reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Ciąża a dentysta

reklama
Witajcie, dziewczyny specjalistki proszę o radę!!!... Jestem w 30 tc, w I trymestrze ciąży wyszła mi dolna 8ka, i się od razy zepsuła... "ruszyła" też 7kę i 6kę, co rozszczelniło laki (pokruszyły się, kawałki powypadały...), i w II trymestrze zaleczyła mi 8kę lekarstwem, oraz 6kę zaleczyła. Ale dalej, od czwartku, cała prawa strona szczęki mnie boli, w piątek mi dentystka moja zrobiła mi 7kę, ale boli nadal tak samo!!! Więc to nie od tej 7ki. Nie wiem co robić, moja dentystka mówi, że to BYĆ MOŻE stan zapalny POD 8ką (albo pod innym zębem) i że można by ją było wyrwać, ale ona nie daje gwarancji, że to jest na pewno od tego... (Dodam, że góra nie ma ubytków) I że po wyrwaniu paracetamol to będzie zdecydowanie za słaby środek przeciwbólowy, ale od czwartku ja jadę non stop na paracetamolu, bo inaczej ściany gryzę!!! ŻADEN ząb nie reaguje bólem ani na stukanie w niego, ani na gryzienie, ani na zimno, ani na gorąco, ani na dmuchanie powietrzem - na nic... Też po niczym co jem mnie nie boli. Boli niezależnie od tego co i czy coś jem czy piję. Nie wiem co robić, jestem wkurzona, załamana, paracetamol pomaga na 2h i znów boli, a brać go mogę co 6-8h, żeby nie za dużo było...... Dentystka radzi wziąć antybiotyk, dziś mam zapytać gina co o tym myśli... Najgorsze jest to, że to po prostu boli - ale nie potrafię tego bólu w ogóle zlokalizować! Nie boli to tak jak nerw, tylko tak pulsuje. Żaden ząb nie boli ani przy gryzieniu, ani przy mocnym stukaniu w ząb, ani przy zimnym, ani przy jedzeniu lodów, ani przy piciu gorącego - na żaden z czynników zewnętrznych żaden ząb nie reaguje!!!! I nie wiem co to może boleć, a boli tak, że promieniuje na dolną i górną szczękę i aż do ucha!!!!!
Czy któaraś tak miała??? Albo ma pomysł od czego to jest?? normalnie oszaleję...
CRP mam 22.

Rysica nie wiem co ci napisac....skonsultuj z ginem, bo mysle, ze to moze byc jakies zapalenie, moze gdzies sie zbiera ropa i zeby nie pogorszyc sprawy pewnie dobry bylby antybiotyk, tylko, ze to juz musisz z ginem. Nikt ci tu nic nie doradzi innego. Najlepiej zawsze brac cokolwiek pod kontrola lekarza. Swoja droga dziwne, ze dentysta nie moze zlokalizowac....pewnie zdjecia tez nie mozesz zrobic....kurcze...Dzwon do gina. Powodzenia!!

Dzięki za radę... Bez konsultacji to ja sama poza paracetamolem nic nie biorę. Dentystka mówiła o antybiotyku, dziś to skonsultuję z ginem bo i tak mam wizytę. RTG nikt mi nie zrobi. Lekarka jest bardzo dobra, chodzę do niej od dawna, cała moja rodzina do niej chodzi (na WAT, lekarz wojskowych, musi być dobra) a nie może zlokalizować bólu, bo żaden ząb nie boli... Boli "cała prawa strona szczęki" a raczej jakby od spodu pod żuchwą, i promieniuje aż do ucha... Żaden ząb nie boli punktowo... Żaden na nic nie reaguje... Więc jak może zlokalizować ból, jak żadne próby (stukanie w ząb, powietrze pod ciśnieniem, zmrożony gazik) nie pomagają, po przy tych testach NIC mnie nie boli... Boli takim pulsującym bólem, nie rwącym, nie ostrym, tylko jak przechodzi działanie paracetamolu, to zaczyna pulsować i boli coraz bardziej aż do momentu jak wezmę kolejny paracetamol...

Rysica widocznie cos siedzi pod spodem:-( Nie zazroszcze. Daj znac w kazdym razie co powiedzial ginek, zawsze takie info tu na forum sa uzyteczne:happy:

Gin powiedziała, żebym wzięła Augmentin i oby przeszło, jak nie to trzeba będzie myśleć nad bardziej radykalnymi rozwiązaniami, ale póki co ma nadzieję, że pomoże ten antybiotyk.

Kochane poradźcie mi ,właśnie dzisiaj zauważyłam ze mój ząbek mądrości ma brązowy nalot i nieprzyjemnie pachnie,poz tym jest do połowy wrośnięty ,wiec jedyni teraz to usunąć ale czy to bezpieczne jeszcze z moja krzepliwością to może nie być takie łatwe.Nie wiem teraz czy czekać do porodu ,ale jak się da jakaś bakteria albo stan zapalny to chyba jeszcze gorzej czekać ????:-(

Ja jak powiedziałam, że mam zaburzenia rytmu serca to chcieli notatkę od kardiologa, ginekologa, lekarze rodzinnego, że można mi wyrwać ząb...:D

Kochane poradźcie mi ,właśnie dzisiaj zauważyłam ze mój ząbek mądrości ma brązowy nalot i nieprzyjemnie pachnie,poz tym jest do połowy wrośnięty ,wiec jedyni teraz to usunąć ale czy to bezpieczne jeszcze z moja krzepliwością to może nie być takie łatwe.Nie wiem teraz czy czekać do porodu ,ale jak się da jakaś bakteria albo stan zapalny to chyba jeszcze gorzej czekać ????:-(

Brykaj szybko do dentysty, niech oceni sytuację. A jak będzie trzeba to skonsultujesz to ze swoim ginem.
Wbrew pozorom zdrowe zęby to ważna sprawa - popsute mogą nawet zakazić organizm.

reklama
Ja jak powiedziałam, że mam zaburzenia rytmu serca to chcieli notatkę od kardiologa, ginekologa, lekarze rodzinnego, że można mi wyrwać ząb...:D

Ainhoa - mam pytanie co do rwania zęba, czy bolało rwanie, jakie znieczulenie Ci w ciąży dali i czy bardzo bolało PO wyrwaniu i jak długo?? I jakie środki przeciwbólowe brałaś? Chyba będą mi usuwać 8kę a ja już się boję, ale jednocześnie od prawie 2 tyg płaczę z bólu...

Do góry