reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Ciąża bliźniacza

toliveistodie ja mam takiego paskudnego "przyjaciela" po pierwszej ciazy :angry: Na jakiś czas zniknął,ale teraz znów powrócił.Stosowałam rózne maści.Niestety obawiam się,że juz zawsze będę go miała nawet jeśli sie na jakiś czas schowa to przy wysiłku,zaparciach czy ciąży znów wylezie.

reklama
Dziewczynki witam :-)
Tak na szybko przeczytałam, może troszkę pomogę.
Na hemoroidy dobre są czopki Posterisan ( tylko nie Posterisan H bo ten ma sterydy). Ja dodatkowo smarowałam hemoroida miodem ile razy sie dało. Zmniejszał się i nie bolał ani nie swędział. Ważne jest też utrzymywanie higieny, czyli myjemy się po każdym skorzystaniu z toalety.
Odnośnie szpitala i cc to powiem Wam, że rodzić będziecie w szpitalnej koszuli i później też warto poprosić o szpitalną bo lepiej zakrwawić ich piżamkę niż swoją. Ja w szpitalu miałam jedną swoją i wystarczyło. Jak wszystko będzie dobrze to po cc wyjdziecie do domku w 4 dobie, więc za dużo rzeczy nie bierzcie. Najwyżej mężowie Wam dowiozą.
U nas w Łodzi dla dzieci trzeba było mieć ubranka, pieluchy tetrowe i flanelowe, pampersy i oliwkę. Reszta kosmetyków zbędna bo szpital używał swoich.
Na później kupcie sobie maść linomag zielony, super do smarowania dupki, jak są jakieś podrażnienia to smaruję bepantenem. Na wszystkie jakieś krostki na skórze położne polecały płyn do kąpieli Balneum. W nim kąpiemy tylko jak się coś dzieje ze skórką. Kąpiemy je co dwa dni póki co bo są malutkie i nie chcemy ich wychładzać zbyt często. Po kapieli nie smarujemy oliwką, położna i lekarz nie zalecają. Póki co skórki mają ok.
Do czyszczenia pępuszka jak i dezynfekcji rany po cc kupcie sobie octenistept. W szpitalu nim psikali jak im się przypomniało, a ja miałam swój i sama sobie odkażałam.
Hm....kupcie dużo pieluch tetrowych....to się zawsze przydaje a nie będziecie musiały codziennie prania robić.
Chyba wszystko co mi się nasuwa na tą chwilkę.
Całujemy wszystkie ciocie :-)

