reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Ciąża bliźniacza

mati84
user-online.png
ja juz wczesniej gdzies pisalam i wyczulam akurat na to,ze ja mniej wiec w 15,17 tygodniu kupilam wyprawki(duza czesc moja mamusia bo nie mogla sie powstrzymac przechodzac obok malych kurteczek,bluz itd) i bardzo sie z tego ciesze bo teraz mam zakaz wychodzenia a po co sie stresowac,ze ktos musi kupowac za Ciebie albo zastanawiac czy cos co zamowilas w internecie nie bedzie roznilo sie jakoscia w internecie.Jesli masz ochote moim zdaniem kupuj!:-)

reklama
oj zgadzam sie z Wami- zaczyna sie dopiero dluzyc po 30 tc jak cho..........era:-D kota mozna dostac aaaaaa:szok::-D na paciorkowca pobiera sie wymaz z pochwy, ale to dopiero po 33 tc (przed porodem)- mnie pobieral lekarz w gabinecie

mati a propos zakupow- ja zaczelam robic w 23 tc, tzn ciuszki tak zeby nie odczuc bardzo tego w portfelu, tzw konkrety, czyli lozeczko zamowilam tydzien temu a wozek dwa dni temu

agucha, asia, iskra powodzenia na wizytach!!!!!!!!!!!Madzix pozdrowionka dla Kopyry;p Isskra my to leb w leb idziemy;-) daj znac, ile waza bable!

ja wlasnie dostalam maila ze sklepu intern., ze moje zamowienie zostalo dzis wyslane:D bryka najpozniej pojutrze dotrze do swojego krolewicza i ksiezniczki.

Kurcze ja od paru dni mam juz tak napiety brzuch i to nie w sensie skurczy, ale gdzie bym nie zlapala to czuje bable, biedne widac, ze ja juz sa mega scissniete w tym brzuchu i maja strasznie malo miejsca;(

ja tez miałam juz pobierane 3 wymazy z pochwy na paciorkowaca. mój gin mówi, że poród bliźniaczy moze nastapic w każdej chwili i trzeba sie pozbyc dziada:) z tego co zrozumiałam to nasza Agatka mówiła, że przyczyna jej przedwczesnego porodu był właśnie paciorkowiec..jeżeli cos sie myle, to prosze popraw mnie.

toliveistodie                      
user-offline.png
a powiedz mi robilas wymazy czy z krwi Ci wyszedl ten paciorkowiec?na gronkowca tez robilas czy to nie trzeba? tez musze sie wybrac dlatego tak wypytuje bo wiem ze czesto ludzie robia wymaz z gardla i nosa.

U mnie akurat wyszło w posiewie moczu... a ponieważ mocz ma być jałowy to dostałam trochę leków na przeleczenie go na razie.

noo generalnie nieleczone stany zapalne moga powodowac rozwieranie szyjki, a paciorkowiec w szczegolnosci:baffled: ale jesli zdiagnozuja paciorkowca to z tego co wiem antybiotyk wlaczaja przy samym porodzie ( tak jest u nas w szpitalu)

yummy, tez słyszałam właśnie, że często dają przy porodzie, ale mój gin chce, żebym do porodu szła czysta:) kumpela miała zaplanowana cesarke, ale wcześniej odeszły jej wody i musiała w szpitalu czekać 4godz, aż antybol zadziała..

Yummy_mummy_82
zgadzam sie z toba ze takie drobne zakupki( raz w tygodniu) to byl by dobry pomysl bo pozniej wydatków bedzie wiecej tym bardziej w mojej sytyacji !
1 nie pracowalam przed zajsciem w ciaze
2 nie ubezpieczylam sie
3 becikowe starczy na wózeczek jedynie
dobrze ze mój mąż ma dobrą prace i dobre ubezpieczenia z którego dostanie 1500zl na 1 dziecko ale to na łózeczka nosidelka i ewentualnie pieluchy a gdzie reszta?

Agata88 - ja jestem 2 miesiące po porodzie i ni chu chu nie wyglądam tak jak przed ciążą :p

Powtórzę się jeszcze raz - kupujcie stopniowo tak żeby się odciążyć i na prawdę nie ma co wywalać kasy na nowe ubranka bo dzieciaki tego nie zniszczą - najlepiej mieć jakiś zaufany lumpeks i za grosze pokupować ewentualnie zalogować się np na stronie e-wesele i tam jest bazarek , dziewczyny za grosze sprzedają fajne ubranka nawet po 1-2zł ! na forum blizniaki.net też jest bazarek - warto szukać takich portali ! no i na facebooku jest grupa z babybooma i dziewczyny sprzedają ubranka :-)

jesteśmy z powrotem
yes2.gif

pełne radości i zadowolenia
yes2.gif

rofl.gif
uwielbiam moją panią doktor
rofl.gif

ale od początku najważniejsze jest to, że moja szyjka jest długa ma prawie 4 cm ( w szpitalu wyszło im 2,4 cm ) wychodzi na to że w szpitalu coś źle mi zmierzyli albo jak to moja pani dr powiedziała może któryś maluch naciskał na szyjkę i stąd wydawało się że jest krótsza no ale najważniejsze że jest długa i pozamykana na wszystkie spusty
laugh.gif
uspokoiło mnie to na maksa bo o tą szyjkę obie z ginką się bałyśmy
unhappy.gif
ale teraz powiedziała że nie ma co się bać mam na siebie uważać i zero wysiłku i wszystko będzie ok
yes2.gif

no poza tym połówkowe mam za sobą a wnioski z niego takie, że:
1. okazało się, iż na usg dopochwowym ukazała się owodnia cienka co prawda ale jest i wyszło że moja ciąża jest jednokosmówkowa ale dwuowodniowa, czyli nie ma ryzyka iż bąbelki się poplączą, moja ginka się ucieszyła bo to już mniej zagrożona ciąża i odetchnęła z ulgą i ja jak możecie sobie wyobrazić też odetchnęłam z wielką ulgą...moja ginka jest kochana taka oaza spokoju że szok....

2. w związku z tym, iż ciąża nie jest jednoowodniowa ale dwuowodniowa to bąbelki mogą być różnej płci no i wniosek taki, że jeden bąbel to na pewno dziewczynka- wypięła się tak pięknie dupcią że wszystko było widać a drugi bąbelek to prawdopodobnie dziewczynka ale pewności nie ma bo nie chciała się pokazać...

3. moje bąbelki różnią się między sobą 3 dniami - a wagowo wygląda to tak 284 g i 315 - jest to mała różnica i oby taka pozostała do końca....natomiast na tygodnie to są na 19.3 i 19.6 - czyli troszkę mniejsze niż ciąża faktycznie jest ale to dlatego że są dwa....ale i tak jest bomba
biggrin.gif

4. jedno co nie było fajne - ciśnienie miałam za wysokie i jeżeli za dwa tyg tez będzie wysokie to mnei do szpitala kieruje
baffled5wh.gif
- dzisiaj jeszcze odpuściła bo powiedziałam że to na pewno ze stresu przed kontrolą i przez tą niepewność co z tą szyjką ale za dwa tyg jak będzie ok 150 to na bank mnie szpital czeka oby nie
happy.gif

5. wyniki ekstra toxo miałam kiedyś czyli spoko
yes2.gif
teraz do zrobienia morfologia i mocz standardowo
wink2.gif

no i jeszcze jedno przytyłam w całej ciąży póki co 2 kg
yes2.gif

jestem taka szcześliwa że to jest nie do opisania mówię wam
happy8se.gif

ale się rozpisałam
biggrin.gif
dziękuję za wszystkie kciukasy na bank pomogły
biggrin.gif

reklama
Ooo wlasnie;-) Podpisuje sie pod tym co Tossa napisala;P na Allegro jest wuchta fajnych paczek 0-3-6 uzywanych ubranek z UK i za 200-300 pln mozna kupic paczke z 50 ciuchami np

ubranka nowki i dobre jakosciowo ja zaczelam kupowac od rozmiaru 80 i wiele starczylo malej nawet na rok. Ale do tego roczku to 3 miesiace i zmiana rozmiaru wiec szkoda kasy naprawde

Do góry