reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Cesarskie cięcie! i wszystko co z nim związane

Hej, ja w pierwszej ciąży miałam cc bo córka była ułożona pośladkowo. Teraz też będę miała cc i to z własnego wyboru. Ginekolog dała mi wybór, opowiedziała o skutkach jakie mogę mieć przy porodzie naturalnym (nie ma przeszkód abym tak rodziła) i ja sie zdecydowałam na cesarkę. Jest bez bólu, wiesz kiedy przyjdzie na świat Maleństwo no i godzinka czasu i po wszystkim.:-) Chyba nie zmienię zdania ale nigdy nic nie wiadomo...:tak:

Ja miałam identycznie i biłam sie z myslami co wybrac cc czy sn, w 40tc szyjka miekka główka niski 2cm rozwarcia, blizna po poprzedniej cesarce idealna nic tylko rodzic, z tym ze skórczy brak, skierowalio mnie na maszaz szyjki (ałłłłłła !!!!!!!!!!!!!!!) i nic, stwierdzili ze beda wywoływac, poczytałam troszke na ten temat i wymiekłam, po jaka cholere ja mam narazac zycie moje i dziecka aby tylko rodzic naturalnie, uparłam sie wtedy na cc, i nie załuje. Urodziłam dokladnie tydzien temu,jestem juz w domu od 3dni, rana ładnie sie goi szwy zdjete, mleko sie juz pojawiło, ja zdrowa i dziecko zdrowe. Lezała ze mna dziewczyna u ktorej wywoływali poród i co???? zanik tetna dziecka ona pół przytomna na finale cesarka w pospiechu, ja po 10h byłam juz na nogach ona ciagle niskie cisnienie i nie chcieli jej podniesc, jak ja wychodziłam do domu to ona ledwo czlapala. Nie ryzykuj. Jedyne jest to ze przy 3ciej ciazy jest 100% cesarka ale ja nie planuje, a nawet gdyby to i tak pewnie wlasnowolnie bym sie na nia zdecydowala.
Pozdrawiam i 2mam kciuki

reklama
Ja jeszcze nic nie czytałam a cesarkę bedę miała już w piatek :tak: I mam pytanie czy wy też miałyście ustalony termin czy czekałyście na pierwsze symptomy porodu. A i najbardziej boję się znieczulenia jak to z nim jest?

Ja mialam robiona w zeszłym tyg i nic nie czułam, tylko cieplo po tylku i nogach i juz byłam znieczulona, z tym ze nie rodziłam w PL, ale mysle ze jest podobnie,

ja tez miam cc z tym ze 4 lata temu no i teraz 2 miesiace temu druga... i ja szczerze mowiac gdybym tylko mogla wolalabym rodzic sn ale musialam miec cc:/ a ja za kazdym razem szlam z nienacka nie zdarzyli ustalic terminu

Dziewczynki potrzebuję pomocy... a wy doświadczone więc zapewne mi pomożecie...
biggrin.gif

a wiec:

Moja P. gin uważa, że powinnam mieć cc ze względu na wrzody na jelicie grubym i ona mówi, że będzie to bezpieczniejsze ze względu na to, ze gdy zacznę przeć to może dojść do pęknięcia jelita... Mój gastrolog uważa znów, ze można zaryzykować i po prostu mnie obserwować... gdyby było jakieś krwawienie to od razu na stół...

Moje pytanie brzmi: Jeśli moja P. gin uważa, że mam mieć cc to czy np. inny lekarz mnie przyjmujący w szpitalu może zadecydować inaczej??? dodam, że rodzę w tym samym szpitalu co moja P. doktor jest lekarzem...

Sun7 masz jeszcze mnóstwo czasu, ale kiedy będzie pora to Twój gin wypisze Ci skierowanie do szpitala z zaznaczeniem że masz mieć CC i żaden inny lekarz tego nie podważy podczas przyjmowania do porodu. Na CC zazwyczaj umawia się wcześniej około 2 tygodnie przed planowanym terminem urodzenie dziecka.

Ja miałam już 2 cc. Jedno w Pl, a drugie w Uk. Oba były planowe, ze wskazań medycznych.

W Pl jednak nikt mi nie ustalał terminu wcześniej. Lekarz dwa dni przed terminem kazał mi iść do szpitala i tam dopiero zdecydowano mnie kroić na drugi dzień, czyli tylko dzień przed terminem.

Kolejne cc w Uk. Tutaj zaplanowany termin w 30tc. Tydzień przed terminem porodu.

Oczywiście w obu przypadkach nakaz pojechania do szpitala, gdyby coś się działo wcześniej.

Teraz czeka mnie kolejne cc. Ze względu na cukrzycę będą mnie ciąć przed 38 tc, i tylko patrzeć jak datę wyznaczą.

W Pl miałam wskazania od okulisty (otwór siatkówki lewego oka) i żadne inne od ginekologa nie było mi potrzebne.

Pozdrawiam Was wszystkie :-)

reklama
Magda jak dochodziłaś do siebie po drugiej cesarce? bo ja tragicznie, wszystko bolało znacznie mocniej jak po pierwszym cc :no: Cieszę się że mam to już za sobą, nie plamię od 3 dni, brzuch pobolewa jak za dużo pochodzę, czytaj jak nie leżę choćby chwilkę w ciągu dnia :-D Ale za to córcia starsza potrafi mnie postawić na nogi, jakby mi ją dali do szpitala na stałe to szybciej bym wyszła :-D

Do góry