anuska czy ty juz uporałas sie z chorobą?:-)
co do wózeczka ja tez pozostawie ten zakup na sam koniec
wczoraj rozmiawialam z mezem i na majówke bedziemy meblowac pokoik
Tak juz lepiej się czuje,mam jeszcze dwie tabletki antybiotyku;-)Ja myśle że będzie parka lub dwie dziewanny:-D
czesc dziewczyny.ja wczoraj mialam usg 3d i jestem b.zadowolona-potwierdzilo sie,ze corci siuisk nie urosl,wiec jest parka.dzieciaczki zsrowe tylko jedno jest wieksze.maz zartowal,ze jak beda dwa chlopaki to sie z domu wyprowadza,bo on juz sie przyzwyczail,ze bedzie miec ukochana coreczke.
co do rozstepow to czytalam,ze brzuch powinno smarowac sie do 3 mcy po porodzie,bo czesto pojawiaja sie potem-ja tak bede robic.AGATA-ja tez jestem aktywna cale zycie-moj M.tez mowi,ze zorganizujemy tak czas zebym mogla sobie pojsc na aerobik czy na rower aleja watpie czy bedzie czas.
MATI-trzymam kciuki dzisiaj!
ANUSKA-juz zdrowa?
SYLHA-z ymi wozkami to faktycznie problem.bedziemy mialy doswiadczenie to podpowiemy!
super pozytywne wieści!Dziekuje już mi przeszło to okrutne choróbsko:laugh2:
Na hemoroidy dobre są czopki Posterisan ( tylko nie Posterisan H bo ten ma sterydy). Ja dodatkowo smarowałam hemoroida miodem ile razy sie dało. Zmniejszał się i nie bolał ani nie swędział. Ważne jest też utrzymywanie higieny, czyli myjemy się po każdym skorzystaniu z toalety.
Odnośnie szpitala i cc to powiem Wam, że rodzić będziecie w szpitalnej koszuli i później też warto poprosić o szpitalną bo lepiej zakrwawić ich piżamkę niż swoją. Ja w szpitalu miałam jedną swoją i wystarczyło. Jak wszystko będzie dobrze to po cc wyjdziecie do domku w 4 dobie, więc za dużo rzeczy nie bierzcie. Najwyżej mężowie Wam dowiozą.
U nas w Łodzi dla dzieci trzeba było mieć ubranka, pieluchy tetrowe i flanelowe, pampersy i oliwkę. Reszta kosmetyków zbędna bo szpital używał swoich.
Na później kupcie sobie maść linomag zielony, super do smarowania dupki, jak są jakieś podrażnienia to smaruję bepantenem. Na wszystkie jakieś krostki na skórze położne polecały płyn do kąpieli Balneum. W nim kąpiemy tylko jak się coś dzieje ze skórką. Kąpiemy je co dwa dni póki co bo są malutkie i nie chcemy ich wychładzać zbyt często. Po kapieli nie smarujemy oliwką, położna i lekarz nie zalecają. Póki co skórki mają ok.
Do czyszczenia pępuszka jak i dezynfekcji rany po cc kupcie sobie octenistept. W szpitalu nim psikali jak im się przypomniało, a ja miałam swój i sama sobie odkażałam.
Hm....kupcie dużo pieluch tetrowych....to się zawsze przydaje a nie będziecie musiały codziennie prania robić.

Dziękuje za cenne wskazówki:-)Ciocie z BB też mocno całują kruszynki!

Kochana a podpowiesz ile tych ubranek brać?, bo jakby się chiało wszytsko to chyba plecak ze stelażem trzeba brać hihi
ile pampersów? ile pieluch? rożek do szpitala chyba też i kocyk, nie?
tez będe rodzić w ICZMP, wolę wiedzieć co zapewniaja a co nie:-)

Twoje Królewny słodkie i urocze:)

Mati - jak tam maluchy? kupujemy różowe w końcu??

Ostatnia edycja:
dziewczynki ja juz po!!!!!
jedno wazy559g a drugie454g
na 100% jeden chłopczyk
i na 80 % dziewczynka
ginka mowila ze dziewczynke ciezej jest rozpoznac ale na jej oko to dziewuszka bo ogólnie mniejsza jest
uciekam bo tesciowa wpadla

dziewczyny - polecam jeszcze do mycia po cc mydło biały jeleń ! nie żadne tam płyny do higieny intymnej - tylko na początek właśnie to mydełko - położne w szpitalu też je polecały ! do wody możecie sobie wziąć sucharki żeby na początku jak wstaniecie sobie pogryzać - bo niestety ja po całym dniu na czczo i nocy , rano mogłam się dopiero napić i przegryźć sucharka, a na obiad zjeść tylko zupę, dopiero na kolację mogłam zjeść kanapkę.
niuleczka jak nie weźmiesz swoich ubranek to ubiora w szpitalne - a na pewno mąż będzie dojeżdżal do ciebie to zawsze może ci przywieźć - najlepiej zabrać z 2 komplety na łebka i to takie ubranka co się rozpinaja po całości żeby jak najmniej szamotania było :-) i jeszcze weź chusteczki ! :-)
co do pieluch tetrowych to fajnie je mieć , ja np z 10 sztuk pocięłam na 4 mniejsze kwadraty i obszyłam na maszynie - dużo wygodniejsze takie mniejsze szmatki są żeby wkładać pod bródkę do karmienia :-)
Aaa i nie wiem jak w innych szpitalach , ale ja jak rodziłam w Matce Polce w Łodzi to musiałam mieć jeszcze te podkłady większe na łóżko - przydały się, tak jak i szpitalna koszula bo miałam krwotok wiec wszystko zalane było - w swoją koszulę przebralam się bodajże w 3 dobie po cc, bo rano jak wstałam po cięciu to poszłam się wykąpać i zmieniłam koszulę szpitalną na czystą szpitalną bo bałam się żeby jeszcze swojej nie pobrudzić a na dodatek jeszcze byłam zacewnikowana bo miałam problem z sikaniem i trzymali mnie dłużej na cewniku...nawet mi nie dawali podkładu typu podpaskowego, tylko taki szmaciany złożony w prostokąt - i w takim pięknym stroju zjechalam na wózku do swojego syneczka , tam wstałam żeby podejść do inkubatora i mało się nie wyłożyłam bo taka byłam osłabiona :-)

Ostatnia edycja:
mati84 Gratulacje!!! Cieszę się razem z tobą :) Ja już się nie mogę doczekać jakich płci będą moje maluchy :-D
Zmykam na serial, miłego wieczorku kobitki ! :laugh2:

reklama
dziewczyny - polecam jeszcze do mycia po cc mydło biały jeleń ! nie żadne tam płyny do higieny intymnej - tylko na początek właśnie to mydełko - położne w szpitalu też je polecały ! do wody możecie sobie wziąć sucharki żeby na początku jak wstaniecie sobie pogryzać - bo niestety ja po całym dniu na czczo i nocy , rano mogłam się dopiero napić i przegryźć sucharka, a na obiad zjeść tylko zupę, dopiero na kolację mogłam zjeść kanapkę.
niuleczka jak nie weźmiesz swoich ubranek to ubiora w szpitalne - a na pewno mąż będzie dojeżdżal do ciebie to zawsze może ci przywieźć - najlepiej zabrać z 2 komplety na łebka i to takie ubranka co się rozpinaja po całości żeby jak najmniej szamotania było :-) i jeszcze weź chusteczki ! :-)
co do pieluch tetrowych to fajnie je mieć , ja np z 10 sztuk pocięłam na 4 mniejsze kwadraty i obszyłam na maszynie - dużo wygodniejsze takie mniejsze szmatki są żeby wkładać pod bródkę do karmienia :-)
Aaa i nie wiem jak w innych szpitalach , ale ja jak rodziłam w Matce Polce w Łodzi to musiałam mieć jeszcze te podkłady większe na łóżko - przydały się, tak jak i szpitalna koszula bo miałam krwotok wiec wszystko zalane było - w swoją koszulę przebralam się bodajże w 3 dobie po cc, bo rano jak wstałam po cięciu to poszłam się wykąpać i zmieniłam koszulę szpitalną na czystą szpitalną bo bałam się żeby jeszcze swojej nie pobrudzić a na dodatek jeszcze byłam zacewnikowana bo miałam problem z sikaniem i trzymali mnie dłużej na cewniku...nawet mi nie dawali podkładu typu podpaskowego, tylko taki szmaciany złożony w prostokąt - i w takim pięknym stroju zjechalam na wózku do swojego syneczka , tam wstałam żeby podejść do inkubatora i mało się nie wyłożyłam bo taka byłam osłabiona :-)
Dzięki Tossa:-), mówisz dwa kpl na łebka to np po dwa pajace? + czapki + niedrapki?. Podobno w matce polce nie pozwalaja zakladac tych siatkowych poporodwych gaci tylko każą z ta mega podpachą chodzic i udami zaciskać?

Mati - gratulacje za pisiorka, czyli jeszcze jakas nadzieja na dziewuszke jest, choc ja tam w żadne 80% nie wierze, u mnie tez tak było, mniejszy był i na 70-80% był dziewczynką, a teraz pindrol jak malowany. Ale ja miałam przeczucie na dwa chłopaki, choc dziewuszkę bardzo chiałam więc jak Ty masz swoje przeczucie na panne to pewnie sie sprawdzi:-) Bardzo ładna waga tych Twoich Bąbelków - duże sa jak na ten tc, a jak z leżeniem, odpuścili Ci ? jak szyjka?

Do góry