reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Cesarskie cięcie! i wszystko co z nim związane

Hej, ja w pierwszej ciąży miałam cc bo córka była ułożona pośladkowo. Teraz też będę miała cc i to z własnego wyboru. Ginekolog dała mi wybór, opowiedziała o skutkach jakie mogę mieć przy porodzie naturalnym (nie ma przeszkód abym tak rodziła) i ja sie zdecydowałam na cesarkę. Jest bez bólu, wiesz kiedy przyjdzie na świat Maleństwo no i godzinka czasu i po wszystkim.:-) Chyba nie zmienię zdania ale nigdy nic nie wiadomo...:tak:

Ja miałam identycznie i biłam sie z myslami co wybrac cc czy sn, w 40tc szyjka miekka główka niski 2cm rozwarcia, blizna po poprzedniej cesarce idealna nic tylko rodzic, z tym ze skórczy brak, skierowalio mnie na maszaz szyjki (ałłłłłła !!!!!!!!!!!!!!!) i nic, stwierdzili ze beda wywoływac, poczytałam troszke na ten temat i wymiekłam, po jaka cholere ja mam narazac zycie moje i dziecka aby tylko rodzic naturalnie, uparłam sie wtedy na cc, i nie załuje. Urodziłam dokladnie tydzien temu,jestem juz w domu od 3dni, rana ładnie sie goi szwy zdjete, mleko sie juz pojawiło, ja zdrowa i dziecko zdrowe. Lezała ze mna dziewczyna u ktorej wywoływali poród i co???? zanik tetna dziecka ona pół przytomna na finale cesarka w pospiechu, ja po 10h byłam juz na nogach ona ciagle niskie cisnienie i nie chcieli jej podniesc, jak ja wychodziłam do domu to ona ledwo czlapala. Nie ryzykuj. Jedyne jest to ze przy 3ciej ciazy jest 100% cesarka ale ja nie planuje, a nawet gdyby to i tak pewnie wlasnowolnie bym sie na nia zdecydowala.
Pozdrawiam i 2mam kciuki

reklama
Ja jeszcze nic nie czytałam a cesarkę bedę miała już w piatek :tak: I mam pytanie czy wy też miałyście ustalony termin czy czekałyście na pierwsze symptomy porodu. A i najbardziej boję się znieczulenia jak to z nim jest?

Ja mialam robiona w zeszłym tyg i nic nie czułam, tylko cieplo po tylku i nogach i juz byłam znieczulona, z tym ze nie rodziłam w PL, ale mysle ze jest podobnie,

ja tez miam cc z tym ze 4 lata temu no i teraz 2 miesiace temu druga... i ja szczerze mowiac gdybym tylko mogla wolalabym rodzic sn ale musialam miec cc:/ a ja za kazdym razem szlam z nienacka nie zdarzyli ustalic terminu

Dziewczynki potrzebuję pomocy... a wy doświadczone więc zapewne mi pomożecie...
biggrin.gif

a wiec:

Moja P. gin uważa, że powinnam mieć cc ze względu na wrzody na jelicie grubym i ona mówi, że będzie to bezpieczniejsze ze względu na to, ze gdy zacznę przeć to może dojść do pęknięcia jelita... Mój gastrolog uważa znów, ze można zaryzykować i po prostu mnie obserwować... gdyby było jakieś krwawienie to od razu na stół...

Moje pytanie brzmi: Jeśli moja P. gin uważa, że mam mieć cc to czy np. inny lekarz mnie przyjmujący w szpitalu może zadecydować inaczej??? dodam, że rodzę w tym samym szpitalu co moja P. doktor jest lekarzem...

Sun7 masz jeszcze mnóstwo czasu, ale kiedy będzie pora to Twój gin wypisze Ci skierowanie do szpitala z zaznaczeniem że masz mieć CC i żaden inny lekarz tego nie podważy podczas przyjmowania do porodu. Na CC zazwyczaj umawia się wcześniej około 2 tygodnie przed planowanym terminem urodzenie dziecka.

Ja miałam już 2 cc. Jedno w Pl, a drugie w Uk. Oba były planowe, ze wskazań medycznych.

W Pl jednak nikt mi nie ustalał terminu wcześniej. Lekarz dwa dni przed terminem kazał mi iść do szpitala i tam dopiero zdecydowano mnie kroić na drugi dzień, czyli tylko dzień przed terminem.

Kolejne cc w Uk. Tutaj zaplanowany termin w 30tc. Tydzień przed terminem porodu.

Oczywiście w obu przypadkach nakaz pojechania do szpitala, gdyby coś się działo wcześniej.

Teraz czeka mnie kolejne cc. Ze względu na cukrzycę będą mnie ciąć przed 38 tc, i tylko patrzeć jak datę wyznaczą.

W Pl miałam wskazania od okulisty (otwór siatkówki lewego oka) i żadne inne od ginekologa nie było mi potrzebne.

Pozdrawiam Was wszystkie :-)

reklama
Magda jak dochodziłaś do siebie po drugiej cesarce? bo ja tragicznie, wszystko bolało znacznie mocniej jak po pierwszym cc :no: Cieszę się że mam to już za sobą, nie plamię od 3 dni, brzuch pobolewa jak za dużo pochodzę, czytaj jak nie leżę choćby chwilkę w ciągu dnia :-D Ale za to córcia starsza potrafi mnie postawić na nogi, jakby mi ją dali do szpitala na stałe to szybciej bym wyszła :-D

Do góry