Ja tez rzed ciaza wazyłam okolo 49 kg a w ciazy z dziewczynkami przytyłam 7,5 kgej nie chodzilo mi o to ze Twoje 15 kg to tak strasznie duzo, bo wiem ze laski tyjaa duzo wiecej hehe, tak tylko napisalam ze nie chceee tak duzo przytyc, bo ja przed ciaza wazylam 49kg.... i boje sie ze mi brzuch pęknie hehe, a masz ghdzies na forum foteczki brzuszka? bo mi lski powiedzialy ze wygladam jakbym połknęla arbuza ... :-)
A i jeszcze przypomnialo mi si ekilka pytan do Ciebie Gemini:
- jak czesto masz wizyty u gina?
- czy byly jakies objawy zwiastujace pojawienie sie rozstepów
- czy masz ywbrany jakis wózek już, bo ja nie chciałabym jakiegos mega drogiego, biore pod uwage cos takiego tylko oczywscie nie czarny, slyszalas moze jakies opinie na temat tego wozka bo w necie zbyt wiele nie ma.. MIKADO DUET BOSTON-NAJNOWSZA KOLEKCJA - 37KOLORÓW (691684545) - Aukcje internetowe Allegro
reklama
W 34 miałam ccDowikla, a w którym tygodniu ciąży urodziłaś dziewczynki? Poród naturalny czy cc?
Do tej pory przytyłam 15kg. Właściwie wszystko poszło w brzuch - jest przeoogromny, czego konsekwencją niestety są rozstępy:-( Jeśli chodzi o badania, to w 13 i 20tyg. miałam robione USG prenatalne, a poza tym mój ginekolog dość często robił takie zwykłe USG, bo jak mówił, trzeba kontrolować czy maluchy rozwijają się symetrycznie.
to nie tak duzo przytylas.zejdzie ci szybko wszystko napewno:-)a jak mi w 13 tyg wyszlo ze wszystko ok i niskie ryzyko, jak robilam prenatalne to myslisz ze to w 20tyg jest potrzebne? a ile za nie placilas?super ten wózek Twoj
ja tez mialam USG w 13 tyg i teraz bede miala za kilka dni w 21 tyg o jeeeny ja nie chce tak straszni duzo przytyc, narazie 4 kg na plusiee, przerazaja mnie rozstepy
mnie tez starsznie przeraza ze bede gruba i "popekana" slyszalam ze najlepsza metoda naturalna jest smarowanie sie oliwa z oliwek i od 3 miesiaca smaruje nia piersi brzuch..jak ma pomoc to wole smierdziec oliwachociaz niektore sie niczym nie smaruja i nie maja rozstepow..roznie jest..ale z blizniakami jak brzuch wielki to moze byc gorzej
Ostatnia edycja:
Gemini81
Fanka BB :)
Anulka, najlepiej zapytaj Twojego lekarza prowadzącego czy radziłby zrobić to drugie prenatalne. U mnie też było wszystko OK, ale wolałam iść Jeśli chodzi o cenę, to trochę się wkurzyłam, bo w ośrodku, gdzie wykonywali mi USG za bliźnięta płaci się podwójnie (300zł wyszło ), a potem się dowiedziałam o innym pobliskim ośrodku, gdzie też wykonują prenatalne, ale nie zdzierają podwójnie od bliźniaczych mam.
Anulka, najlepiej zapytaj Twojego lekarza prowadzącego czy radziłby zrobić to drugie prenatalne. U mnie też było wszystko OK, ale wolałam iść Jeśli chodzi o cenę, to trochę się wkurzyłam, bo w ośrodku, gdzie wykonywali mi USG za bliźnięta płaci się podwójnie (300zł wyszło ), a potem się dowiedziałam o innym pobliskim ośrodku, gdzie też wykonują prenatalne, ale nie zdzierają podwójnie od bliźniaczych mam.
zapytam bo jutro ide na wizyte. ja za to pierwsze badanie penatalne(usg i krew) placilam 280zl, tez przeplacilam bo po 200zl robia gdzie indziej.myslalam ze to drugie ok 500 kosztuje bo gdzies czytalam kiedys..no pewnie lepiej zrobic i miec spokoj, napewno zrobimy.musze sie zorientowac w cenach zanim znowu przeplace:-)pozdrowienia:-)
Witam wszystkie mamusie
Dawno nie zaglądałam na forum. Jestem mamą dwóch córeczek - bliżniaczek .
Małe za kilka dni skończą 8 miesięcy. Jak się urodziły miały 2430 i 2480. Urodziły się przez cc w 36 tyg., Teraz ważą prawie 9 kg Jest co nosić;-) Całą nockę przesypiają ładnie, idą spać o 21:00 a wstają o 6:00-7:00.
Pozdrawiam wszystkie mamusie
Małe za kilka dni skończą 8 miesięcy. Jak się urodziły miały 2430 i 2480. Urodziły się przez cc w 36 tyg., Teraz ważą prawie 9 kg Jest co nosić;-) Całą nockę przesypiają ładnie, idą spać o 21:00 a wstają o 6:00-7:00.
mnie tez ginekolog mowil ze oliwa z oliwek, ale ja sie smaruje taka zwykla oliwka dla dzieci na zmiane z kremem AA ja i mama na rozstepy.mnie tez starsznie przeraza ze bede gruba i "popekana" slyszalam ze najlepsza metoda naturalna jest smarowanie sie oliwa z oliwek i od 3 miesiaca smaruje nia piersi brzuch..jak ma pomoc to wole smierdziec oliwachociaz niektore sie niczym nie smaruja i nie maja rozstepow..roznie jest..ale z blizniakami jak brzuch wielki to moze byc gorzej
A jesli chodzi o badania prenatalne to dlaczego robisz te badania??
Ja wykonywalam tez te badania, ale dlatego ze ja studiuje medycyne i jeszcze jak nie wiedzialam ze bylam w ciazy to chodzilam na zajecia z radiologii i byłam tam przy tomografie, a poza tym mam w rodzinie zespół Downa i dlatego moj gin wypisal mi skierowanie z NFZu na te badania i za nie nie płace. Na razi robiłam to pierwsze badanie genetyczne USG w 13 tyg i test podwójny PAPPA z krwi, wtedy wszytsko wyszło okej (normalnie u mnie kosztowało by to osobno 200 i 250 zł, a razem rabat 50 zł , kosztuje 400zł), a teraz dopiero w srode bede robila to drugie USG mam nadzieje ze tez wsyztsko bedzie okej (kosztowaloby mnie to gdyby nie skierowanie 200zł).
WitajWitam wszystkie mamusie
My sie chyba jeszcze nie znamy
Moje dziewczynki w maju skonczyly dwa latka i wlasnie jak sie uda to jutro idziemy na kontrole wagi,ale waza tak okolo 7,5kg
Widze ze Twoje coreczki bardzo łądnie przybieraja
reklama
jak sobie radziłaś na poczatku z dwójką? potrzebowalas kogos do pomocy? wiesz chodzi mi o karmienie, kąpanie itpWitam wszystkie mamusie
Podziel się: