reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Ciąża bliźniacza

dzięki dziewczyny :-) bo już się bałam że ja jakaś nienormalna jestem i sie czepiam :-)

niuleczka mnie też jakoś dziwnie rozszerzyło pod biustem.po bokach widać mi żebra a w obwodzie jest więcej. śmiałam się do męża że mi dzieciaki klate rozpychają od środka :-)
cailina witam. Jak już ogarniesz tematy to zobaczysz jak to forum wciąga jak się siedzi w domu.tez na początku tylko śledziłam posty bo przerażała mnie ilość jaka przybywała w ciągu dnia i nie wyrabiałam ale jak siadłam na dupie to szybko sie zmieniło.

reklama
Witaj Cailina:-), słyszałam, że tam u Was opieka finansowa nad ciężarną kuleje, za to po porodzie pewnie będziesz miec super socjal, nie to co w PL, marny tysiak becikowego na lebka i martw sie babo.

dorocik - dzięki za wskazówki, choc ja raczej kupie na allegro bo ceny w sklepach to jakis obłęd, biorąc pod uwagę, że nawet nie wiem czy bede karmić, czy będe miec pokarm, a nawet jesli tak to zakładam max 3 miechy. Wiem, ze normalnie stanik też trzeba przymierzyć ale chcialam jak najbardziej doprecyzować ewentualną możliwość trafienia w dobry rozmiar:-)

Ja tam na opieke nie narzekam, coprawda badania ciazowe nie sa 'dowcipne' ale z blizniakami caly czas usg i wszystkie wizyty za darmo (oczywiscie mozna isc prywatnie i placic), nie sadze bym tyle dostala w Polsce za darmo. W normalnej ciazy opieka jest miedzy polozna a lekarzem rodzinnym, a ja mam tylko z ginem specjalista od blizniakow, a jak mi cos dolega to wale do rodzinnego (tez darmowo, bo poza ciaza to tu sie placi). Jak na razie blizniakom nic nie dolega, a mi...no bole brzucha z przemeczenia w pracy wiec od 2 dni siedze na zwolnieniu i obym sie jeszcze nasiedziala, a one w srodku.:-)
Co do socjala to macierzynski dostane platny pol roku ale jak pisalam platny przez panstwo czyli okolo 50% moich zarobkow, tak samo na chorobowym. Lepsze firmy placa normalna pensje swoim pracownikom, ale mi niestety nie, w zlobku prawie same baby pracuja, wiec by zbankrutowali. Becikowe ukrocili w tym roku, nic nie dostaniemy, a bylo niezle na blizniaki, chyba rok za pozno w ciaze zaszlam;-).
Ankos, niuleczka, mi tez sie rozszerza klatka piersiowa ale same piersi to choliwcia nic nie rosna. Az sie zle patrzy w niektorych sukienkach przedciazowych, bo nosze miekkie staniki wiec biust od razu mniejszy.
Dobra dziewczynki, spadam na joge dla ciezarnych porozciagac moje stare gnaty. Zajrze do was jutro.

Ja tam na opieke nie narzekam, coprawda badania ciazowe nie sa 'dowcipne' ale z blizniakami caly czas usg i wszystkie wizyty za darmo (oczywiscie mozna isc prywatnie i placic), nie sadze bym tyle dostala w Polsce za darmo. W normalnej ciazy opieka jest miedzy polozna a lekarzem rodzinnym, a ja mam tylko z ginem specjalista od blizniakow, a jak mi cos dolega to wale do rodzinnego (tez darmowo, bo poza ciaza to tu sie placi). Jak na razie blizniakom nic nie dolega, a mi...no bole brzucha z przemeczenia w pracy wiec od 2 dni siedze na zwolnieniu i obym sie jeszcze nasiedziala, a one w srodku.:-)
Co do socjala to macierzynski dostane platny pol roku ale jak pisalam platny przez panstwo czyli okolo 50% moich zarobkow, tak samo na chorobowym. Lepsze firmy placa normalna pensje swoim pracownikom, ale mi niestety nie, w zlobku prawie same baby pracuja, wiec by zbankrutowali. Becikowe ukrocili w tym roku, nic nie dostaniemy, a bylo niezle na blizniaki, chyba rok za pozno w ciaze zaszlam;-).
Ankos, niuleczka, mi tez sie rozszerza klatka piersiowa ale same piersi to choliwcia nic nie rosna. Az sie zle patrzy w niektorych sukienkach przedciazowych, bo nosze miekkie staniki wiec biust od razu mniejszy.
Dobra dziewczynki, spadam na joge dla ciezarnych porozciagac moje stare gnaty. Zajrze do was jutro.

A to jednak ja taka źle doinformowana jestem. chodziło mi o opieke finansowa nad ciężarna tzn wyplatę chorobowego co napisałaś, ze 50%, ale jak dochodzi to, że wszystkie badania, wizyty za free to inaczej wygląda, u nas za to większośc w ciązy chodzi jednak do gina prywatnie i co 2-3 tyg ostro za wszystko bulimy:-(. U nas niby 100% płatne chorobowe ale zus to państwo w państwie i często się opóxnia albo inne hece wymysla. Zreszta nie ma co sie rozpisywac jest miernie jesli chodzi o polityke prorodzinna a my z blixniakami oprócz 2x1000zł (kosmos:szok:) to juz nic nam się nie należy, no oprócz dłuższego macierzyńskiego, a potem ....spadówa:-(

Cailina no mi też właśnie biust niewiele urósł tzn prawie nic i mąż mi docinał ostatnio że myślał że biust to trochę większy będę mieć w ciąży /ja jestem z tych drobnych z małym biustem/ więc chyba miał nadzieję że coś tam urośnie :-) oj ci faceci...
na joge - oj ale ci dobrze. u mnie nie ma takich dla ciężarnych:-(

a wybiera się któraś z was do szkoły rodzenia? pytam pierworódki oczywiście:-) bo ja się nad tym zastanawiam bo chciałabym sn rodzić ale jak będę już znała ostateczne ułożenie to pewnie będzie późno na zaczęcie kursu. kiedy dzieci już nie będą w stanie zmieniać ułożenia?

Ja od jakiegos czasu chodzę na kasę chorych bo nie stac mnie,żeby co 2 tyg 180zł płacić.Myslałam,że bedę kiepsko obsłużona jak nie zapłacę,ale jest ok.Wizyty co 2 tyg,za każdym razem dokładne usg które trwa z pół godz,a czasem dłużej.Co do becikowego to się żal wypowiadać bo to nawet nie wiadomo co zrobić z tymi pieniążkami,a w niedalekiej przyszłości nawet nie wiadomo czy i tego nie zabiorą:wściekła/y:

Z tym becikowym to nic nie wiadomo dziewczyny czy wy też teraz wymiotujecie nie moge nic zjeść bo zaraz wszystko zwracam a do tego jeszcze mam mega zgage i nic już na mnie nie działa ide się położyć do juterka

Cailina zapomniałas dopisać ( bo Irlandia chyba niewiele sie różni od uk) ze leczenie i leki w ciazy i rok po porodzie jest za free a jeśli ty lub mąż macie WTC to do 12 lub 16 r dzieci. Do tego leki na dzieci za free do 12-16 lat i przejazdy Busem tez dzieci maja za free. Tak więc nie ma co narzekać bo praktycznie w ciazy nie trzeba sie martwić ile kasy idzie na leki jeśli trzeba brać czy na wizyty. Tak samo jak antykoncepcja tez jest za free.

Mili podobno na tym etapie ciazy a juz tym bardziej blizniaczej wymioty to normalne. A zgaga to wiadomo jedni maja inni nie.

reklama
zabolek niestety te przywileje, o ktorych piszesz sa tylko w UK, zla wyspe wybralam:-D. Wizyty w ciazy zwiazane z ciaza sa bezplatne i tak samo do 6 tygodnia po porodzie, a inne to zalezy od dyskrecji lekarza (jakbym do polskiego chodzila tutaj to by mnie kasowal przy anginie, bo to nie zwiazane z ciaza, na szczescie dla mojego irlandzkiego tak i nie trzeba placic). A leki oczywiscie odplatne. Nigdy nie slyszalam o darmowej antykoncepcji ani lekach, nie ten kraj, oj ja to chyba zle wybralam...No ale serce nie sluga;-). No i tatusiowie nie maja ustawowego urlopu, jak ktory ma lepsza prace do dostanie z 2-3 dni, a reszta wybiera wakacje.
Ale jak dziewczyny mowicie, jakbym w Polsce miala bulic u ginekologa tyle kasy w czasie ciazy to az glowa boli, choc opieke podstawowa mam za darmo, zawsze cos.

Do góry