reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Cesarskie cięcie! i wszystko co z nim związane

mi łącznie przez czas ciąży i porodu pogorszyło się o jakieś 0,75 dioptrii :/ nie wiem tylko czy bez ciąży i porodu też by mi się nie pogorszyło.

reklama
ja mam -3,0 dioptrii na jedno oko i -3,5 na drugie
bardzo chciałam rodzić naturalnie dlatego pod koniec 8 miesiąca zbadałam stan siatkówki. wszystko było w porządku :tak:
sam dioptrie nie są takie ważne jak właśnie stan siatkówki - jeśli są tendencje do odklejania się wtedy powinno się rodzić poprzez cc
równie dobrze można mieć dużą wadę wzroku i zdrową siatkówkę, jak małą wadę z zagrożeniem jej odklejenia.

co do pogorszenia się wzroku w czasie ciąży, to ja subiektywnie miałam takie odczucie, że widzę gorzej. badania wykonane pół roku po porodzie tego nie potwierdziły. a miałam też badane dno oka oraz siatkówkę.
myślę, że to indywidualna sprawa.

Ja też mam wysoką wadę (-5 i -4,75). Pod koniec ciąży byłam u okulisty i co prawda nie powiedziała, że na pewno nic się z oczami nie stanie w czasie porodu, ale uznała że raczej nie ma przeciwskazań i że decyzja należy do lekarza prowadzącego. Zdecydowałam się na poród naturalny i po 15 godzinach urodziłam córkę ważącą 4200 (nie było więc łatwo). Z oczami nic się nie stało.
A co do pogorszenia się wzroku, to owszem w ciąży wada się pogłębiła, ale jak wybrałam się do okulisty żeby zmienić szkła to mi poradziła żeby zaczekać do porodu, bo w ciąży często występuje gorsze widzenie, a potem wszystko wraca do normy. I rzeczywiście teraz w swoich szkłach widze tak dobrze jak przed ciążą.

Po porodzie zauważyłam, że gorzej widzę. Moja wada wzroku to - 2,25 w obu oczach. Słyszałam żeby od razu się nie wybierać do okulisty tylko poczekać około pół roku, że podobno wzrok może wrócić do normy czy to możliwe czy zmyślone? Jeśli macie jakieś doswiadczenie w tym zakresie bardzo proszę o odpowiedź.

Też tak słyszałam, więc czekam jeszcze, ale wydaje mi się, że zaczynam widzieć coraz lepiej, z tym że mi wzrok pogorszył się w ciąży a nie w czasie porodu.

witajcie! Ja przed ciaza mialam niewielka wade ale po ciazy widze znacznie gorzej. Minelo juz 14 miesiecy a moj wzrok wrecz sie pogorszyl, ani troche lepiej. Musze sie wybrac wreszcie do okulisty.
Pozdrawiam

U mnie jest podobnie jak u Nocki...już w ciąży czułam że wzrok mi sie pogorszył ale okulistka twierdziła że wydziela sie hormon wzrostu potrzebny dziecku i w związku z tym gorzej widzę...i że po ciąży wada sie unormuje...ale nic z tego :-:)-(...niedawno byłam u okulisty i wada wzrosła mi o -0,5 :zawstydzona/y::zawstydzona/y::zawstydzona/y:Ech....

U mnie jest podobnie jak u Nocki...już w ciąży czułam że wzrok mi sie pogorszył ale okulistka twierdziła że wydziela sie hormon wzrostu potrzebny dziecku i w związku z tym gorzej widzę...i że po ciąży wada sie unormuje...ale nic z tego :-:)-(...niedawno byłam u okulisty i wada wzrosła mi o -0,5 :zawstydzona/y::zawstydzona/y::zawstydzona/y:Ech....

mi z -0,5 wzrosla do -1,5

ja niestety mam złe doświadczenia nosze okulary od 4 kl podstawówki - mam astygmatyzm i wadę - 5,0 i - 4,5 ale oczywiscie soczewki mniejsze -3,75 i korekcja astygmatyzmu . Przed pierwszą ciąża było znacznie lepiej i mniejsza soczeki 3,0 i 2,75 na minusie i tez słyszałam ze nie mam co siac paniki ze gorzej widze więc odczekałam po porodzie rok i wybrałam się do okulisty ico - powiedziała że przez nieprzespane noc i poród siłami natury mam co mam czyli gorszy wzrok. A w ciąży byłam na konsultacji okulistycznej i facet tzn okulista powiedzial że moge rodzic normalnie bo wada nie przekracza 5 i o co mi wogóle chodzi.

reklama
Do góry