Ciąża bliźniacza

Po wizycie ok :-) Lenka równo o polowe mniejsza od braciszka . Ona 1010g a on 2020g. Jeszcze nie bedą rozwiązywać ciąży bo wszystko wyglada u niej dobrze , przyrost ok i wody plodowe tez ok. Oczywiście znowu zmieniła ułożenie i jest główka do dołu tak jak Mati.
Za tydz mam wizytę z konsultantka, z która bede omawiać plan porodu itd. Oczywiście powiem jej , ze nie ma opcji żebym naturalnie rodziła :-) zobaczymy co ona na to... Za 2 tyg kolejne USG ...
Tutaj w Uk można wybrać sobie rodzaj porodu tyle, ze dużo osób o tym nie wie ze ma takie prawo. Ja nie jestem zwolenniczką cesarki ale mi chodzi o bezpieczeństwo dzieci dlatego taka decyzja. Oby faktycznie tak się okazało , ze mogę zadecydować ...
A tak jak już wcześniej pisałam w uk nawet na cesarce może być mąż - bynajmniej u mojej kuzynki miesiąc temu był i potem cała noc i on pierwszy przewijal dziecko i pomagał jej we wszystkim.
Moj szpital tez jest specjalistyczny i ratuje już dzieciaczki od 500g a poprzedni od 800g ...

Ostatnia edycja:
reklama
gienek - nie wiem jeszcze. Ostatnio jeden był główkowo ale drugi poprzecznie a teraz mi sie wydaje ze ten co był główkowo się odwrócił i teraz jest stopami do wyjścia. W piatek mam wizyte to pogadam z lekarzem. Ja bym chyba wolala cc.

Lola - no to super. Malutka ale najwazniejsze ze cala i zdrowa.

Lola216 możesz się jakoś wymigać od porodu naturalnego nawet przy ułożeniu główkowym, argumentując tym, że po urodzeniu pierwszego dziecka wzrasta ryzyko przedwczesnego oddzielenia łożyska drugiego bliźniaka powodujące jego niedotlenienie i stan zagrożenia życia.

Gieniek - tak się napisałam i wszystko się skasowało!:no: 35 tc bo to wg doktora bezpieczny dla nich termin a gdybym nie dotrwała to i tak cc (są tak ułożone) mały głowa do dołu mała do góry. Ja też słyszałam bardzo dobre opinie na temat szpitala im Orlowskiego.

Lola - super, że wizyta OK i dzieciaczki mają się świetnie - tak trzymać:-) Mamy już co nosić co? :-)

Hej, ja też już po wizycie, dziewczyny ważą około 2300 i 2200 g (przez ostatnie 3 tygodnie przytyły po 700g!), cesarka 1 października, bo obydwie niunie ułożone poprzecznie....teraz to już nic, tylko odliczać dni i modlić się, żeby dotrwać:-)
Całuski dla brzuszków:-D

Tekla- tak bede argumentowac , ze chce cc . Tym bardziej , ze Lenka jest mała i jako druga wiec nie mam zamiaru narażać jej na niebezpieczeństwo.

Malena- moje dzieciaczki były jeszcze 2 tyg temu ułożone tak jak Twoje a już dziś Lenka znowu zmieniła pozycje i oboje są glowkowo . I tak co 2 tyg ona jest inaczej - coś się nie może malenka zdecydować . Ale mi powiedzieli 2 tyg temu jak była nozkami do dołu ze i tak to nie jest wskazaniem do cc bo pierwszy bliźniak czyli Mati jest glowkowo.

Sylvii- gratuluje udanej wizyty i daty cc:-)

Palu i Jasmina- co tam u Was?

Ostatnia edycja:
Lola- cieszę się,że Lenka rośnie choć mniejsza, ale wszystko OK!!!!!A to najważniejsze i niech siedzi jeszcze w brzuszku- tam jej teraz najlepiej!!!!!

Silvii- gratuluję również udanej wizyty!!!!

Lola- fajnie,że w UK tatuś też może być- dla mnie to ogromne wsparcie, ale dzisiaj mi dzwoniła koleżanka- rodziła 3 tygodnie temu i powiedziała,że w Opolu jeste teraz możliwość,że tatuś może zostać na noc, warunek: zgłosić wcześniej ordynator oddziału i jeżeli się dostanie salę 2 to druga pacjentka musi wyrazić zgodę- co dla mnie jak najbardziej zrozumiałe, ale powiało optymizmem:-):-):-) qrcze muszę zadzwonić do znajomej położnej i się jej wypytać i co i jak i np. czy idzie wziąć salę pojedyńczą i za ile

Lola - z ta onecnoscia emka przy cesarce to chyba zalezy od szpitala albo od tego czy masz znoeczulenie ogolne czy tylko od pasa w dol. Kolezanka miala cc i jej mezowi kazano wyjsc.

reklama
Lola- bardzo się cieszę,że wizyta udana a Lenka już nie taka mała, ponad kilo,więc szybko podgania! Fajnie,że możesz sobie wybrać sposób porodu, odpoczywaj teraz i na spokojnie czekaj aż nadejdzie Twój czas:tak:
Silvii28- gratuluję udanej wizyty i tego,że masz już datę cc, jak fajnie,że to już tak niedługo:)
Malena- super,że masz wskazanie do cesarki i że tak czy siak Ci zrobią, wypoczywaj teraz i uważaj na siebie!!
Sylha- u mnie w szpitalu to mąż nie będzie mógł być przy c/c a wizyty chyba tylko do 20.00, jeszcze muszę dopytać jak pójdę na szkołę rodzenia, więc u Ciebie i tak fajniej. Ja mam plan wykupić pokój pojedynczy (jeśli będzie wolny) i położną do pomocy.

Do góry