reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Chustowanie naszych maluchów - opinie, porady

Dzieki dziewczyny za odpowiedzi :) W sumie tyle tych filmikow jest w internecie ze powinnam sobie poradzic. A tą kwotę zainwestowac w chuste. I jak sie zrobi cieplej to skorzystam (ewentualnie) z klubu kangura:)
Malutka a co to za chusta ze az taka droga???

reklama
no to kicha - kupilam elastyczna :-(
myslalam, ze to latwiej dzidziula tym omotac...
oh, nie bylo mnie na bb i nie czytalam
wpadlam sie pochwalic moim zakupem a tu takie wiesci do mnie...
jak sobie nie bede radzic to ja sprzedam i kupie taka w paseczki tkana.
eh...

asiak elastyczna nie znaczy gorsza ale starcza na krocej bo w tkanej masz wiecej wiazan no i dziecko mozesz dluzej nosic bo do 17 kg. poza tym w elastycznej masz jedno wiazanie i je modyfikujesz, poprostu bedziesz ja miala na krocej.

gosiula bo to 50/50 bawelan z lnem albo bawelna z dodatkiem lnu, bo chusty 100% len maja ceny od 1000 do 2000

No ja chyba zakupie sobie taka oryginalną chustę....jest wygodniejsza i lepiej sie naciaga tak jakos pewniej dziecko w niej siedzi...przynjamniej ja mam takie wrazenie....

a tak sie zastanawiam czy w takich hurtowniach z tkaninami nie bedzie takich tkanin z jakis szyja te chusty....w poniedzialek jedziemy z mezem do hurtowni i popatrzymy....pod Lodzia jest taka jedna miejscowosc ze dom kolo domu same tkaniny wiec moze cos znajdziemy...moze uda sie cos taniej kupic:-)

ja w temacie chust jestem zielona, kiedyś dostałam chustę od kolezanki (chyba elastyczna )i w końcu chciałabym zacząć z niej korzystać ale oczywyście niebardzo wiem jak. Malutk_a te linki które podałaś dotyczą chusty elastycznej czy tkanej? a może i tej i tej? Czy w ten sposób mogę nosić dziecko które nie trzyma jeszcze główki?

Dzieki :-), przekonałyście mnie. Te filmiki są świetne! Żałuję że wcześniej nie pomyślałam o chuście, bardzo by mi w domu pomogła.
Strasznie się napaliłam i w poniedziałek zamówię. Postanowiłam zainwestować w hustę NATI. Jeśli tylko sie nauczymy zakładać chuste i malutka bedzie zadowolona to bedziemy czesto jej używać.
Tylko nie wiem jaki rozmiar wybrac bo moze mąż też by chcial skorzystac...
Ja jestem niska, mam 160cm i jestem raczej drobna. Mąż za to ma 185cm i 100kg, jest szeroki. Tak wiec chyba tą największą powinnam wziąć. Nie bedzie mi tego materialu za duzo wisialo?

Edit: Hm, 30zł różnicy pomiędzy rozmiarem M a rozmiarem L. Moze jednak M by wystarczylo? ;-).

Ostatnio edytowane przez moderatora:
a ja mam stracha czy sobie poradze... maz jest ciekawy jak ja to bede motac, i obawia sie, ze skoro niunka nie chce w nosidle to chusta niczego nie zmieni - oby nie mial racji :)
szczerze to ja tez mam takie obawy.
malutka - ty potrafisz zarazic optymizmem - dziekuje!!

samanta to fimiki do tkanej oba do kieszonki w niej mozesz nosic dziecko ktore nie trzyma samo glowki ale pod warunkiem, ze raczki bedzie mialo pod chusta. zapytaj kolezanki jaka to chusta bo elastyczna inaczej sie wiaze

evciaapodstawowa zasada to kupowanie chusty pod ta osobe ktora bedzie nocic czesciej standard to 4,2m-4,8m. jezeli ty bedziesz czesciej nosic wez dopasowana pod siebie

asiak bedzie dobrze, poza tym chusta nie zmusza dziecka do siedzenia i nie ma nacisku na krocze jak w nosidelkach, dziecko lubi ci spac na brzuszku? tu jest podobnie mnie toska usypia moment w chuscie.

tu na poprawe humoru :-D
Czego nie polecamy robić nosząc dziecko w chuście. - Klub Kangura

Ostatnia edycja:
malutk_a ja tez sie zastanawia zeby zaiwestwac w lepsza chuste....tylko tak mysle zeby byla dobra na lato i n zime co polecasz??

reklama
asiak tu fajna stronka glownie o elastyku
http://www.szkolachustonoszenia.pl/index.php/chusta-wiazana-elastyczna.html

aniwar pytanie czy chcesz nowa czy uzywka, ktora jest juz zlamana (miekka) zalezy tez ile jaski chcesz przeznaczyc na zakup.
napewno nie kupuj elastyka bo w upaly moze byc za goraco bo dziecko winiete jest w 3 warstwy. na lato dobre sa bawelniane albo z domieszka welny.z tego co czytalam to nawet z welny sie sprawdzaja w jasnych klolorach.

jezeli kupisz nowa wiadomo wyprac i zlamac, zeby byla miekka znalazlam wiecej sposobow:
-zapleść w warkocz tzn. zaplatac i rozplatać i tak w kółko
- położyc pod prześcieradło i spać na niej lub co innego robić
- zrobić hamak/huśtawkę,
- prać, prasować, suszyć w suszarce o ile nie jest to chusta z jakims szczególnym dodatkiem,
- dać dzieciom do zabawy

zrodlo forum Chusty.info - chusty do noszenia dzieci i pokrewne tematy - Chustoforum - Strona główna

Ostatnia edycja:
Do góry