reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Ciąża a dentysta

Emilka - moja ginka powiedziała, że 100 razy lepiej wziąć znieczulenie (te bez noradrenaliny, która obkurcza naczynia krwionośne) niż cierpieć i spinać się w sobie, jak boli.

reklama
Hej, ja w pierwszej ciąży leczyłam ząbki. Łatałam nawet te najmniejsze dziurki i wymieniałam te wypełnienia, które sugerowała dentystka. Zdarzyło mi się także leczyć ząb kanałowo i usuwać ósemkę. Nie boję się dentystów, ale chyba tylko dlatego, że wszystko co robię, to zawsze ze znieczuleniem. Co prawda, jak leczyłam ząbki to byłam już w II trymestrze. Ani ginekolog ani stomatolog nie mieli żadnych obaw co do leczenia ząbków w ciąży. W obecnej ciąży byłam tylko na usuwaniu kamienia, bo ząbki wszystkie w porządku.

ja sie boje dentystow, odkad pewna pani stomatolog wbila w dziaslo szpikulec kij wie jak to sie nazywa a mialam wtedy chyba z 9lat i napchala waty do zeba. problemy z zabkami zaczely sie w 12 tc wtedy mialam tez usuwany ze znieczuleniem ale prywatnie. drugi raz spuchlo mi dziaslo okazalo sie ze niegrozny obrzek [wg pani stomatolog] i wyslala mnie do szpitala bielanskiego a tam pani doktor mowi ze ropien juz :szok:. no i znowu rwanie ale tym razem bolalo nawet ze znieczuleniem. teraz jeszcze zaden zabek nie placze i sie ciesze bo mam niski prog bolu nawet bol glowy doprowadza mnie do bialej goraczki wiec odpukac w niemalowane :)

Mnie czeka wizyta u mojej pani stomatolog za 2tyg. Niestety prawdopodobnie będę usuwać 8-kę:no: Ale wcześniej zalecono mi konsultacje z moim prowadzącym ciążę, ponieważ przyjmuje pewne leki i mam się upewnić czy mogę w związku z tym dostać znieczulenie. Moja stomatolog powiedziała że lepiej się upewnić i zapytać prowadzącego ponieważ w niektórych przypadkach znieczulenie może sprowokować skurcze macicy. Lepiej dmuchać na zimno i odpowiednio wcześniej zapytać swojego ginekologa.

Mnie czeka wizyta u mojej pani stomatolog za 2tyg. Niestety prawdopodobnie będę usuwać 8-kę:no: Ale wcześniej zalecono mi konsultacje z moim prowadzącym ciążę, ponieważ przyjmuje pewne leki i mam się upewnić czy mogę w związku z tym dostać znieczulenie. Moja stomatolog powiedziała że lepiej się upewnić i zapytać prowadzącego ponieważ w niektórych przypadkach znieczulenie może sprowokować skurcze macicy. Lepiej dmuchać na zimno i odpowiednio wcześniej zapytać swojego ginekologa.

jestem przekonana ze kazda przyszla mama konsultuje takie rzeczy z ginem lub chociaz informuje stomatologa. ja od razu powiedzialam co biore za leki, w ktorym tygodniu ciazy jestem i zapytalam o znieczulenie. dostalam rzetelna i jasna odpowiedz i sie nie balam o nic. poza tym niektorzy lekarze przed wizyta radza wziac no-spe w razie skurczow.

Dziewczyny jak to jest z dentystą w 3 trymestrze?

Dzis chciałam sie umówić na wizytę bo mnie ząb strasznie boli to mnie chciała umówić na 6 lipca i to bez znieczulenia. Prywatnie mnie przyjmie w najbliższa środę i znieczuli żelem.

Naprawdę nie ma bezpiecznego znieczulenia do babek w ciąży?

Ja byłam u dentysty w 2 miesiącu ciąży to powiedział że lepiej przyjść w II trymestrze bo wtedy będzie bezpieczniej, a że sprawa mogła poczekać to tak zrobiłam.
Byłam na blombowaniu więc tylko znieczulenia mi babka dać nie chciała.

reklama
Ja na początku czerwca miałam leczenie kanałowe, lekarka założyła mi opatrunek (biopulp). A tydzień temu miałam wypełnianie kanału. Zdjęcie nie było konieczne, bo wystarczyło badanie endometrem (?). A na RTG kontrolne jestem umówiona po porodzie. Co do znieczulenia - są specjalne, bezpieczne dla ciężarnych, które nie obkurczają tak naczyń, jak zwykłe środki znieczulające.

Do góry