reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Ciąża bliźniacza

Ja mialam cesarka ale ze wzgledu na to ze pierwsza dziewczynka była ulozona miednicowo i mialam bardzo maly brzuch,wiec nie mialy szans sie przepchac zeby urodzic sie naturalnie:no:
Ale znam kobiety ktore rodzily naturalnie i było wszystko ok:tak::tak::tak:

Ja wymiotowalam do 31 tyg a od 31 az do porodu mialam zgage:no::no::no:

reklama
Witam. Ja jestem w 13 tyg. Poszliśmy zobaczyć nasze maleństwo a okazało się ze jest dwójeczka..trochę szok, ale sie cieszymy. Nie znamy płci ale są jednojajowe. No i ciąża jest dwuowodniowa, jednokosmówkowa. Lekarz powiedział, że lepiej jak są dwa łożyska ale najważniejsze ze są w dwóch osobnych workach:-). Robiłam badanie prenatalne i jest wszystko ok. Narazie jeszcze męczą mnie mdłości i nie czuję się najlepiej, mam nadzieje ze niedlugo to minie..początkowo lekarz wyznaczył mi termin 23 stycznia ale wygląda na to, że teraz troszkę się skróci..Pozdrawiam wszystkie mamusie!!!
o witam nowa mamusie, no ze tak powiem ja tez przezylam taki szok ;) moje blizniaki sa takie jak twoje jednokosmowkowe, dwuowodniowe, ale to ze sa jednojajowe to nie mozna teraz tego sprawdzic, one moga byc jednojajowe (70%) lub dwujajowe (30%szans), mozna to okreslic dopiero po porodzie, lub ewentualnie jak wyjdzie ze sa dwie plci to odrazu wiadomo ze sa dwujajowe. ja juz znam plec 2 chłopaki ;). mnie nudnosci minely rowno z koncem pierwszego trymestru, bedzie dobrze :)
Ja mialam cesarka ale ze wzgledu na to ze pierwsza dziewczynka była ulozona miednicowo i mialam bardzo maly brzuch,wiec nie mialy szans sie przepchac zeby urodzic sie naturalnie:no:
Ale znam kobiety ktore rodzily naturalnie i było wszystko ok:tak::tak::tak:

Ja wymiotowalam do 31 tyg a od 31 az do porodu mialam zgage:no::no::no:
co to znaczy ze mialas mialy brzuch? bo ja tez mam nadzieje ze bede miala mały, w ogole teraz to nikt mi nie chce uwierzyc ze to blizniaki i ze to juz praktycznie polowa a ja mam taki malutki brzuch. mam nadzieje ze nie bedzie zbyt duzy. A z jaka waga urodziłas swoje skarby? i jak sprawa rozstepów ze tak zapytam, pojawily sie? czy udalo sie bez? pozdrawiam

oj juz widze wage Twoich maluchów, no musialy byc malenkie, chcialabymz eby moje chociaz po 2 kg wazyly bo ja taka chuda... a i w którym tygodniu urodziłas? i czy cesarka byla zaplanowana na konkretny termin?

oj juz widze wage Twoich maluchów, no musialy byc malenkie, chcialabymz eby moje chociaz po 2 kg wazyly bo ja taka chuda... a i w którym tygodniu urodziłas? i czy cesarka byla zaplanowana na konkretny termin?
ja urodzilam w 34 ale od 31 byłam w szpitalu na podtrzymaniu:no:Cesarka nie bya tak do konca zaplanowana na dany dzien i tez nie była na 100% pewna tak do konca (przynajmniej ja do konca sie łudzilam ze urodze naturalnie)W dzien w ktory urodzilam badal mnie ordynator i juz wiedzial ze akurat w ten dzien urodze i powiedzial tylko tyle "jak dojdzie do akcji porodowej to robcie ciecie"
Były bardzo male a waga spadła Im jeszcze do 1600 i jak przekroczyly 1800 to wychodzilysmy do domu:tak::tak::tak:Mi brzuch wybiło w 7 miesiacu:tak:A tak do 15 tyg nie było wogole widac ze jestem w ciazy:szok:
Tez jestem raczej drobna,w ciazy przytyłam 7,5 kg i nie pojawil mi sie zaden rozstep na brzuchu ani na piersiach:tak::tak::tak:
Kilka mam na biodrach ale to chyba pozostałosc po pierwszej ciazy

o witam nowa mamusie, no ze tak powiem ja tez przezylam taki szok ;) moje blizniaki sa takie jak twoje jednokosmowkowe, dwuowodniowe, ale to ze sa jednojajowe to nie mozna teraz tego sprawdzic, one moga byc jednojajowe (70%) lub dwujajowe (30%szans), mozna to okreslic dopiero po porodzie, lub ewentualnie jak wyjdzie ze sa dwie plci to odrazu wiadomo ze sa dwujajowe. ja juz znam plec 2 chłopaki ;). mnie nudnosci minely rowno z koncem pierwszego trymestru, bedzie dobrze :)

Witaj Ja byłam na badaniu prenatalnym i mi pani doktor powiedziała, że można już stwierdzić, że parki nie będzie, że są jednojajowe i będzie taka sama płeć, ale płci jeszcze nie widać, za ok. 6tyg dopiero.A w którym jesteś tygodniu? Ja mam jeszcze trochę mdłości, ale czekam i błagam, żeby już minęły. Poza tym nic na wadze ani po mnie jeszcze nie widać. Maluchy mają po ok. 6,5cm. I na prenatalnym usg widziałam co one tam wyprawiają: robią fikołki, skaczą, machają łapkami...coś niesamowitego!!!:tak:

Ostatnia edycja:
Witaj Ja byłam na badaniu prenatalnym i mi pielęgniarka powiedziała, że można już stwierdzić, że parki nie będzie, że są jednojajowe i będzie taka sama płeć, ale płci jeszcze nie widać, za ok. 6tyg dopiero.A w którym jesteś tygodniu? Ja mam jeszcze trochę mdłości, ale czekam i błagam, żeby już minęły. Poza tym nic na wadze ani po mnie jeszcze nie widać. Maluchy mają po ok. 6,5cm. I na prenatalnym usg widziałam co one tam wyprawiają: robią fikołki, skaczą, machają łapkami...coś niesamowitego!!!:tak:
no fikołeczki sie super oglada, a jeszcze lepiej jak sie je czuje, ja juz jestem mniej wiecej w polowie, ale czuje ze juz blizej niz dalej. No to zycze zeby Ci jak najszybciej te nudnosci minely. ja mialam jeszcze straszna nadwrazliwosc na zapachy, ale na szczescie juz mineło, wzytsko mi smierdzialo. Za to teraz macice mam juz z 6 cm ponad wysokoscia pepka i chyba tak mi uciska na pecherz ze chyba ze 20 razy chodze sikać, i w nocy wstaje ze 3 razy, masakra juz mnie to meczy.
A ta pielegniarka nie ma racji, zapytaj lekarza to Ci wytłumaczy, zeby sprawdzic czy bliznieta które sa tej samej plci sa dwu czy jednojajowe trzeba zrobic badania genetyczne, no chyba ze wygladaja jak dwie krople wody (po urodzeniu oczywiscie) to wiadomo ze jednojajowe, na pewno nie da sie tegoi stwierdzic na USG. Wierz mi :) I w ogole skad tam pielęgniarka? pielegniarka ci USG robila? pozdrawiam

Dzien dobry kobietki!!! chcialabym sie do was przylaczyc poniewaz tez spodziewam sie dwoch iskiereczek. rowniez jest to ciaza jednokosmowkowa i dwuowodniowa ina 90% beda blizniaki jednojajowe. plci niesety jeszcze nie znam. a co d o mdlosci i samopoczucia wraz z wejscie w drugi trymest wdszytsko co mozliwe mnie dopadlo : mdlosci, wymioty, mecze sie po przejsciu 50 metrow a do tego zlapalam przeziebienie :crazy:. mam nadzieje ze to wzystko szybko minie i zaczne sie w pelni cieszyc moja pierwsza ciaza:tak: Pozdrawiam wszystki mamusie

no fikołeczki sie super oglada, a jeszcze lepiej jak sie je czuje, ja juz jestem mniej wiecej w polowie, ale czuje ze juz blizej niz dalej. No to zycze zeby Ci jak najszybciej te nudnosci minely. ja mialam jeszcze straszna nadwrazliwosc na zapachy, ale na szczescie juz mineło, wzytsko mi smierdzialo. Za to teraz macice mam juz z 6 cm ponad wysokoscia pepka i chyba tak mi uciska na pecherz ze chyba ze 20 razy chodze sikać, i w nocy wstaje ze 3 razy, masakra juz mnie to meczy.
A ta pielegniarka nie ma racji, zapytaj lekarza to Ci wytłumaczy, zeby sprawdzic czy bliznieta które sa tej samej plci sa dwu czy jednojajowe trzeba zrobic badania genetyczne, no chyba ze wygladaja jak dwie krople wody (po urodzeniu oczywiscie) to wiadomo ze jednojajowe, na pewno nie da sie tegoi stwierdzic na USG. Wierz mi :) I w ogole skad tam pielęgniarka? pielegniarka ci USG robila? pozdrawiam

no właśnie to przez tą nadwarażliwość na zapachy tak mdli, bo czuje sie zapachy o wiele mocniej..a już najgorzej jak upał:-(Ja jestem w 14 tyg a też strasznie teraz latam siusiu u tez w nocy wstaje. Dzisiaj nawet 4 razy.. Znaczy to jakaś Pani doktor była co mi robiła prenatalne USG w szpitalu. Wlasnie mnie zdolowala bo tak parke chcielismy a ona powiedziala ze nie bedzie:-( W internecie wyczytałam ze mozna stwierdzic czy jedno czy dwujajowe wlasnie albo na poczatky ciazy albo po urodzeniu.. Zapytam mojego lekarza bo moze jest jeszcze jakas szansa na parke:-) Trzymaj sie cieplutko. Pozdrawiam:-)

Ostatnia edycja:
Witam podwójne mamusie :-) Jestem w 34 tygodniu ciąży bliźniaczej. Póki co, leżę w domku, by donosić jak najdłużej i podziwiam swój ogromny falujący pod wpływem ruchów dzieciaczków brzuch :-)

reklama
Witam podwójne mamusie :-) Jestem w 34 tygodniu ciąży bliźniaczej. Póki co, leżę w domku, by donosić jak najdłużej i podziwiam swój ogromny falujący pod wpływem ruchów dzieciaczków brzuch :-)

witam:-) oj to juz niedlugo do porodu Ci zostalo. a jednojajowe sa czy dwu? jaka plec? lez i wypoczywaj bo po porodzie juz nie bedzie na to czasu tyle:-) powodzenia:-)

Do góry