reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Chce być piękna...i zrelaksowana!!!

reklama
własnie zmiana - a nie tacy już obyci tubylcy ja WY :p
jakbym miała wyjechać w 6 miesiącu np do Szkocji, czy do Holandii i nagle miałaby mnie prowadzić położna - to już dla mnie jest eksperyment, było by to mocno przerażające i stresujące dla mnie, dla kogoś kto już w to wszedł i zapoznał to jest normalne dla mnie nie.
mnie stresowałaby zmiana lekarza prowadzącego, np podczas ciąży sie przeprowadzić. - ja taki tchórz jestem przed nowym.

dla Ciebie było fantastycznie, dla mnie również w PL - choć Ty tez masz problem z zupełnym porównaniem bo nie byłaś prowadzona w ciąży tu i tu i nie rodziłaś tu i tu (ale jak widać wszystko przed Tobą :) )

po ciąży i już z małym dzieckiem, to rzeczywiście jak czytamy o Szkocji (koleżanka jedzie za tydzień do męża i jest w 6 miesiącu) - to ją bardzo optymistycznie to nastawia, a prowadzenie ciąży już mniej, dla mnie jeszcze jest niepojęte że położna ma takie możliwości, jednak w PL położna to zwykła pielęgniarka - tak naprawdę nie robi nic oprócz zleconych przez lekarza badań i kontroli.

Kinga - pisz gdzie !!!

Azik nie wiem jak w innych krajach ale np w USa polzone i pielegniarki maja skoczone studia i wiedze i uprawieniania prawie rowne z lekarzem. Akurat tutaj ciaze prowadzi ginekolog no i porod odbiera zawsze lekarz ginekolog, a polozna asystuje, z tego co wiem w PL porody odbieraja zwykle polozne.
Z innych roznic to np w USA nie robia usg bioderek, tylko badaja recznie, nie wiedziec dlaczego. Mamom karmiacym zaleca sie zwykla diete obfitujaca w owoce i warzywa a w Pl zalercaja specjalna diete. Ja karmie i jem wszystko, zaraz po porodzie dostalam groszek i fasolke i brokuly i sok pomaranczowy. Jak na razie jem wszytsko nawet golabki,pizze a chinszczyzne i jest ok.
Co tu jeszcze jest inne, np kapiel zalecaja dopiero po odpadnieciu pepuszka a w ogle to nie czesciej niz 2-3 razy w tyg.

Strasznie sie zdziwilam ze w Holandii rodzi sie w domu,a moze tylko te osoby bez ubezpieczenia bo az sie kurcze wierzyc nie chce ze w 21 wieku tak mozna. Oczywisxcie w stanach jest spora grupa kobiet ktora chce rodzic w domu z wyboru, ale maja mozliwosc szpital albo dom.

no właśnie to ta nowoczesność jezeli chodzi o te porody w Holandii
bo to mniej stresujące dla matki i dziecka, może i tak :)

nie wiem czy położne odbierają poród bo mi sie naturalnie rodzić nie udało, ale po 3 nocach na porodówce - za każdym razem przy każdej rodzącej w 3 fazie był lekarz, i np żadna położna nie może podać leku bez zgody lekarza.

to tak jak z lekarzami rodzinnymi - gdzie indziej są to rzeczywiście fachowcy, ja u nas na takiego nie trafiłam, dzieci mam u pediatry, nie u rodzinnego, choć to już też specjalizacja w przychodni na wymarciu :(

dziewczyny, poradźcie mi - jaki kupić dobry i skuteczny szampon na włosy przetłuszczające się??? nie dość, że rano umyję, a wieczorem mam już beznadziejne, to jeszcze mi mega wypadają... są wszędzie... niedługo łysa będę :wściekła/y:

Osinka moze lepiej idz do salonow tam srzedaja bardzo dobre szampony i odzywki powiem ci ze wlosy odzyja ci!czasem lepiej zainwestowac w takie specyfiki bo widac ten blask wlosa:-)
albo jak juz nie chce i wyda ci sie z drogo to w aptece tez posiadaja na wypadnia wlosow rozne szampony.

a z ziolowych preparatow polalabym pokrzywe , trzeba kupic w ziolowym sklepie wyciag z pkzywy i wcierac we wlosy trzeba to dosc dkugo robic ale skutkuje , mankament wlosy ciemnieja i zapach jest pokrzywywy albo tebletki skrzypowit na wlosy i paznokcie

reklama
na razie wypróbuję jakiś dobry szampon na przetłuszczanie się włosów (mam upatrzony na allegro - normalnie kupić można w salonach fryzjerskich), w weekend jak znajdę czas pójdę mocno podciąć włosy, może to je trochę wzmocni...

co do tabletek - odpada - nie jestem systematyczna :wściekła/y:

aaa i chcę kupić sobie stepper skrętny, bo mi dupsko utyło i mnie trafia.... niedługo będę ważyć tyle co do porodu.... :wściekła/y::wściekła/y::wściekła/y::wściekła/y::wściekła/y:

Do góry