reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Ciąża a test z jedna kreseczką??Test pozytywny - ciąży brak??

bierze sie w takich sytuacjach pod uwage najdluzszy cykl w ciagu roku.
Zgadzam sie z Martusia - jesli staracie sie o dziecko powinnas zglosic sie do ginekologa - po pierwsze wzgledem nieregularnych cykli, po drugie warto zrobic cytologie i inne *******y :)

Jesli wiesz kiedy mialas owulacje mozesz zrobic test 14 dni po owulacji. Przy nieregularnych cyklach zaleca sie testy owulacyjne i mierzenie BBT. https://sites.google.com/site/staraniattc/

reklama
Nie wiem kiedy mam owulacje . Z tego co czytałam to niby 3-5 dni różnicy w cyklach to normalne. Ale nie wiem ile w tym prawdy. My po prostu kochamy sie wtedy kiedy mamy ochotę nie patrze czy to dni płodne . Po prostu kochamy się bez zabezpieczenia uda się to uda nie to nie. Nie chcę na razie wpadać w jakieś paranoje itp. jestem młoda i czekamy aż w końcu się uda :) Nie wiem czy mnie zrozumiesz .

Moja koleżanka starając się zajść w ciążę używała mikroskopu owulacyjnego Donna (skutecznie:)).Przy nieregularnych cyklach to bardzo pomaga.Poza tym dwie sprawy:
- okres jest ZAWSZE po 14 dniach od owulacji
- w czasie owulacji sluz jest "wilgotny",przezroczysty,jak białko jajka,ciągnący i jest go dużo.

Nie zgodzę sie że okres jest zawsze po 14 dniach od owulacji, to jest sprawa na prawde indywidualna i mozna to określić w przybliżeniu ale nigdy z całą pewnością tak samo jak w ksiazkach podają, ze przy 28 dniowym cyklu owulacja jest 14 dnia cyklu w wielu przypadkach tak jest ale nie we wszystkich. Przed ciazą miałam 28 dniowe cykle a owulacja przypadała mi na 16/17 dzien cyklu czyli od owulacji do samej miesiaczki upływało w oim przypadku 11/12 i tak mam do chwili obecnej mimo iż cykle mam dłuższe. Wiec nie mozna napisać ZAWSZE.

no,cóż,tak jest napisane we wszystkich podręcznikach,że @ nastepuje 14 dni po owulacji.Może różnice wynikły z metody określania czasu owulacji.

Moja koleżanka starając się zajść w ciążę używała mikroskopu owulacyjnego Donna (skutecznie:)).Przy nieregularnych cyklach to bardzo pomaga.Poza tym dwie sprawy:
- w czasie owulacji sluz jest "wilgotny",przezroczysty,jak białko jajka,ciągnący i jest go dużo.

sorki za wyrazenie ale... bzdura. faza folikularna moze trwac 10-16 dni. ponizej i powyzej jest zle. idealnie jest 12-14 dni.
sluz wcale nie musi byc jak bialko. Nie wszytskie kobiety maja (np. ja) a gin powiedzial, ze to nie szkodzi - wazne, zeby sie rozciagal i byl sliski i juz.

no,cóż,tak jest napisane we wszystkich podręcznikach,że @ następuje 14 dni po owulacji.Może różnice wynikły z metody określania czasu owulacji.
Co do metody zazwyczaj do takich ksiązek badane sa przypadki nastu kobiet np 100 i na ich podstawie są napisane dane. W podrecznikach czesto pojawia sie informacja ze idealny cykl powinien trwać 28 dni ale moze trwać tez 21 i 35 i taki cykl tez będzie poprawny i pełnowartosciowy jednak wzięto średnią wielkość z zaobserwowanych długości cyklu i na tej podstawie zostały wyliczone przybliżone daty owulacji jak i długości faz lutealnej a za przecietna długość tej fazy uznawana jest wartość 10-16 dni czyli moze być mniej i wiecej niz 14:-)

reklama
Hej dziewczyny :)
Napiszę dopiero teraz jak ta moja cała sytuacja się zakończyła bo przez dwa tygodnie w sumie dochodziłam do siebie po tym wszystkim.
Na następny dzień rano zrobiłam kolejny test i znowu dwie krechy. Poszłam szybko do gina , a on mi skierowanie do szpitala daje. No to pojechałam . Tam ten sam lekarz , chyba znudzony całym życiem od niechcenia odpowiada : Przyjmujemy na oddział z podejrzeniem ciąży pozamacicznej :( Przyjęto mnie na oddział . Badań żadnych nie zrobiono. poleżałam 4 godziny aż pielęgniarka zawołała mnie na bete. Po godzinie dostałam wynik beta 106 :( Bardzo niska . Przespałam noc , następny dzień też zero badań, dopiero na kolejny tzn piątek. Badanie bety , czekaliśmy na to czy spadnie czy wzrośnie . Spadła beta 24 :(:( Zrobiono mi usg itp Lekarka już inna bardzo miła i sympatyczna kobieta stwierdziła Poronienie wczesnej ciąży , a że mam śliny organizm to sama "wydaliłam" ;/ Po tygodniu kontrolne badanie . Gina bardzo zdziwiony , ze już w poniedziałek tamten lekarz na samym początku krwawienia nie położył mnie i nie dał leków ;/;/ No ale trudno, staramy się o następne mam nadzieje, że szybko się uda :)

Do góry