reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Cesarskie cięcie! i wszystko co z nim związane

W tym przypadku muszą Ci zrobić CC,masz do tego wszelkie podstawy, bo poród może zagrażać Twojemu zdrowiu. A co do zdrowia maleństwa, przez CC z punktu widzenia dziecka jest mniej możliwych komplikacji niż przy porodzie naturalnym.

reklama
Bardzo proszę dziewczyny, które miały cc o napisanie paru słów. O przygotowaniach (lewatywa, golenie, cewnik itp.), przebiegu, rekonwalescencji. Kiedy wstawałyście, jak pielęgnuje się ranę, i wszystko co uznacie za ważne. Z góry dziękuję.

Cześć. Lewatywy nie miałam ani przed jedna ani przed drugą, ogolic lepiej się samej☺ ranę po cc kazała mi poelegniarka tylko myć wodą i mydlem biały jelen bardzo ładnie i szybko mi się zagoila, wstawalam po pierwszej cc 24 godziny bo tak było przedtem teraz urodziłam o 16 wstalam na drugi dzień o 8, jak już się wstanie to jest z górki dwa ciecia przeszłam dobrze. Po pierwszej musiałam wziąść tabletke przeciwbólowa jak wstalam potem już funkcjonowalam bez, teraz musialam wziąść dwie.

Na początku jest opatrunek ale to pielęgniarki zmieniają, w domu już nie ma. Zastrzyki w brzuch przez 10 dni są ale mi położna robiła

Czy na zabieg idzie się w swojej koszuli czy w jakimś szpitalnym ubranku? A później w czym się leży do momentu pierwszego wstania, i czy po wstaniu i kąpieli można się już normalnie ubrać- w piżamę czy legginsy, czy tylko w koszulę nocną? Wiem, że dużo tych pytań ale będę rodzić daleko od domu i będę mieć ograniczone mozliwości dowiezienia na bieżąco jeśli czegoś nie wezmę.

W miarę możliwości odpowiem, chociaż trochę rzeczy już zapomniałam☺ na zabieg u nas dają taką niby koszulke krótka wiązana z przodu.I w tym lezalam do czasu wstania. Potem przychodzi pielęgniarka wyciąga cewnik pomaga się obmyc na siedząco przy zlewie( nie wiem czy wszędzie tak jest) i najlepiej mieć koszule bo leginsy raz że cisną w ranę to rana musi oddychać.

reklama
Do góry