reklama
traschka
Mama Marysi
evka świetny pomysł
ja tego nie rozumiem, kurcze przecież chrzestnymi maja być osoby które my chcemy i wybieramy, a nie te ktore powinny... Pamiętam jak mój kuzyn na swoim ślubie miał dwóch świadków (facetów) i też połowa rodziny się oburzała. Ja raczej w zabobony nie wierzę, a z wysłaniem rodziców do księdza to dobry pomysł.
My robimy chrzciny 11 września, knajpa zaklepana i też będzie nas ok 22 osób i podobnie jeak u Ciebie Trasia sa to najbliżsi. Koszt ok 2300zł.
My robimy chrzciny 11 września, knajpa zaklepana i też będzie nas ok 22 osób i podobnie jeak u Ciebie Trasia sa to najbliżsi. Koszt ok 2300zł.
u nas wstepnie ustalone na 14 sierpnia i to w domu- a tak mi sie nie chce tego wszyskiego szykowac, najwyzej zrobimy tylko obiad i ciasto. zreszta juz mam troche dosc tego tematu, bo chrzestnym mial byc brat meza tylko ze on mieszka w USA i nagle sie okazalo ze wyplywa w rejsc na 10 miesicey wiec mial byc chrzest z zastepstewem bo nie chcielismy czekac roku z chrzcinami.no to kolejna przeszkoda sie pojawila, bo jego ksiadz wymyslil sobie ze nie da mu zaswiadczenia jesli nauk tam u nich nie zrobi ( a nasz ksiadz tego nie wymaga) a on zaraz mial wyplywac. napisal do meza ze w sierpniu dosle to zaswiadczenie juz z kuwejtu. a moj maz zamaist sie go spytac dokladnie kiedy to wysle to nie ustalil tego a tamten juz wyplynal i nie ma z nim kontaktu. jestem wsciekla bo nie wiem co teraz zrobic:-(
forever_young
Niemłoda mama Młodej
Ja tylko wiem kiedy chcę robić chrzciny ( II połowa września i to w sobotę ), kto ma być matką chrzestną oraz gdzie bym chciała zrobić obiad po.
A tak to szukam księdza który mi Młodą ochrzci ( w mojej sytuacji bez łaski i wykładów ), miejsca gdzie to zrobi ( Warszawa ), no i głowię się nad kandydatem na ojca chrzestnego.
Co do ilości gości to raczej więcej niż mnie, knajpę wybieram z wygody, a że dużo osób spoza Warszawy trudno mi stwierdzić ile przyjedzie.
Ja jak zwykle o wszystkim decyduję sama - skoro płacę ;-)
Na razie chcę rozesłać zawiadomienie o narodzinach. Mam już wydrukowane z fotką Młodej
A tak to szukam księdza który mi Młodą ochrzci ( w mojej sytuacji bez łaski i wykładów ), miejsca gdzie to zrobi ( Warszawa ), no i głowię się nad kandydatem na ojca chrzestnego.
Co do ilości gości to raczej więcej niż mnie, knajpę wybieram z wygody, a że dużo osób spoza Warszawy trudno mi stwierdzić ile przyjedzie.
Ja jak zwykle o wszystkim decyduję sama - skoro płacę ;-)
Na razie chcę rozesłać zawiadomienie o narodzinach. Mam już wydrukowane z fotką Młodej
nutria
Mama X 2009
fajny pomysł z zawoadomieniem o narodzinach
u nas chrzest miał być pod koniec sierpnia, ale jedna z mam chrzestnych wyjeżdza... totalnie nie umiemy wszystkich zgrać.
jednak 4 osoby na chrzestnych to trudniej niż 2.... ;-) więc pewnie zostanie koniec września dopiero..
forever - spróbuj po księdza do Dominikanów podjechać. Nie powinni robić wykładów...
u nas chrzest miał być pod koniec sierpnia, ale jedna z mam chrzestnych wyjeżdza... totalnie nie umiemy wszystkich zgrać.
jednak 4 osoby na chrzestnych to trudniej niż 2.... ;-) więc pewnie zostanie koniec września dopiero..
forever - spróbuj po księdza do Dominikanów podjechać. Nie powinni robić wykładów...
forever_young
Niemłoda mama Młodej
Nutria - zawiadomienie - wygodne :-)
Dzięki za podpowiedź jeśli chodzi o Dominikanów - weszłam na stronę no i raczej odpada - w połowy papierków bym przynieść nie mogła ( nie tylko jeden ) no i chrzest o 10.30. dla gości spoza Wawy odpada - nie ważne, nawet że to niedziela.
Zrobiłam już krok w tym kierunku - napisałam maila do rektora kościoła św. Anny - no i od przeszło tygodnia czekam na odpowiedź a że zwłoka jest najbardziej zabójczą formą odmowy - szukam dalej.
Nie chciałabym dopuścić do sytuacji, że będę musiała Młodą ochrzcić tam gdzie głównym argumentem będzie ofiara... Już mi koleżanka taki kościół wskazała...
Dzięki za podpowiedź jeśli chodzi o Dominikanów - weszłam na stronę no i raczej odpada - w połowy papierków bym przynieść nie mogła ( nie tylko jeden ) no i chrzest o 10.30. dla gości spoza Wawy odpada - nie ważne, nawet że to niedziela.
Zrobiłam już krok w tym kierunku - napisałam maila do rektora kościoła św. Anny - no i od przeszło tygodnia czekam na odpowiedź a że zwłoka jest najbardziej zabójczą formą odmowy - szukam dalej.
Nie chciałabym dopuścić do sytuacji, że będę musiała Młodą ochrzcić tam gdzie głównym argumentem będzie ofiara... Już mi koleżanka taki kościół wskazała...
icak
Fanka BB :)
Ja też już parokrotnie słyszałam od teściowej i mamy, ze one nie wychodzily z domu z dzieckiem dopóki nie było ochrzczone- nosz kurcze przez 3 m-ce mam sie kisić w domu, albo lepiej...zaraz po porodzie leciec do kościoła -paranoja z tymi zabobonami.
Planujemy chrzest na wrzesień i będzie ok 16 osób i lokal koniecznie musze znaleźć, w mieszkaniu nie ma niestety szans-miejsc siedzących mamy 6 ;-)
Planujemy chrzest na wrzesień i będzie ok 16 osób i lokal koniecznie musze znaleźć, w mieszkaniu nie ma niestety szans-miejsc siedzących mamy 6 ;-)
reklama
Podziel się: